Roskilde er slut. Nu skal op mod 2.000 ton affald ryddes op og brændes af

Sidste år nåede Roskilde Festival ikke deres mål om genbrug. Scroll dig gennem affaldsbjergene og se, hvad de består af.

  • Udsigt fra bakken på East-campingområdet på Roskilde lørdag aften. Der er allerede mange, der har forladt lejrene - uden at have taget det hele med. Se flere billeder i galleriet her, og se, hvor meget affald, Roskilde Festival måtte brænde sidste år, i grafikken nede i artiklen. (Foto: Martin Fält © Dr)
  • (Foto: Martin Fält © Dr)
  • (Foto: Martin Fält © Dr)
  • (Foto: Martin Fält © Dr)
  • (Foto: Martin Fält © Dr)
  • (Foto: Martin Fält © Dr)
  • (Foto: Martin Fält © Dr)
  • (Foto: Martin Fält © Dr)
  • (Foto: Martin Fält © Dr)
1 / 9

Roskilde er forbi nu - men affaldet blæser stadig i vinden over Dyrskuepladsen.

Mellem teltlejrene lever der en myte om, at alt, man efterlader, bliver givet videre til godtgørende formål. Men det passer ikke.

Lidt længere nede i artiklen kan du selv scrolle dig gennem de over 1.800 ton affald, der sidste år brændt af. Det svarer til vægten af over 1.200 små personbiler.

Sidste år efterlod festivalgæsterne i alt 2.280 ton affald på campingområdet. Heraf blev altså kun en mindre del sorteret til genbrug - og festivalens affaldschef vurderede, at blandt andet 40 ton luftmadrasser med giftige stoffer skulle i deponi - groft sagt graves ned i jorden.

Så mens festivalgæsterne i dag vågner og pakker sammen, går 220 frivillige rundt og "motiverer" dem til at tage så meget som muligt med af alt det, de medbragte, da Roskilde Festival begyndte: telte, luftmadrasser, batterier og dåser.

Mål for genbrug halter bagefter

Roskilde har i år en målsætning om, at 436 ton affald fra festivalen skal sorteres. Det mål bliver øget med ti procent om året, men festivalen er bagud.

Sidste års målsætning blev ikke nået, sandsynligvis på grund af den megen regn, der fik festivalgæsterne til at efterlade rigtig meget gennemblødt og ødelagt habengut.

- Samtidigt gjorde det dårlige vejr i 2017 med regn og mudder, at der kan være sorteringer, som ikke godkendes og derfor alligevel brændes som brændbart affald, siger Freja Marie Frederiksen fra 'Roskilde Social Responsibility'-enheden i et skriftligt svar til dr.dk.

I det knastørre år 2013 var affaldsmængden nede på 1.555 ton, så med lidt held bliver der noget mindre affald på Roskilde 2018 efter endnu en helt tør festival.

Her kan du scrolle dig ned gennem affaldsdyngerne fra 2017 - artiklen fortsætter når du er nået til bunds:

Få det hele sendt hjem i en flyttekasse

Roskilde Festival siger, at man prøver at gøre bugt med affaldet ved at påvirke publikums holdning og ved at gøre det nemmere at komme af med affaldet.

Der er sat skraldespande og sorteringsstationer op rundt om på campingpladsen, og som noget nyt i år har festivalen sammen med transportfirmaet Bring lavet et tilbud:

For 140 kroner får festivalgæsterne udleveret en flyttekasse til deres udstyr, som Bring fragter hele vejen hjem.

- Det er en test i år, for at se om det er noget deltagerne vil benytte sig af, og om det kan være en del af løsningen i forhold til at nedsætte mængderne af efterladt campingudstyr, siger Freja Marie Frederiksen.

Heste bliver glade for luftmadrasser

Desuden undgår festivalen tilsyneladende at grave helt så mange luftmadrasser ned i jorden i år.

Ifølge Danmarks Naturfredningsforening deltager nogle af deres frivillige i oprydningen og har særligt fokus på at samle soveunderlagene sammen.

De bliver smeltet og presset til en fast masse, der kan bruges til ramperne i hestestalde. Angiveligt har hestene nemlig godt af det elastiske underlag under hovene.

- Indtil vi får oplyst flere mennesker om, at de billige luftmadrasser er skadelige for miljøet, når de efterlades, må vi prøve at løse det på denne her måde, siger Gitte Hoffmann, der er ansvarlig for Roskilde Festivals enhed for bæredygtighed, ReAct.

Facebook
Twitter