Nemt at snyde sig til totalt udsolgt festival: 'Når du først er kommet ind, er du i sikkerhed'

Snyd med armbånd kommer bag på formanden for Musik i Lejet, som lover nye, forbedrede armbånd næste år.

Festivalen Musik i Lejet er yderst populær og kunne melde alle billetter udsolgt efter få minutter. (Foto: Unger Anthon © Ritzau Scanpix)

Billeder af smukke solnedgange med flotte festivalgængere i forgrunden prydede måske dit Instragram-feed, da dette års Musik i Lejet blev afholdt i nordsjællandske Tisvilde tidligere på sommeren.

Festivalen er særdeles populær. Da billetterne blev sat til salg i december sidste år, røg alle 11.000 billetter i løbet af få minutter, og videresalgsbilletter blev inden festivalens start solgt for to-tre gange prisen.

Men selv folk, som ikke havde billet til Musik i Lejet, formåede at komme ind på festivalpladsen alligevel.

En af dem var 'William' fra Københavnsområdet. Han havde sammen med fire venner købt to videresalgsbilletter til overpris. En almindelig partoutbillet koster 1.095 kroner, men de fem venner havde givet 2.300 kroner og 2.500 kroner for billetterne.

Det er ulovligt at videresælge billetter med fortjeneste, og en overtrædelse straffes med bøde.

'Når først du er inde, er du sikker'

Måden, hvorpå de fem venner kom ind på kun to billetter, er såre simpel, og en hurtig Youtube-søgning vil vise mange videoer om, hvordan du nemt får et festivalarmbånd med plastiklås af. Netop dette type armbånd gjorde Musik i Lejet brug af i år.

To af vennerne gik ind på pladsen, hvorefter den ene tog armbåndet af, så den anden kunne gå ud og aflevere det til en ny. Og sådan blev det ved, indtil alle vennerne var inde.

- Vi vidste, at det var ret nemt at give armbåndene videre, fordi vi havde nogle andre venner, som havde fået otte personer ind på ét armbånd et tidligere år, siger 'William'.

Stemningen er i top til musikfestivalen Musik i Lejet, der hvert år finder sted ved strandkanten i Tisvildeleje. (Foto: GONZALES PHOTO HELENA LUNDQUIST © Ritzau Scanpix)

Han var i starten lidt nervøs for at gå rundt på festivalen uden armbånd, men nervøsiteten forstummede hurtigt.

- Jeg sørgede bare for at have en trøje med lange ærmer på, og så tænkte jeg ikke mere over det. Der er ikke nogen, der tjekker dig, når du først er på festivalpladsen. Når du først er derinde, så er du helt sikker, siger han.

'William' har ikke synderlig dårlig samvittighed over for Musik i Lejet, fordi han 'endte med at bruge 1.000 kroner om dagen på festivalpladsen' og 'ikke har sparet nogen penge ved at snyde med armbåndene', da de fem venner gav overpris på billetterne.

- Men jeg har lidt dårlig samvittighed, fordi man snyder artisterne, tilføjer han.

Snyd med armbånd foregik også sidste år

'Peter' fra Nordsjælland havde i år været en af de heldige, som sikrede sig en eftertragtet Musik i Lejet-billet, men sådan var det ikke sidste år.

I 2018 lavede han og syv venner samme armbåndstrick, hvor de kom ind på bare fire billetter.

- Sidste år var jeg stort set hele tiden på festivalpladsen uden armbånd. Jeg var faktisk slet ikke nervøs. Måske var det en blanding af at være fuld og ikke at tænke over det. Og så havde jeg heller ikke en fornemmelse af, at der var nogen, som tjekkede armbånd, når først du var inde på pladsen, fortæller han.

Ifølge 'Peter' var der mange af hans venner og bekendte, som ikke sikrede sig en billet til dette års festival, og derfor benyttede de sig også af armbåndstricket.

Og det kunne man mærke, når man gik rundt inde på festivalpladsen.

- Der var virkelig, virkelig proppet på Musik i Lejet i år. Nogle af dagene stod man nærmest som en sild i en tønde, og jeg tror, at det skyldes, at mange blandt andet snyder med armbåndene, siger 'Peter', der tilføjer, at snyderiet for ham kun blev en mulighed, da det var umuligt at få en billet.

- Det handler ene og alene om, at jeg rigtig gerne ville til Musik i Lejet, og hvis der er mulighed for at få et armbånd fra en anden, og det ikke er særligt svært, så gør man det.

Festival anede intet, men lover nye armbånd

Selvom snyderiet, ifølge de kilder dr.dk har talt med, har stået på de seneste to år, så er Musik i Lejet først blevet bekendt med det denne sommer, fortæller Peter Maarbjerg, der er formand for festivalen.

- Jeg har faktisk ikke hørt om det før i år, men der er åbenbart et trick med at vride armbåndet og få løsnet låsen. Hvis vi havde været opmærksomme på det før, så havde vi selvfølgelig sørget for et nyt slags armbånd. Men først efter festivalen opdagede vores folk, at der var blevet snydt, siger han.

Ifølge de kilder, dr.dk har talt med, så skyldes årsagen til snyderiet med armbåndene det lave udbud af billetter og den høje videresalgspris. Og det er selvfølgelig problematisk, erkender Peter Maarbjerg:

- Jeg synes, priserne i videresalg er fuldstændig sindssyge. Vi ved, at de bliver solgt til grov overpris, men vi kan ikke lukke flere gæster ind, da vores festivalplads har begrænsninger. Vi kan kun opfordre folk til at købe billetterne igennem Ticketmaster, siger han og tilføjer, at der fra næste år vil blive indført helt nye armbånd:

- Til næste år finder vi helt sikkert et nyt armbånd. Vi skal have armbånd, der har en anden lås, lyder det fra Peter Maarbjerg.

Smukfest-folket har allerede indfundet sig i Skanderborg, hvor sluserne til musikken i Bøgeskoven bliver åbnet onsdag. (Foto: Mikkel Berg Pedersen © Scanpix)

Smukfest frygter ikke snyd

Festivalsæsonen 2019 er snart slut, men først skal Smukfest i Skanderborgs Bøgeskov afholdes i denne uge. Her har man ikke en fornemmelse af, at der bliver snydt med armbåndene ifølge talsmand Poul Martin Bonde:

- Jeg har ikke en fornemmelse af, at snyd med armbånd er en problematik hos os. Folk er selvfølgelig opfindsomme, og hvert år er der nogle, der prøver at snyde, men vi gør alt, hvad vi kan, for at komme det til livs, siger han.

For at komme armbåndstricket til livs har Smukfest for år tilbage indført elektroniske armbånd, der skal sørge for, at man ikke kan snyde i indgangen.

- Vores armbånd er elektroniske med chip i. Så hver gang du skal ind på pladsen, skal du bippe dig ind. Derfor er det meget svært at tage armbåndet af og gå ud at hente flere folk ind på samme armbånd, da vi kan se, om armbåndet er bippet ud eller ej, understreger Poul Martin Bonde.

'William' og 'Peter' er opdigtede navne. Deres rigtige navne er kendt af redaktionen.

Facebook
Twitter