Nu kan festivalerne heller ikke ignorere det længere: Her er lyden af 2019

Årets Spot Festival gjorde i år plads til talenter, der ikke før har fået den store opmærksomhed.

(Foto: Andreas Bro (DR))

Bruger du meget tid med høretelefonerne på og næsen begravet i danske Spotify-playlister?

Så har du sikkert styr på, hvad der præger de danske hitlister lige nu. Men vil du også gerne kunne forudse, hvilken lyd der kommer til at forme dine playlister i resten af 2019?

Så kan du med fordel se til årets Spot Festival i Aarhus, der netop er løbet af stablen. Det er nemlig her, at de nyeste nordiske musiktalenter får lov at vise, hvad de kan.

- I de 1.000 ansøgninger, vi modtager, kan man virkelig spotte nogle tendenser, siger en af Spot Festival-bookerne, Pernille Krog Mogensen.

Særligt én tendens står frem; den urbane musik, der bruges som en fælles betegnelse for R&B og hiphop, som har en trap-inspireret lyd, der er kendetegnet ved tunge beats og ofte brug af autotune.

Den urbane musikfane er i de seneste par år blevet båret frem af kunstnere som Kesi, Benny Jamz, Gilli og Sivas, der har hittet stort på de danske hitlister.

- Urbanmusik har aldrig været større. Alt er lidt urban nu, selv hvis man hører en Ariana Grande-sang, så er den urban. Det har bredt sig på tværs af genrer, sagde Kesi til en talk på årets Spot Festival. Her ses Kesi optræde med Sivas og Gilli til Smukfest i 2015. (Foto: Inge Lynggaard Hansen © Ritzau Scanpix)

Urbanmusik på årets festivaler

Og den urbane musikscene hitter nu altså også på årets Spot Festival, og musikbooker Pernille Krog forudser, at genren er kommet for at blive.

- Vi kommer til at høre en masse rap og hiphop i resten af 2019, både ud af trap-tangenten, men også mere af den følsomme hiphop, siger Pernille Krog Mogensen.

Lyt til Kesis 'Pengedans' her:

0:00

Radiovært på P3, Pelle Peter Jensen, er enig; den danske, urbane scene trives og er populær som aldrig før, og han har et bud på, hvorfor urbanscenen klarer sig så godt.

- De er sygt dygtige til at tale direkte fra hjertet, så du tror på dem, og du kan relatere til dem. I dag kan urbanmusikken sagtens handle om, at man har det svært, eller man har fået knust sit hjerte, siger Pelle Peter Jensen.

Men det har taget tid, før de danske festivaler fik øjnene op for de nye talenter inden for urbanmusikken.

- De danske festivaler har været sløje til at booke de urbane kunstnerne, men nu åbner de endelig armene for dem, siger Pelle Peter Jensen.

Nordiske talenter får lov at give den gas

En af de festivaler, der har fået øjnene op, er netop Spot Festival.

Musikere som Artigeardit, Jamaika og Node optrådte i løbet af weekenden, og lørdag aften blev koncerten Nordic Beats desuden afholdt på den nye club-scene.

Her fik otte unge rap-talenter fra Norden ti minutter hver til at vise publikum, hvad de kan.

En af rapperne, der indtog scenen lørdag aften, var Baby Bino, der også ser tendensen om, at urbanmusikken har bredt sig på tværs af det musikalske landskab.

Hør 'Blæst hver dag' af Baby Bino her:

0:00

- Dét, der sker i urban lige nu, er, at folk hiver det i alle mulige retninger, og der er urban-tekster og urban-beats at finde i næsten alt musik. Der er blevet meget diversitet i genren, og det er fedt, siger Baby Bino.

Nogle af lørdagens optrædene hev da også urbanmusikken i en lidt anden retning, end Kesi og Gilli gør i øjeblikket, og koncerten bød på alt fra undergrundsrap fra Soundcloud til en svensk, kvindelige rapper.

Se billeder fra Nordic Beats-koncerten på Spot Festival herunder.

  • Der blev kastet med rim og vand mod det unge publikum lørdag aften, da undergrundsrapperen Baby Bino var på scenen. (Foto: Andreas Bro (DR))
  • Michael Williams rækker ud efter publikum til Nordic Beats-koncerten, som bestod af optrædener fra Lillebittebock, Baby Bino, islandske Floní, svenske Jelassi, Kamelen fra Norge, Mangera og Nikotin. (Foto: Andreas Bro (DR))
  • Svenske Jelassi var på scenen som den eneste kvindelige rapper, og hun rappede med selvtillid sig gennem en sang som 'Keff Båt', der allerede har fået den nordiske rapscene til at rette opmærksomheden mod hende. (Foto: Andreas Bro (DR))
  • Lillebittebock er ikke bange for at levere ærlige og tunge tekster, samtidig med han lægger op til en fest på scenen. (Foto: Andreas Bro (DR))
  • Den grime-inspirerede rapper Nikotin satte gang i koncerten med hurtige rim, men opfordrede også det vilde publikum til, at man skulle passe på hinanden. (Foto: Andreas Bro (DR))
  • Baby Bino spurgte publikum, om de var klar på noget Sprite, inden han kastede sig ud i sangen af samme navn, der skabte genklang blandt publikum. (Foto: Andreas Bro (DR))
1 / 6
Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk