Roskilde Festival afviser EM-storskærm: 'De er ikke i øjenhøjde med deres publikum'

På Nibe Festival, som står i samme situation, har man valgt at vise kampen.

Publikum til Summer Days i sidste uge. Spørgsmålet er, om der bliver lige så god stemning uden en storskærm med Danmarks kvartfinalekamp i morgen, lørdag. (Foto: Flemming Bo Jensen © Scanpix)

Mange festival- og fodboldelskere står i et nådesløst dilemma lørdag aften.

Skal de tage til Roskilde Festivals Summer Days-arrangement eller overvære kvartfinalekampen mellem Danmark og Tjekkiet, som sparkes i gang klokken 18?

For Roskilde Festival har nemlig ikke i sinde at vise kampen på storskærm til Summer Days, slår programchef Anders Wahrén fast:

- Vi har ventet i rigtig lang tid på at få lov til at lave rigtige live-koncerter igen med stående og dansende gæster, og det vælger vi at holde fast i på Summer Days.

Men beslutningen falder ikke i god jord hos nogle af dem, der har købt billetter til festivaldagen i morgen, lørdag, hvor rapkometen Tessa, den svenske sangerinde Nadia Tehran og den danske rapper Larry 44 skal optræde.

Derfor er der flere, der sælger deres Summer Days-billetter til lørdag aften på Den Blå Avis, mens der i Summer Days' Facebook-arrangement er flere opslag fra folk, der gerne vil bytte deres billetter til lørdag aften til dagsbilletter samme dag eller alternative dage.

Et screenshot fra Den Blå Avis fredag formiddag vidner om, at der er interesse for at komme af med Summer Days-billetter lørdag aften. (Foto: (Skærmbillede))

- Vi er blevet ramt af den danske variant af EM-feber - og vi vil nødigt vælge mellem Tessa og Dolberg! Måske et long shot, men vi ønsker at bytte vores to aftenbilletter (back sektion) til to dagsbilletter lørdag den 3. juli, lyder det blandt andet fra en bruger.

'De er ikke i øjenhøjde med publikum'

Siden mandag morgen har Summer Days' Facebook-side fået et væld af henvendelser fra folk, der efterspørger storskærm til arrangementet i morgen aften. Og kort tid efter slog Roskilde Festival fast, at man ikke ville vise kvartfinalekampen, hvilket har fået folk til at ville ombytte eller sælge deres billetter.

Én af dem, der vil af med sine billetter, er Lars Markussen, som har været på Roskilde Festival hvert eneste år siden 1987. Han har købt dagsbilletter til Summer Days i morgen, men det er endnu ikke lykkedes ham at komme af med aftenbilletterne. Lykkes det ikke, vil billeterne i så fald gå tabt:

- Jeg vil helst se bold og feste med de andre i byen, siger han og tilføjer, at alternativet - at stå til Summer Days og følge med på telefonen - ikke er optimalt.

Lars Markussen på Roskilde Festivals campingområde ved sidste "rigtige" festival, der blev afholdt i 2019. (Foto: PRIVAT)

Derfor er Lars Markussen er ærgerlig over, at det ikke er en mulighed at se kampen på storskærm til Summer Days:

- Jeg synes faktisk ikke, de er i øjenhøjde med deres publikum. Jeg forstår deres argumenter, men den her kamp er et once in a lifetime-event, der er udskudt et år, siger han.

Nibe Festival viser kampen

Anderledes står det til i Nibe. Her har Lyden af Nibe, der foregår i disse dage som erstatning for Nibe Festival, valgt at ændre i sit program for at kunne vise EM-kampen i morgen.

Derfor har man rykket tre koncerter til tidligere på dagen, så der er plads til at vise fodboldkamp på storskærm, uden at det betyder aflyste koncerter.

- Vi har fået enormt mange opfordringer til at vise kampen, og enkelte har også været frustreret over, at de ikke kunne se kampen, mens de var på pladsen.

- Mange har et enormt behov for at opleve den succes, landsholdet har. Efter det, der skete i kampen mod Finland og nedlukningen på grund af covid-19, tror jeg, fodbold har fået en større betydning for mange, siger Peter Møller Madsen, festivalleder for Nibe Festival.

Han mener, det ville være ærgerligt, hvis festivalen ikke lyttede til publikums ønsker, så de i stedet ville stå med næsen nede i mobiltelefonen, mens musikken spillede oppe fra scenen.

Var i samme situation sidste lørdag

En bruger på Summer Days' Facebook-arrangement - som også efterspørger storskærm - frygter for, om der overhovedet vil dukke nogle op på Roskilde:

- Der er nu over 270 aktive annoncer på dba, hvor folk forsøger at komme af med alt fra to til 12 styk lørdagsbilletter. Det er stort set alle jeres billetter til lørdag aften, som lige nu er til salg. I risikerer jo, at der ikke dukker nogen op på lørdag? Hvordan kan det være i kunstnernes interesse?

Programchef Anders Wahrén deler dog ikke denne frygt:

- Hvis nogle sælger deres billetter, kommer der jo nogle andre i stedet. Det skete også i sidste uge, siger han med henvisning til den ottendedelsfinale, hvor Danmark mødte Wales.

Heller ikke under sidste lørdags fodboldbrag var der storskærm ved Summer Days. Og det gik ifølge Anders Wahrén fint at afholde koncerter samtidig med en vigtig kamp:

- Folk fulgte med i begge dele. Der var en stemning af, at fodbold også var spændende. Men folk havde også bare optur over at være til koncert igen, siger han.

Fodboldkampen gik dog - naturligvis - ikke ubemærket hen på festivalpladsen. Det danske band Ganger spillede nemlig koncert samtidig med kampen, og undervejs troede sanger og sangskriver Thomas Bach Skaarup i et kort øjeblik, at publikum brød ud i spontan jubel over hans musikalske evner:

- Jeg troede, at det var, fordi jeg spillede fantastisk. Men så var det, fordi Danmark havde scoret et mål, sagde Thomas Bach Skaarup med et grin til dr.dk i mandags.

Praktisk umuligt med storskærm

Anders Wahrén gør i øvrigt opmærksom på, at det rent lavpraktisk ikke er muligt at lave et storskærmsarrangement til Summer Days.

- Vi har ingen storskærm, og vi har heller ikke rettighederne til at vise den, siger han.

Til dem, der måtte være skuffede over den ikkeeksisterende storskærm ved Summer Days, siger han:

- Vi har solgt billetter til en liveoplevelse, der handler om koncerter. Det er det, vi leverer. Vi har aldrig tilbudt en fodboldkamp, så jeg kan ikke forstå, hvis nogle er sure over, at de ikke kan se fodbold.

Facebook
Twitter