Nikolaj og Gustav på 18 og 19 fik at vide, de gjorde alt forkert - men det blev deres vej til succes

For duoen Fravær blev det en fordel, at de manglede erfaring inden for musikkens verden.

(Foto: Andreas Hagemann Bro © dr)

- Er der nogen her, der aldrig har spillet koncert?

Sådan lød spørgsmålet fra folkene bag talentudviklingsforløbet og konkurrencen KarriereKanonen, da årets udvalgte deltagere i 2018 mødtes første gang.

- Så sad vi der som de eneste, der ikke havde spillet før. Det var så pinligt, fortæller Gustav Müller fra den danske synthpop-duo Fravær.

Han og gymnasiekammeraten Nikolaj Pellegrini havde få måneder forinden uploadet en sang - deres første og dengang eneste - til konkurrencen og var først lige blevet enige om et kunstnernavn.

For da Nikolaj Pellegrini i 2017 tog fat i klassekammeraten Gustav Müller, som han ikke kendte ret godt, og bad ham om at synge på en sang, han havde lavet, havde han aldrig forestillet sig, hvad det skulle føre til.

På trods af den manglende erfaring med at optræde live og det mildest talt begrænsede bagkatalog af sange, gik duoen nemlig hen og vandt KarriereKanonen efter at have spillet på både Spot Festival og Smukfest.

Manglen på erfaring blev nemlig til en fordel for de to teenagere.

- Vi fik feedback af en scenecoach, som sagde: 'Drenge, I er pissesøde og nuttede, men I laver rigtig mange fejl', griner Nikolaj Pellegrini.

Gustav Müller fortsætter:

- Han sagde: 'I gør alt forkert. Men I er så nuttede, for man kan bare se, I ikke ved, hvad der foregår'. Men det blev åbenbart til en positiv ting, for han sagde, vi kunne bære det.

Da Nikolaj Pellegrini tog fat i Gustav Müller for at få ham til at synge på 'Drengedrøm' i 2017, gik der tre måneder, før sangen blev færdig. Men derfra gik det stærkt for Fravær, som kort tid efter blev udvalgt til KarriereKanonen 2018. (Foto: Andreas Hagemann Bro © dr)

I år er de tilbage på Spot Festival, som løber af stablen i Aarhus over weekenden. Og denne gang ikke som en del af en konkurrence, men med deres helt egen koncert, som blev spillet fredag aften. Og ikke mindst en spritny single, 'Putte', i bagagen.

Lyt til 'Putte', mens du læser videre:

0:00

- Tilgangen er altid bare at gå ind og have det fedt. For hvis vi har det fedt, så har folk derude det også ofte fedt, siger Gustav Müller om koncerten.

Fik tilbudt pladekontrakt midt i studieretningsprojektet

Siden de to københavnere på 18 og 19 år vandt KarriereKanonen sidste år, har de fået aftaler i hus med et management, bookingbureau - og senest en kontrakt med pladeselskabet Universal.

En nyhed, de fik overbragt, mens de begge sad med hovederne begravet i computerskærmene og skrev studieretningsprojekt i 3.g i december.

- Vi var begge helt ristede og sad med opgave, computer og chips. Gustav var lige stået op klokken to om eftermiddagen. Og så siger vores manager: 'Jeg har gode nyheder, drenge. Universal er på!', jubler Nikolaj Pellegrini.

- Vi kunne slet ikke tage stilling til det i øjeblikket, men det var så fedt! Sådan var det også, da vi vandt KarriereKanonen sidste år. Det gik først rigtigt op for os noget tid efter. 'Gud, vi vandt faktisk. Og gud, vi har lige signet med Universal'. Det er faktisk drømmen, der går i opfyldelse, siger Gustav Müller.

Lyt til Fraværs første sang fra 2017, 'Drengedrøm':

0:00

Den seneste tid har duoen derfor haft fokus på at få skrevet mere musik og udvidet repertoiret. Men det har ikke været en dans på roser hele vejen igennem.

- Det er sindssygt hårdt at køre gymnasiet samtidig med musikken. Hvis man skal gøre noget fuldt ud, er man nødt til at vælge, hvor man vil lægge sit fokus, fortæller Nikolaj Pellegrini.

De har begge taget en beslutning om, at det er musikken, der skal prioriteres.

Også selvom det har betydet flere samtaler med skolelederen, som dog har været forstående for de unge musikspirers prioriteringer og ladet dem blive på skolen på trods af det stigende fravær.

  • (Foto: Andreas Hagemann Bro © dr)
  • (Foto: Andreas Hagemann Bro © dr)
  • (Foto: Andreas Hagemann Bro © dr)
  • (Foto: Andreas Hagemann Bro © dr)
  • (Foto: Andreas Hagemann Bro © dr)
  • (Foto: Andreas Hagemann Bro © dr)
1 / 6

- Skal man skrive den her aflevering, eller skal man skrive den her single? Hvad kan man holde til, og hvor meget kan man presse sig selv? Vi har overvejet at droppe ud, men vi har kæmpet os igennem det, og nu er vi så tæt på, siger Gustav Müller, som sammen med Nikolaj Pellegrini får studenterhue på om få måneder, hvis alt går efter planen.

Forventer ikke penge, piger og Mercedes

Duoens strategi er at komme så meget i skole som overhovedet muligt og bruge alle resterende vågne timer, og især weekender, på at skrive og producere i studiet.

Men det er stadig vigtigt for dem at have tid til at gå til fester og være unge.

- Man kan ikke både være social, lave lektier, få søvn og lave musik. Så vi har cuttet søvn, griner Nikolaj Pellegrini.

Efter studentereksamen til sommer venter et liv som fuldtidsmusikere. Et liv, drengene bag Fravær ser frem til uden at være helt sikre på, hvordan det vil blive.

Men de føler sig godt rustet med et stærkt hold bag sig - og ikke mindst hinanden at sparre med.

De to unge musikere er enige om, at de har lært meget om både sig selv og hinanden det seneste år. Selvom de kan være uenige om nogle ting, ser de det som en styrke at være to om projektet. - Jeg kunne ikke forestille mig at være solomusiker, siger Nikolaj Pellegrini. (Foto: Andreas Hagemann Bro © dr)

- Det er svært at vide, hvad man skal forvente. Men det er ikke, fordi vi regner med at leve Mercedes-livet med klubber og piger. For os er det bare et hjertebarn, og vi har det megafedt med det. Det er så vildt at se os selv på Spotify og festivalplakater, fortæller Gustav Müller.

Efter Spot Festival går turen til Smukfest i Skanderborg i august. Og ellers står det højest på Fraværs to-do-liste at få flere sange klar til streamingtjenesterne.

- Det bedste - udover at spille på Roskilde til næste år - ville være at inspirere andre med vores musik. Hvis nogen kan dyrke det og synes, det er fedt, så har man jo opnået målet som musiker, afslutter Nikolaj Pellegrini.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk