10 år med Northside: 'Kæmpestore' oplevelser - og dengang, der skete det, der bare ikke måtte ske

Musikfesten i Aarhus er eksploderet siden starten i 2010. Her er nogle af de bedste og værste øjeblikke.

(Foto: Frederik Højfeldt og Helle Arensbak © DR og Scanpix)

Northside Festival bringer i disse dage sol, sommer og store internationale kunstnere til Smilets By, og det er faktisk 10. gang, at publikum strømmer til Østjylland i den anledning.

Festivalen har gennem årene haft voldsomt vokseværk: Da Northside åbnede dørene for første gang i 2010, var det en endagsfestival med 5.000 gæster.

I 2017 toppede antallet af gæster med 40.000, men det betød dog alt for lange køer til mad og toiletter, og derfor satte Northside allerede året efter antallet af gæster ned til 35.000 samtidig med, at de udvidede festivalpladsen.

P6 Beat-værterne Carsten Holm og Camilla Jane Lea er i år værter på Red Stage på Northside. (Foto: Privatfoto Carsten Holm)

Blandt de mange tusinde festivalgæster, der kommer tilbage år efter år, finder vi P6 Beat-værterne Camilla Jane Lea og Carsten Holm. Begge mener de, at Northside er noget helt specielt.

- Northside er for mig som at komme hjem. Hvert år bliver jeg blæst bagover af publikum og den store viden og passion, de har for kunstnerne. Det gør det virkelig til en fornøjelse at komme her år efter år, siger Camilla Jane Lea, som i år er konferencier på Red Stage sammen med Carsten Holm.

- Folk kommer her hver eneste dag og starter fra nul. Alle kommer herud rene og har haft en god nats søvn. Det gør, at der er en anden form for socialt liv her, som adskiller sig fra eksempelvis Roskilde. Der er lidt mere byfest over det med meget fokus på musikken og kunstnerne, mener Carsten Holm.

Herunder får du nogle højde- og lavpunkter fra Northside gennem tiden samt de bedste koncertoplevelser set med de to radioværters øjne.

2010: Northside åbner dørene for første gang

Tangkrogen i Århus dannede ramme for den første Northside Festival i 2010. (Foto: Axel Schütt © Scanpix)

Northside fik sin debut på den danske festivalscene, da den åbnede dørene på Tangkrogen i Aarhus i 2010.

Her var konceptet markant anderledes end det, vi kender i dag. Northside var en endagsfestival med plads til 5.000 gæster, og musikken blev udelukkende spillet af danske bands; Nephew, Mew, Veto, Turboweekend og Selvmord, som L.O.C. og Suspekt dengang var en del af.

2011: Det, der bare ikke må ske, skete!

Året efter udvidede Northside både antallet af gæster og musikdage, så det nu var en todagesfestival med internationale kunstnere som The Streets, Band of Horses og Suede.

Men nogen i festivalledelsen må have regnet forkert, for pludseligt løb Northside tør for øl! Og samtidig var køerne til madboderne så lange, at publikum højlydt luftede deres utilfredshed.

- Så sker der det, at man løber tør for øl. Det må ikke ske!, lød det fra en af de ansvarlige bag fadæsen i tv-klippet, som du kan se længere oppe.

2013: Nick Cave indtager Aarhus

Nick Cave-koncerten i 2013 er et af Camilla Jane Leas absolutte Northside-højdepunkter. (Foto: Jens Nørgaard Larsen/Scanpix 2015) (Foto: Jens nøRgaard Larsen © Scanpix)

I 2013 var Northside blevet en tredagesfestival med 25.000 gæster, og det år var det første gang, at P6 Beat sendte live fra festivalen.

- Det var kæmpe stort for os, husker Camilla Jane Lea, som også fik set sin helt Nick Cave live for første gang.

- Jeg husker, at det var en sindssyg kold og regnfuld festival, men det gjorde ikke noget, for jeg fik set Nick Cave. For mig personligt var det en kæmpe, kæmpe oplevelse, lyder det fra radioværten.

2015: Underworld begejstrer Ådalen

Britiske Underworld begejstrede Carsten Holm tilbage i 2015. (Foto: David Leth Williams © Scanpix)

2015 var året, hvor Carsten Holm besøgte Northside for første gang, og han er kommet tilbage hvert år lige siden.

- Mit første år på Northside fik jeg en af mine bedste live-oplevelser nogensinde, fortæller Carsten Holm begejstret om koncerten med den britiske elektroniske gruppe Underworld.

- Underworld har spillet flere gange på Roskilde, men jeg har altid drømt om at opleve dem på en dansk festival en sen sommeraften, og det fik jeg lov til i 2015. De spillede alle deres bedste numre, og selvom det regnede, var der så god en stemning og fest, at det slet ikke gjorde noget.

2017: Himlen åbnede sig under Radiohead

Radioheads forsanger Thom Yorke begejsterede et drivvådt Northside-publikum i 2017. (Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Scanpix 2017) (Foto: Ida Guldbæk Arentsen © Scanpix)

Ifølge Carsten Holm peakede Northside musikalsk, da det i 2017 lykkedes festivalen at lokke de britiske sværvægtere Radiohead til Aarhus.

- Radiohead er de ukronede konger i indie-verdenen. Så det var et rigtig godt signal at vise, at Northside havde musklerne til at kunne trække et band som Radiohead til Aarhus.

Men koncerten vil også blive husket for, at det regnede i lårfede stråler, som fik mange af festivalgæsterne til at søge ly for regnen.

- Men os der blev, fik en meget særlig oplevelse. De spillede deres store hits, men også de lidt mere outrerede numre, og det var pisse godt, siger Carsten Holm.

2018: Alt går op i en højere enhed

Northside peakede rent vejrmæssigt i 2018. (Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix) (Foto: Ida Guldbæk Arentsen © Scanpix)

Regn og skybrud har flere gange været en fast del af Northside-programmet, men det var langt fra tilfældet sidste år, hvor den danske super-sommer også ramte Aarhus.

- Musikprogrammet i 2018 - set med P6 Beat-øjne - var fuldstændig eminent. Og vejret var fuldstændig fantastisk, så alt gik op i en højere enhed, husker Camilla Jane Lea.

Kæmpe stjerner som Björk, N.E.R.D. og Liam Gallagher lagde vejen forbi Aarhus det år, men ingen af dem var det absolutte højdepunkt for Camilla Jane Lea.

- For mig var der ingen større end War On Drugs-koncerten. Det var virkelig en stor oplevelse, og de spillede simplethen så fremragende.

FacebookTwitter