Rocklegende druknet i jubelbrøl under koncert-triumf: 'Jeg elsker den mand!'

Gnags leverede en folkefest uden sidestykke på Northside fredag eftermiddag.

Gnags - naturligvis med Peter A.G. i front - leverede en af Northsides største fester, da de foran tusindvis af ellevilde gæster leverede deres hitparade af sange. (Foto: © Helle Arensbak, Ritzau Scanpix)

Selvom Gnags har været en del af den danske musikscene i mere end 50 (!) år, så var Northsides unge publikum ikke mindre begejstrede af den grund.

Med hele Danmarks Mr. Swing King, Peter A.G., i front indtog gruppen den blå scene i Ådalen i Aarhus med fuld sol fra oven.

Bifaldene var særligt store, når bandet fyrede op for deres udødelige hits som 'Vilde kaniner', 'Mr. Swing King' og af åbenlyse årsager også 'Lav sol over Århus'.

0:00

For bare fordi man som band blev dannet i 1966, så betyder det ikke, at man ikke kan have solidt fat i et publikum, der primært bestod af gæster, der ikke engang var født dengang.

Nogle af dem, der var mødt op for at nyde det erfarne bands festlige udskejelser var veninderne Natascha, Anne og Ida.

Ifølge dem er meldingen klar efter den halvanden time lange koncert.

- Jeg elsker Peter A.G.! Han lever sig så meget ind i det, og man bliver så glad, lyder det fra en storjublende Ida Mikkelsen på 27. Og hun bliver bakket op af sin veninde.

- Ja, han er sin egen og giver en fuck for, hvad andre tænker om ham. Han står og danser, som ingen andre danser på en scene. Han har så meget sjæl, siger 26-årige Anne Sørensen.

Fra venstre: Natascha Pustelnik, Anne Sørensen og Ida Mikkelsen er alle fra Aarhus, og de er vilde med, at Gnags formår at samle generationer med deres store hits. (Foto: © Christian Mejdahl Buhl, dr)

Hun mener ikke, det betyder noget, om man er født i det ene eller andet år, når det handler om at skabe en fest på Northside.

- Alderen betyder ikke noget. Det har jo noget at gøre med, at det er noget, man har hørt gennem sin opvækst. Det sætter nogle ting i gang. Det er ligesom med Thomas Helmig og Kim Larsen - man ved, hvad man får, siger Anne Sørensen.

Lav sol over Aarhus

Uden at forklejne gruppens indsats var Gnags også på hjemmebane, da de stod foran et taknemmeligt publikum i Aarhus, hvor bandet selv har sine rødder.

For Natascha Pustelnik var det også koncertens højdepunkt, da der blev fyret op for 'Lav sol over Århus'.

- Det var så fedt! Det er jo vores Aarhus-dreng Peter A.G., og man bliver hensat til stadion igen, når de spiller det nummer, griner Natascha Pustelnik med henvisning til Ceres Park, hvor det lokale fodboldhold holder til, og det er fast kutyme at synge med på nummeret.

Peter A.G. beviste, at man godt kan danse en fest godt og grundigt i gang, selvom man er fyldt 66 år. (Foto: © Helle Arensbak, Ritzau Scanpix)

Hun var også ligeglad med, at gruppen faktisk har lavet musik i årtier, før hun blev født.

- De laver bare god musik, der skaber stemning. Der er noget i deres lyd, som bare gør folk i godt humør. Og så er der jo også nogle politiske budskaber i deres sange, som har gjort det populært - også over tid - for folk at lytte til. Og så er der ingen playback eller autotune! Det er meget vigtigt, siger hun.

Følte sig hensat til barndomshjemmet

Forsangeren Peter A.G. italesatte også, at gruppen med årene har fået at vide, at de ikke kan følge med tiden og bliver dømt ude. For som han sagde:

- Vi streamer jo ikke, som de unge artister gør.

Derfor tog de et nyt måleinstrument i brug for at slå fast, at de stadig har en berettigelse: et barometer, der ikke baserer sig på streaming-tal.

Hvis publikum kunne juble så højt, at barometeret ramte det røde felt, så måtte konstateringen ifølge Peter A.G. være, at Gangs når lige så langt ud som deres yngre kollegaer.

Og der var da ingen tvivl. Det brølende publikum fik uden skyggen af tvivl barometeret helt op i toppen af det røde felt.

Nogle af dem, der stod og råbte med blandt publikum, var 21-årige Steffen Riis og Jacob Dalsgaard.

De var kommet for at opleve de gode minder, de forbinder med Aarhus-bandet.

- Det er jo særligt nostalgisk, når det er musik, ens forældre har spillet for en. Og når man så hører det live, er der noget helt særligt ved det. Det er som at stå hjemme i stuen som barn og høre det igen, fortæller Steffen Riis efter koncerten.

Fra venstre: Jacob Dalsgaard og Steffen Riis kendte ikke alle Gnags’ sange, men det gjorde ingenting, når stemningen var god under de velkendte numre som 'Mr. Swing King', der var blandt drengenes favoritter. (Foto: © Christian Mejdahl Buhl, dr)

Hans kammerat Jacob Dalsgaard har også et Gnags-minde, han kunne genkalde under koncerten.

- Jeg kan huske, at jeg var til koncert med mine forældre som barn, hvor Gnags var en af artisterne. Og jeg kan huske, at jeg syntes, 'Vilde kaniner' var helt kanon, griner Jacob Dalsgaard og fortsætter:

- Så det er megafedt, at her både er unge som os og lidt ældre. Og at alle har bare en fest sammen.

Ekstra Bladets anmelder Thomas Treo er også imponeret over Gnags' evne til at triumfere på Northside.

Han skriver blandet andet, at 'landets ældste beatorkester tog røven på ungdommen og skabte euforisk folkefest hjemme i Aarhus'.

Tiden må vise, om gruppen så tager 50 år mere på de danske landeveje.