Flabet 00'er-legende er tilbage efter lang pause: 'Han kan næsten kun skuffe'

Det bliver en 'legendekoncert', når The Streets i aften optræder på Northside Festival.

(Foto: Tobias Selnæs Markussen © (c) Ritzau Scanpix)

En flabet gavtyv fra Birmingham.

Det var det udtryk, den 22-årige Mike Skinner, født Michael Geoffrey Skinner, dyrkede med stor succes, da han under navnet The Streets i 2002 brød igennem med det banebrydende debutalbum 'Original Pirate Material'.

Torsdag aften rammer den flabede gavtyv så dansk jord, når han optræder på Northside Festival i Aarhus.

Det gør han efter en lang pause fra at lave musik som The Streets, men der er god grund til at tro, at Mike Skinner glæder sig til gensynet med de danske fans.

I 2002 brød den 22-årige Mike Skinner igennem med The Streets' debutalbum 'Original Pirate Material'. Det blev starten på en lang musikkarriere, der i knap 20 år har ført ham både bag mikrofonen, bag producerpulten og bag dj-pulten verden over. (Foto: Benedict Johnson © (c) Getty images)

Rapperen har nemlig et helt særligt forhold til Danmark, hvor han som The Streets har spillet 'det bedste show i mit liv', som han selv sagde det i et interview i P3-programmet 'De Sorte Spejdere'. Og så har The Streets faktisk også indspillet en sang på dansk.

Det sidste vender vi tilbage til.

En legendarisk Roskilde-koncert

- Roskilde var helt sindssygt og fuldstændig uventet. Det er højdepunktet gennem hele min tid som The Streets, og det var helt sikkert min bedste koncert.

Sådan har Mike Skinner selv beskrevet den legendariske koncert, han gav på Roskilde Festival i 2008.

Det var på Orange scene og foran 70.000 feststemte mennesker.

2008 var ikke første gang, The Streets optrådte på Roskilde Festival. Til gengæld var det første gang, Mike Skinner stod på Orange Scene. Koncerten den fredag aften blev et af de bedste shows i hans karriere, har han selv flere gange udtalt. (Foto: Jens nøRgaard Larsen © Scanpix)

En af de danske fans, der oplevede ham den aften, er P3-vært Andrew Moyo.

- Jeg var 17 år, og det var første gang, jeg var på Roskilde Festival. Alting var det vildeste og det sejeste nogensinde, husker han.

Men især koncerten med The Streets fylder noget helt særligt i minderne.

- Det var første gang, jeg oplevede publikumsinvolvering på den måde. Vi var minimum 70.000 mennesker foran Orange, som han fik til at sætte sig ned og hoppe op på samme tid. At alle gjorde det samme på samme tid, husker jeg som en virkelig smuk oplevelse.

I dag står særligt sangen 'Dry Your Eyes' som et stærkt minde for Andrew Moyo.

- At høre den sang sammen med 70.000 andre mennesker var et stort og vildt møde med et fællesskab omkring musik.

Lyt til nummeret her:

0:00

En mislykket genopstandelse?

Den samme begejstring for den legedariske koncert tilbage i 2008, er også det, der får Andrew Moyo til at frygte gensynet med The Streets torsdag aften. Både som fan og som musikformidler.

For i dag er Mike 'The Streets' Skinner fyldt 40 og er ikke længere den samme unge undermåler fra Birmingham, der mod alle odds skabte sig et navn i 00'erne:

- Det nye The Streets har ikke haft samme gennemslagskraft som hans tidligere materiale. Han er ikke længere en mand, der har styr på, hvor rapscenen er på vej hen.

Når Andrew Moyo taler om 'det nye The Streets' hentyder han til, at Mike Skinners alias faktisk blev lagt i graven tilbage i 2011.

Dengang sagde Mike Skinner, at han følte, at der rent musikalsk ikke var mere at komme efter i The Streets. I stedet brugte han de efterfølgende år sine kreative krafter på blandt andet at producere musik for andre samt at optræde som dj.

Op til 'begravelsen'af The Streets, som skete i forbindelse med udgivelsen af det femte album, jokede han endda kækt med, at han nok kun ville vende tilbage som The Streets, hvis han 'var 40 år og flad'.

Da han som 39-årig i 2017 genoptog aliasset The Streets, måtte han derfor gentagne gange forsikre medierne om, at han altså ikke gjorde det for pengenes skyld.

Andrew Moyo klapper derfor ikke ubetinget begejstret i hænderne over ungdomsidolets comeback.

Han ser i stedet torsdagens koncert på Northside som en 'legendekoncert'. Og sådan nogle har en trist tendens til at skuffe, er hans erfaring.

