Svensk popsensation gør oprør mod brystvortehysteri: 'Jeg bestemmer, hvad jeg vil gøre med min krop'

Under sin optræden på Northside viste Tove Lo sine bare bryster som en protest mod seksualisering af kvindekroppen.

- Det skal jo netop ikke være seksuelt, men bare noget, jeg gør for sjov, siger Tove Lo om sin koncert-gimmick på Northside Festival, hvor hun viste bryster torsdag eftermiddag. (Foto: Frederik Højfeldt Nielsen © Dr)

Temperaturen steg et par grader, da den svenske popsangerinde Tove Lo torsdag eftermiddag gik på scenen som en af de første kunstnere ved dette års Northside Festival i Aarhus.

For selvom tunge, grå skyer havde trængt sig på hen over Ådalen før koncerten, så fik svenskeren godt og grundigt bugt med dem, da hun sang, hoppede og dansede sig igennem sine store hits som 'Habits (Stay High)', 'Cool Girl' og 'Talking Body', så solen atter bragede ned.

Særligt sangerindens optræden med sidstnævnte 'Talking Body' vakte opsigt og begejstring blandt det stort fremmødte publikum.

Undervejs i sin optræden hev hun nemlig op i sin top, så hendes blottede bryster kunne ses af alle blandt publikum.

Det blev hujet og klappet i Ådalen, da Tove Lo gjorde antræk til at hive op i sin top og lade sine bryster være bryster. (Foto: Frederik Højfeldt Nielsen © Dr)

Selv er hun ligeglad med, hvis folk synes, det er for meget, når hun viser sin krop frem.

- Det er blevet til en mere politisk ting, end jeg synes, det behøver at være. Jeg kan godt lide at have frihed til at tage trøjen af, hvis det er det, jeg har lyst til, siger hun efter sin koncert.

Det er efterhånden blevet en fast del af hendes shows, at hun viser bryster.

Men det var faktisk noget, der opstod ved et tilfælde.

- Jeg begyndte at flashe for flere år siden. Jeg havde en top, som havde en slids ved brystet, og så faldt mit ene bryst ud ved en fejl, og alle heppede bare og flashede tilbage. Så folk synes, det var cool, og så begyndte jeg bare at gøre det til flere og flere optrædener, griner hun.

Derfor kan det også gøre Tove Lo træt, hvis folk skal seksualisere hendes lille koncert-påfund.

- Jeg bestemmer, hvad jeg vil gøre med min krop. Det skal jo netop ikke være seksuelt, men bare noget, jeg gør for sjov, siger hun.

Se Tove Lo optræde med 'Talking Body', hvor hun gjorde oprør mod brystvortehysteri og fremviste sine bryster:

Tove Lo er født og opvokset i Sverige, og det mener hun også har været med til at forme hende til den feminist, hun ikke tøver med at kalde sig selv.

- Jeg tror, at jeg altid har været feminist uden at være klar over det. Men jeg blev særligt opmærksom på det, da jeg begyndte at rejse rundt og give koncerter andre steder i verden, hvor nogle af de ting, jeg sagde og gjorde, blev opfattet som provokerende.

- Og jeg svarer jo bare ærligt på de spørgsmål, folk stiller i interviews, og det har aldrig været et problem hjemme i Sverige. Så ja, jeg er født feminist, siger hun.

Tove Lo, der i dag er 31 år, begyndte at arbejde med musik i 2006. Men det var i 2014, hun for alvor brød igennem, da hun udgav nummeret 'Habits (Stay High)'. (Foto: Frederik Højfeldt Nielsen © Dr)

En inspiration for unge kvinder

Den feministiske aspekt ved Tove Los popmusik var da også noget af det, som publikum var mødt op for at få en bid af.

- Hun er kvinde med stort K! Hun shakede booty og viste bryster, og hun er ikke bange for at give den gas. Det var rigtig fedt, og hun har så meget power, lyder det begejstret fra Sophie Dixen, der sammen med veninden Rosa Elmstrøm stod oppe foran scenen og hoppede og dansede hele koncerten igennem.

Fra venstre: Sophie Dixen og Rosa Elmstrøm, der begge havde en fest til Tove Lo-koncerten. (Foto: Christian Mejdahl © Dr)

De to fans fremhævede Tove Los evne til at ramme ungdommen på en særlig måde, som de mener, der er brug for.

- Hun har beats, der passer til tiden, og tekster, der passer til os unge mennesker og alle vores følelser. Og vi trænger til nogen, der står frem, som dem de er. Og det gør hun, lyder vurderingen fra Sophie Dixen, der bliver bakket op af veninden.

- Og så er det også fedt, at hun ikke bare er endnu et stankelben, der står og nejer lidt. Hun viser, at det er okay, at man har lidt på sidebenene. Hun er nutidens kvinde, og hun gør det til et ikke-problem. Det var så fedt at se, siger Rosa Elmstrøm.

'Hun er overraskende god live!'

Hvor mange popartister ofte får kritik for at falde igennem, når de står og skal præstere live på en scene, får Tove Lo til gengæld ros.

I hvert fald hvis man spørger Maiken Plagborg, der også var at finde helt oppe foran scenen.

- Hun sang overraskende godt. Nogle gange kan man godt være nervøs for, hvordan sådan nogle hits lyder live, men jeg var virkelig positivt overrasket over lyden. Og hun sørgede for at skifte mellem sine hits og de mindre kendte numre, siger hun, mens veninden Silja Saabye Due stemmer i.

Fra venstre: Maiken Plagborg sammen med Silja Saabye Due, der nød koncerten på trods af, at de kun kendte Tove Los større hits. (Foto: Christian Mejdahl © Dr)

- Hun er god til at være på scenen. Hun står der jo helt alene, og det var hun virkelig god til, lyder det fra Silja Saabye Due, der dog ikke bed helt på de feministiske undertoner i svenskerens optræden.

- Jeg kunne se, der var nogle blandt publikum, der virkelig følte det og var fanget af det. Jeg er bare skeptisk af natur, så hun taler måske ikke til så meget i mig. Jeg behøver ikke vise bryster. Men hun får en masse med, og det er fedt nok, griner hun.

'Disco Tits' var blandt andre et af de numre, der fik sat gang i publikums dansefødder. Se Tove Los optræden fra koncerten her: