Politidroner i luften: Kontroversiel forfatter indtager Heartland Festival

Da den verdensberømte forfatter Salman Rushdie besøgte Heartland Festival var det under stort politiopbud. Men publikum lod sig ikke mærke af beredskabsniveauet.

(Foto: Carsten Bundgaard © Ritzau Scanpix)

Politibilerne var mange og politimændene endnu flere, da den verdensberømte forfatter Salman Rushdie lørdag indtog Heartland Festival i det stuvende fulde Talks Tent, hvor to politidroner i øvrigt også svævede hen over.

Og mens temperaturen i teltet steg til en sådan grad, at sveden dryppede ned på stolerækkerne og alle rakte ud efter første og bedste genstand, der kunne bruges som vifte, så var stemningen oppe på scenen ikke helt så opkogt.

- Hvad er det centrale i vores opfattelse af vores identitet?

Sådan lød spørgsmålet fra moderator Barbara Læssøe Stephensen, der styrede samtalen mellem Salman Rushdie og dagens anden gæst; den internationale kurator Hans Ulrich Obrist.

I løbet af snakken blev det diskuteret, hvad der er afgørende for vores identitet og hvor forskellige måder, der er at gå til begrebet ”identitet”.

I den bagende sol udenfor lå temperaturen på 27 grader. Og der har mindst været ti grader varmere inde i teltet, hvor publikum spændt var mødt op for at se Salman Rushdie. (Foto: Carsten Bundgaard © Scanpix)

- Vi hører alle sammen til et eller andet sted. Den måde, vi bruger ordet ”identitet”på i dag, skaber også en masse problemer. Når man snakker om identitet i Indien, handler det om religiøs identitet. I Storbritannien handler det i disse år om national identitet, og hvad det vil sige at være britisk. Og i USA er identitetsspørgsmålet centreret omkring race- og kønsproblematikker, lød det fra Salman Rushdie.

'Det var virkelig interessant'

I løbet af samtalen blev der filosoferet og argumenteret, og publikum lod sig stemningsmæssigt ikke påvirke af den ulidelige varme.

Flere gange blev der klappet og grinet, når Salman Rushdie viste sig fra sin humoristiske side, og det var da også til stående klapsalver, at talken tog sin afslutning.

Blandt publikum sad Victoria Rahbek og Zara Wali, der særligt lagde mærke til, Salman Rushdies betragtninger om at høre til.

Zara Wali på 30 og Victoria Rahbek på 29 var meget begejstrede for at høre Salman Rushdie tale på Heartland Festival. (Foto: Allan Hansen © dr)

- Det at tilhøre et sted, behøver ikke være et specifikt sted. Man kan tilhøre en linje i en bog eller se sig selv i andre ting, og dér kan man høre til. Grundlæggende handler det om, at man er hjemme, der hvor man føler sig hjemme, siger 30-årige Zara Wali begejstret efter talken.

Hun bliver bakket op af sin veninde, der også følte, at hun blev klogere på, hvordan man som menneske bygger sin identitet op.

- Vi kan alle sammen flakke rundt. Men man kan godt tage sig selv med, selvom man tager et nyt sted han. Han er jo selv formet af de steder, han har boet. Og jeg synes, det var interessant, at blive opmærksom på, hvordan man har sin grundidentitet og så ellers bygger på, som man bliver påvirket af de ydre omstændigheder, siger 29-årige Victoria Rahbek.

En kontroversiel forfatter

Både Victoria Rahbek og Zara Wali var mødt op til dagens talk fordi Salman Rushdie stod på plakaten.

- Hele fortællingen om denne her mand, der har været så meget igennem og har så stor indflydelse i litteraturens verden er jo vild. Og da jeg så, han skulle tale her, så tænkte jeg bare ’Det skal jeg se!’. Jeg har så stor respekt for ham, og han ved enormt meget og giver mig lyst til at læse mere og vide mere, siger Victoria Rahbek, med henvisning til forfatterens kontroversielle bog ’De sataniske vers’.

I 1988 udkom bogen, der i dele af den muslimske verden blev opfattet blasfemisk mod islam og profeten Mohammed.

Det udløste en såkaldt fatwa, der er en dødsdom, fra den daværende religiøse leder af Iran Ayatollah Khomeini, der den dag i dag stadig står ved magt.

Siden da har Salman Rushdie været nødt til at leve i skjul og med konstant politibeskyttelse.

Alt dette til trods var det alligevel en tilbagelænet og afslappet Salman Rushdie, der besøgte Heartland Festival.

- Det var vildt dejligt, at han sætter sig ned og bare er et menneske. Hans Ulrich Obrist sad med papirer og læste op, men Salman Rusdie var humoristisk og menneskelig og var ikke bange for at være uenig, lyder det fra Zara Wali.

Facebook
Twitter