Kritik hagler ned over storsnakkende publikum: 'Er I her overhovedet for musikken?!'

- Vi har svært ved at lade være, indrømmer snakkelystne festivalgæster.

Northside Festival er gennem flere år blevet kritiseret for sit lidt for snakkeglade koncertpublikum. Det er dog ikke festivalgæsterne her på billedet, det gælder. (Foto: Frederik Højfeldt © (c) DR)

Et snakkesaligt publikum er efterhånden blevet lidt af et varemærke for den aarhusianske Northside Festival.

Desværre er det ikke lige så hyggeligt, som det lyder, for en del af snakken foregår nemlig under koncerterne.

Det er både gæster, radioværter og anmeldere trætte af, og festivalens nye tiltag med at uddele hold kæft-bolsjer til publikum har tilsyneladende ikke haft den store effekt.

Gaffa-anmelder Ole Rosentand Svidt brokkede sig torsdag over det larmende publikum og foreslog knebler i stedet for bolsjer.

Også P3-reporter Frederik Hjerrild, som er på Northside for første gang, oplever Northside-publikummet som ekstra larmende.

- Det er virkelig vildt. Jeg har aldrig oplevet det så meget på andre festivaler, Roskilde Festival eller Smukfest for eksempel, sagde han i 'Festival på P3'.

Frederik Hjerrild har talt med flere festivalgæster, som brokker sig over snak under koncerterne blandt andet i forbindelse med det danske band Phlakes koncert.

Inden det aarhusianske band Liss gik på scenen fredag bad konferencier og P3-vært Pelle Peter Jensen publikum gå i baren, hvis de havde planer om at snakke. (Foto: Helle Arensbak © Scanpix)

Mere mode end musik?

P3-vært Fie Neergaard luftede i radioen den fordom, at publikum på Northside ikke i lige så høj grad som på andre festivaler interesserer sig for musikken.

- Folk tager på Northside Festival for at vise det der fede outfit, som de har planlagt et par dage i forvejen, sagde P3-værten, som oplevede, at publikum generelt er mere 'renskurede og pæne', fordi der ikke er campingplads på festivalen.

At der ikke er campingområde, hvor gæster kan gå hen og feste uden at forstyrre andre, mener Frederik Hjerrild også kan være en forklaring på, at der bliver hyggesludret lige rigeligt på festivalen, der bliver afholdt i Ådalen i Aarhus:

- Folk kommer også for at hænge ud med deres venner. Og på Northside er der som regel kun en enkelt koncert ad gangen, så når man er på pladsen, er alle ligesom til den.

Vi har mødt en håndfuld Northside-gæster, som kan genkende problemet:

(Foto: Frederik Højfeldt © (c) DR)

Mads Nielsen og Lasse Bach

Hvad tænker I om, at der er meget snak under koncerterne?

Mads: - Jamen, jeg kan da godt forstå, at folk synes, det er et problem.

Lasse: - 100 procent! Vi er mange mennesker, men hvis ingen kigger op på scenen, så er det jo lidt ligegyldigt. Selvfølgelig har man da engang imellem lige en hurtig kommentar. Folk snakker jo også om koncerten.

Er I her for musikken?

Mads: - Jeg er her, fordi jeg synes, det er et fedt program, der er i dag. Jeg har kun fredagsarmbånd.

(Foto: Frederik Højfeldt © dr)

Thea Nyheim og Emma Nyheim

Hvad tænker I om det her med, at der er meget snak under musikken?

Thea: - Det er forstyrrende, for du kan ikke høre artisten. Der er meget larm, og det er mega irriterende. Vi er her for at se musik og lytte til musik, og ikke for at lytte til andre mennesker.

Emma: - Det er lidt det samme for mig. Men jeg tænker ikke så meget over det; jeg lukker det nok lidt ude.

Er I her for musikken eller for at hygge?

I kor: - Begge dele.

Emma: - Men primært for at se Tame Impala. Det var derfor, vi kom.

Snakkede I under den koncert?

Emma: - Nej, der var vi så fulde, og bare sådan 'Tame Impaaalaaa!'

(Foto: Frederik Højfeldt © (c) DR)

Markus Philipsen Bak

Hvordan oplever du koncerterne her i forhold til snak?

- Jeg oplever, at der er meget snak under visse koncerter, specielt jo længere bagud man kommer.

Gør du det selv?

- Ja, for det virker lidt mere som normen, at man snakker her på Northside.

Hvad tænker du, at det kan skyldes?

- Jeg ved det ærlig talt ikke, men det virker lidt som om, at folk er her mere for festivalen end for musikkens skyld. Så der bliver mere snak, og man falder også selv i det.

Men er du her for musikken?

- Ja, det er jeg egentlig, men jeg kan mærke, at jeg bliver fanget af den stemning, der bliver lagt for dagen af det generelle publikum.

Lige så meget snak på de andre

Festivalens talsmand, John Fogde, genkender ikke billedet af Northsides gæster som mindre musikinteresserede:

- Tværtimod. Vores publikum er enormt musikinteresserede, og vores musikprogram er også mindre mainstream end de andre festivaler. I de spørgeskemaundersøgelser, vi gennemfører, svarer folk også, at musikken er et af de vigtigste parametre for dem, siger John Fogde.

Han mener, at Northside er blevet lidt en syndebuk for et problem, som de deler med mange andre festivaler:

- Vi er den første store festival i sæsonen, og der er mange anmeldere, som starter her, og det er lidt blevet en ting at italesætte snak under koncerter i forbindelse med os. Jeg vil jo mene, at der bliver snakket lige så meget til de andre festivaler, siger han og tilføjer, at han ikke regner med, at problemet helt vil forsvinde:

- Der vil altid være snak på en festival, man kan ikke forvente, at folk bag ved lydtårnet er ligeså revet med som folk tættere på scenen.

Men Northside regner alligevel med fortsat at sætte fokus på problemet, fortæller John Fogde. Når dette års festival er slut, evaluerer de indsatsen og beslutter, om der skal endnu større bolsjer til.

FacebookTwitter