Festival har fået nok af snak og støj: Hold-kæft-bolsjer skal lukke munden på publikum

Northside Festival vil igen i år forsøge at få publikum til at holde mund under koncerterne.

Northside Festival blev søsat i 2010 og er blevet afholdt lige siden. (Foto: © Helle Arensbak, Fotojournalist Helle Arensbak)

Mumlen, råberi og småsnak.

Ikke ting, som normalt optræder blandt hovednavnene på plakaten for sommerlandets mange festivaler, men som ikke desto mindre fylder mere og mere i oplevelsen for mange festivalgængere.

Publikum har nemlig svært ved at holde mund under de mange koncerter.

Faktisk er det snakkende publikum så stort et problem, at aarhusianske Northside Festival i år har søsat kampagnen 'Just Listen', der opfordrer festivalgængerne til at lukke i og istedet rette deres opmærksomheden mod musikken på festivalens scener.

- 'Just Listen' kommunikeres via sociale medier som en positiv opfordring til alle deltagere, allerede inden festivalen starter. Og budskabet vil løbende blive kommunikeret fra scener og storskærme under hele festivalen, siger talsmand for Northside, John Fogde, i en pressemeddelelse.

Udover opfordringer på storskærmen får årets festivalgængere også et mere konkret symbol på opfordringen – et såkaldt 'voice cancellation'-bolsje, hvilket egentlig blot dækker over et godt gammeldags hold-kæft-bolsje, som forhåbentlig kan stoppe talestrømmen hos publikum for en stund.

Kæmpet med larm og støj i flere år

Larm og snak fra publikum under koncerter er et problem, der har hjemsøgt Northside i mange år.

Både festivalgængere og musikanmeldere har flere gange klaget deres nød over det støjende publikum, der for mange er med til at ødelægge koncertoplevelserne.

Sidste år brokkede Ekstra Bladets Thomas Treo sig sågar i sin anmeldelse af en koncert med sangerinden Björk over publikums hæmningsløse snak, som ifølge ham 'er blevet ensbetydende med Northside'.

Både i 2016 og sidste år forsøgte festivalen at komme problemet til livs, men nu har arrangørerne bag Northside altså for alvor fået nok af det ufrivillige lydtapet.

Ditte Sohn Mikkelsen, marketingschef hos HiFi Klubben, der sammen med Northside står bag 'Just Listen'-kampagnen, påpeger dog, at kampagnen ikke skal ses som en løftet pegefinger, men nærmere et kærligt skub i den rigtige retning.

- Der skal være masser af plads til at hygge og snakke på en festival. Men når man stiller sig blandt andre musikelskere til en koncert, opfordrer vi til, at man tager et aktivt valg om at give koncerten sin fulde opmærksomhed og lytte efter. Både for egen og andres skyld, udtaler hun i en pressemeddelse.

Northside finder sted fra den 6.-8. juni i Aarhus, og de omkring 35.000, der har indløst billet, kan se frem til navne som Migos, Mark Ronson, Nas, Khalid og danske Jada - forhåbentlig uden for megen støj og snak fra publikumsmasserne.

Varm op allerede nu med Jada's single 'Lonely' her:

0:00