Hysteriske forventninger inden dansk festival-debut: 'Der er ingen større end dem'

Det er en af årets mest hypede koncerter, når giga-stjernerne Migos rammer Aarhus.

(Foto: pressefoto)

De er blevet kaldt kongerne af 'mumblerap' og vor tids svar på The Beatles.

Fredag indtager den amerikanske raptrio Migos så Danmark, når de optræder på årets Northside Festival - og det er ikke hvilke som helst herrer, der har til opgave at fyre op under den aarhusianske festival.

- Migos er verdens største rapgruppe lige nu – der er ingen større end dem, siger radiovært og hiphopkender Pelle Peter Jensen.

Siden de i 2013 fik det kommercielle gennembrud med hittet 'Versace', har gruppen cementeret sig som ét af den amerikanske hiphopscenes største og mest populære navne.

Siden debuten har trioen, der består af rapperne Quavo, Takeoff og Offset, således både været leveringsdygtige i store hits på egen hånd såvel som i selskab med nogle af poplandskabets største navne.

Hør gruppens til dato største sællert, 'Bad and Boujee', her, mens du læser videre:

0:00

'Hvad er det her for noget gøglerpis?'

Kaster man et blik på trioens streamingtal, er succesen ikke til at tage fejl af.

Hittet 'Bad and Boujee' er til eksempel blevet hørt mere end én milliard gange på Spotify og Youtube tilsammen. Men gruppens massive succes lå ikke just i kortene, da de fandt sammen i slutningen af 00'erne.

Trioens lyd, som kan være svær at beskrive på skrift, skilte sig nemlig ud, forklarer Pelle Peter Jensen. Gruppens nærmest staccato-agtige måde at rappe på, som i dag er et af Migos' kendetegn, faldt i starten ikke i alles smag.

- Da Migos kom frem, skilte de sig ud, og der var mange, der tænkte: 'Hvad er det her for noget gøglerpis? Tag jer dog sammen', fordi det lød så anderledes. Men langsomt begyndte folk at tage dem mere seriøst og indså: 'Okay, de forsvinder ikke, så vi kan lige så godt omfavne og respektere det, de har gang i', siger Pelle Peter Jensen.

I dag er Migos' musik dog stadig noget, der kan dele vandene, mener Pelle Peter Jensen – særligt for dem, som måske ikke normalt dyrker rapmusikken.

- Migos laver en form for rap, som er gigantisk for én generation, og så er det noget larm for rigtig mange andre. De er jo en del af den nye skole på rapscenen, og det nye er også tit det, der går lidt til kanten og skubber nogle væk, siger Pelle Peter Jensen.

Lyden, som Migos repræsenterer, er lyden af Atlanta, der, ligesom andre store hiphop-byer som New York, Los Angeles og Detroit, i mange år har været en prominent spiller på den amerikanske rapscene.

De sidste par år er Atlanta dog stukket af fra konkurrenterne og er blevet kaldt epicentret for lyden af amerikansk rapmusik lige nu.

- Atlanta-rap er mange ting. Den kan både være meget, meget festlig, men den kan også være meget gangsta-agtig, og Migos rummer begge dele. De har historier om livets nedture og at tjene til dagen og vejen ved at sælge stoffer ud af bagsmækken af en bil, men de har også sange om bare at overtage en stripklub og holde en kæmpe fest med deres venner, siger Pelle Peter Jensen.

Fra venstre ses Offset, Takeoff og Quavo, de tre medlemmer i Migos. Trioen besøgte sidst Danmark i 2017, hvor de optrådte på Tap1 i København. (Foto: Kevin Mazur © 2019 Kevin Mazur)

Rappet med Bieber og optrådt til Melodi Grand Prix

Selvom Pelle Peter Jensen ikke er i tvivl om, at Migos står stærkest, når de er sammen, så har gruppens medlemmer også kastet sig ud i soloprojekter – oftest med pæn succes.

27-årige Offset har til eksempel – ud over sit stormfulde kærlighedsforhold med rapdronningen Cardi B – også gjort sig bemærket på egen hånd på talrige features med andre kunstnere, ligesom han tidligere i år udgav sit første album i eget navn, pladen 'Father Of 4'. Et album, han i øvrigt reklamerede for ved at smide et videoklip af Cardi B i fødsel ud på sin Twitter-profil.

Også rapkompagnonen Quavo har hittet stort solo, blandt andet med numrene 'No Brainer' og 'I'm the One', hvor han gjorde Justin Bieber og Dj Khalid selskab. Han er lige nu aktuel på sangen 'Future', en duet med Madonna – og ja, Quavo var da også med på scenen under den 60-årige poplegendes stærkt kritiserede optræden ved dette års Eurovision Song Contest.

Quavo er lige nu aktuel på Madonna-singlen 'Future', som du kan lytte til her:

0:00

- Quavo er den største stjerne i Migos og den, der har klart mest succes, og Offset er, særligt på grund af sit forhold til Cardi B, også blevet et stort navn – de er ligesom rapscenens powercouple. Og så er der Takeoff, som ikke rigtig har formået at stå på egne ben. Han er lidt trioens Anders Bircow eller Michelle fra Destiny's Child, siger Pelle Peter Jensen med et grin om gruppens sidste medlem, der sidste år udgav pladen 'The Last Rocket' uden nævneværdig succes.

Men sammen er Migos nu engang stærkest, og trioens lange liste af features med artister fra de mere poppede afkroge af musiklandskabet vidner, ifølge Pelle Peter Jensen, da også om, at Migos for alvor har løftet sig fra Atlantas undergrund og ind på den internationale mainstreamscene.

- Alle skal pludselig have en bid af Migos. Hvis en artist som Katy Perry eller Madonna gerne vil have noget kant og flirte med noget rap, så er det Migos, de ringer til, siger han og fortsætter:

- Før var Migos en sær niché-ting, og mange tvivlede på, de nogensinde ville få reel succes, men nu vil alle arbejde sammen med dem. Når du står og rapper til et Melodi Grand Prix, så kan det nærmest ikke blive mere mainstream, vel?

Madonna og Quavo på scenen ved dette års Eurovision Song Contest i Israel. En optræden, som særligt den aldrende popdronning siden har fået en del kritik for på grund af sin tvivlsomme livevokal. (Foto: Michael Campanella © 2019 Getty Images)

Fredag er Grand Prix-scenen dog skiftet ud med Ådalen i Aarhus, hvor Migos altså går på scenen som et af Northside Festivals helt store hovednavne.

En booking, som, i Pelle Peter Jensens øjne, bringer et – måske tiltrængt - ekstra skud fest ind i det ellers meget rockdominerede festivalprogram.

- Jeg synes, Migos er en rigtig fed booking. Northside er kendt for rock og indiemusik, og der er et navn som Migos et frisk pust.

- Det er den energiladning, du trænger til, når du har stået og hørt på fire sure mænd i sort tøj, der står og græder ned i deres guitar hele dagen. Det bliver sgu fedt, siger Pelle Peter Jensen, der som konferencier for Northside også selv er at finde på årets festival.

Migos spiller fredag 20.15 på Green Stage på Northside.

FacebookTwitter