Står bag de allerstørste superstjerner: 'Han har nogle helt særlige evner'

Han kan afgøre andre musikeres karriere. Det siger P3's musikchef om Northside-aktuelle Mark Ronson.

Superstjernen Lady Gaga er én i en lang række af artister, der har arbejdet sammen med dj og producer-sensationen Mark Ronson, der fredag optræder i Aarhus på NorthSide. (Foto: Gabriel Olsen © Getty Images)

Tre milliarder.

Så mange gange er Mark Ronsons 'Uptown Funk' blev afspillet på Youtube, mens den som digital single har solgt helt uhørt i 20 millioner eksemplarer.

Fredag aften indtager han scenen på Northside Festival i Aarhus foran et publikum, der nok også godt kan regne med at få det verdensomspændende hit at høre fra hestens egen mund - eller mixerpult.

Du kan lytte til 'Uptown Funk', mens du læser, lige her:

0:00

For selvom mange forbinder nummeret med den hawaiianske verdensstjerne Bruno Mars, så er det faktisk Mark Ronsons nummer, som Bruno Mars blot er gæstestjerne på.

Og sådan er det med mange af Mark Ronsons hits. De fleste ved ikke, det er ham, der er bagmanden.

Men ikke desto mindre har han en Oscar-statuette stående på kaminhylden for sin medvirken på 'A Star is Born'-hittet 'Shallow', ligesom han også stod bag sidste års radiohit 'Nothing Breaks Like a Heart', hvor Miley Cyrus stod for vokalen.

Den britisk-amerikanske hit-sensation har faktisk arbejdet sammen med en lang række kvindelige sangerinder. Eksempelvis Adele, Dua Lipa, Christina Aguilera og den nu afdøde Amy Winehouse.

Stjernerne flokkes om det musikalske vidunderbarn. Her er det fra venstre Mark Ronson selv, Bruno Mars, der leverer vokalen på 'Uptown Funk', og Britney Spears, der havde fornøjelsen af at overrække de to herrer prisen for 'Årets mandlige video' for 'Uptown Funk' ved MTV Video Music Awards i 2015. (Foto: Kevin Mazur/MTV1415 © Getty Images)

Men hvad er det, den 43-årige dj og producer har fat i, siden alverdens største popstjerner slås om at komme til at arbejde sammen med ham?

Ifølge Mathias Buch, der er musikchef på P3, er svaret enkelt.

- Han er først og fremmest virkelig dygtig til at skrive og producere sange. Han er musikmenneske ind til benet og har nogle helt særlige evner. Han får stjernerne til at lyde godt, og fordi han er så stor en lyd- og musiknørd, så kan han få noget, som andre ville få til at lyde som endnu en dag på jobbet, til at lyde højglanspoleret, siger han og fortsætter:

- Og det, som alle sangere vil have, er de rigtige sange, som kan gøre en forskel i deres karriere. Sangene afgør, om en kunstner har en karriere. Og hans håndværk er at skrive så gode sange, at alle vil arbejde med ham.

Lovprises af stjernerne

Men Mathias Buch er ikke ene om at spotte det musikalske overskud, der oser ud af Mark Ronson.

Flere af hans stjerne-samarbejdspartnere roser ligeledes den populære popsmed til skyerne for hans evner.

Én af dem er Miley Cyrus.

- Jeg kan ikke sige én dårlig ting om ham. Han er det mest fantastiske geni! Han spiser, sover og ånder musik. Det er så vidunderlig en oplevelse at arbejde med ham.

- Vi startede vores samarbejde med 'Nothing Breaks Like a Heart', og vi havde bare ikke lyst til at stoppe, så vi har arbejdet på mere musik til min kommende udgivelse, lød det i et radiointerview fra Miley Cyrus, der netop er udkommet med ep'en 'She is coming', som Ronson har været med til at producere.

0:00

Også Lady Gaga har som tidligere nævnt arbejdet sammen med Mark Ronson.

I 2016 udkom hendes seneste studiealbum 'Joanne', som Mark Ronson var med til at lave, og i et interview har hun fortalt, hvordan det var en stærk, følelsesmæssig oplevelse at få lov til at arbejde sammen produceren.

- Den første dag, jeg var i studiet med Mark, græd jeg hele dagen. Jeg var så overrumplet af spænding. Det var meget overvældende at opleve den store kærlighed, sagde hun.

Siden Mark Ronson indledte sit parløb med Miley Cyrus på 'Nothing Breaks Like a Heart' sidste år har de to stjerner også arbejdet sammen på sangerindens nye ep, hvor Mark Ronson står bag nummeret 'The Most'. (Foto: Lester Cohen © Getty Images)

En fed karrierefidus

Ifølge Mathias Buch fra P3 giver det også særdeles god mening for popsangerinderne at slå sig sammen med Mark Ronson.

Han kan give dem noget, de ikke ville kunne få ved deres sædvanlige udgivelser.

- Artisterne får mulighed for at lave nogle ting, som måske ikke lige matcher deres normale udtryk. Men ved at arbejde med ham bliver deres legeplads lidt større. Det er ikke sikkert, Miley Cyrus ville have lavet 'Nothing Breaks Like a Heart' selv, siger han.

- De får en mulighed for at udfolde en succes på en anden scene med et andet udtryk end deres vanlige. Så de her samarbejder giver kunstnerne et frirum, som måske ikke lige går i spænd med deres karriere, og hvor de er lige nu. Men det bliver en mulighed for at profilere sig på en anden måde.

Tendensen er da også klar. Igennem de seneste ti år er der kommer langt flere dj's og producere på toppen af hitlisterne.

Om de så hedder Mark Ronson, Calvin Harris, Dj Khaled, Avicii eller noget femte. Og ifølge Mathias Buch er de kommet for at blive.

- Det hænger nok sammen med, at det er den elektroniske scene, der har hul igennem lige nu. Så er det naturligt nok også dem, der leverer de store hits. For tiden kommer de store sange ikke fra et øvelokale på Nørrebro med fuldt band. De kommer fra laptops og dem, der er dygtige til at lave musik dér, siger Mathias Buch, inden han alligevel har en indvending:

- Men de har også brug for sangstjernerne, for dj's er sværere at idolisere i sig selv og have et fanforhold til. Så de skal have fat i Khalid, Sam Smith, Camila Cabello og de andre store. Der er et gensidigt afhængighedsforhold.

Superstjernerne følger ikke med til Aarhus

I aften står Mark Ronson så på scenen foran et forventningsfuldt publikum på Northside i Aarhus.

Man skal dog ikke forvente en stjerneparade af gæsteoptrædener, når den 43-årige hitmager går på scenen.

- Det er ikke en koncert i klassisk forstand. Det er et dj-set, så der står ikke fem sangerinder og synger sangene med ti blæsere, der bakker dem op. Men han kommer til at spille sine hits. Og så har jeg hørt, at han er rigtig god til at udvælge sange, så han altid finder hemmelige numre, ingen måske kender, men som lyder rigtig godt. Så det bliver en stor fest, siger Mathias Buch.

Mark Ronson kan opleves på Blue Stage På Northside Festival klokken 23:15 fredag aften.

FacebookTwitter