- Jeg har virkelig dårlig erfaring med lignende 'legendekoncerter', og fordi mit sidste minde med The Streets var så stort, kan han næsten kun skuffe, forklarer han, mens han alligevel vover sig ud i en musikbøn.

- Jeg har en idé om, at han stadig er frisk og har høj energi på scenen. Men jeg gider ikke høre andet end The Streets. Jeg vil have en højenergisk hitparade med albumversionerne af hitsene. Ikke noget med alternative versioner, tak, ønsker Andrew Moyo håbefuldt.

Indspillede sang på dansk

Men før vi fortaber os i musikønsker og forhåbninger til koncerten, så var der jo også noget om en The Streets-sang på dansk.

For kort efter sin store koncertsucces på Roskilde Festival i 2008 tog Mike Skinner nemlig tilbage til Danmark. Denne gang for at indspille en dansk version af omkvædet på singlen 'Everything is Borrowed' til det dengang kommende og fjerde album af samme navn.

Mike Skinner i P3-studiet sammen med Anders Breinholt og Anders Lund Madsen i september 2008. (Foto: Bjarne Bergius Hermansen © dr)

- Det her album er mere worldly, så jeg har også indspillet omkvædet på fransk, spansk, tysk og japansk, forklarede han radioværterne Anders Breinholt og Anders Lund Madsen under et 25 minutter langt interview i P3-programmet 'De Sorte Spejdere' forud for indspilningen af sangen.

Hør hele interviewet her:

0:00

Efter interviewet gik han direkte over i DR's koncerthus og indspillede omkvædet på dansk med DR PigeKoret. En aftale, der var kommet i stand på ganske kort tid.

- Det hele gik meget hurtigt. Mike var kun kort tid i DR Byen, så tiden var knap, men det gik over al forventning, og DR PigeKoret var fantastiske at arbejde med, fortalte Anders Dohn, producer på den danske indspilning, dengang til dr.dk.

Hør den danske version af 'Everything is Borrowed' med DR PigeKoret her:

0:00

Undermåleren, der overraskede

Men hvad er det så, der gjorde The Streets så vild, at han kunne få 70.000 mennesker til at hoppe i takt tilbage på dyreskuepladsen for 11 år siden?

Svaret ligger især i hans tekster, mener Andrew Moyo.

For det er overraskende, at Mike Skinner overhovedet lykkedes med sit The Streets-projekt i 2002.

- Det er ret forunderligt, at The Streets blev så stor en succes. For han var hverken macho nok eller pop nok til at passe ind i genrerne grime eller UK Garage.

Han ikke bare ligner en charmende hooligan. Mike Skinner er også glødende fan af hjembyens fodboldklub, Birmingham City Football Club. The Streets' femte album fra 2011 refererer endda til fodboldklubbens kælenavn, Blues, i titlen: 'Computers and Blues'. (Foto: Louise Wilson © (c) Getty images)

Hans tekster tager i stedet de to musikgenrer, og rapscenen generelt, et helt nyt sted hen.

- Han rappede bare om, hvad han havde oplevet. Og det var ikke en psykopatisk hård opvækst i ghettoen, han havde oplevet. Istedet appellerede han til den almindelige engelske hooligan-type. Og dem er der til gengæld rigtig mange af i England.

Og så dyrkede han i stor stil 00'ernes forkærlighed for sarkastisk humor.

- Han appellerer til ting i din egen hverdag samtidig med, at han er pissesjov. Og så er han vildt dygtig til at sparke opad i systemet, forklarer Andrew Moyo om rapperen, der på mange måder blev bannerfører for arbejderklassen med sine teksters antisystemiske betragtninger og relaterbare problemer.

At debutalbummet desuden er blevet udråbt som 'Årtiets album' af det britiske medie The Guardian og dets læsere i 2009, fortæller, hvor stor en succes The Streets blev. Og hvor vigtig Mike Skinner er for den britiske musikhistorie.

For titlen som 'Årtiets Album' får man kun, hvis albummet ikke kunne have været skabt i noget andet årti, og hvis man ikke kunne forestille sig, hvordan det årti havde lydt uden lige netop dét album.

Selvom Andrew Moyo har visse forbehold, når det kommer til torsdagens Northside-koncert, så er han sikker på, at den nok skal have sine højdepunkter. Også for dig, der ikke har hørt The Streets før.

- Du forlader måske ikke koncerten med et nyt musikalsk idol, men du kommer til at have haft det virkelig sjovt.

The Streets optræder torsdag aften klokken 20.15 på Green Stage på Northside Festival. Du kan se koncerten direkte på DRTV her.

FacebookTwitter