Dansk popstjerne sejrede på hjemmebane: 'Jeg kommer til at huske den her dag, når jeg dør'

Sangerinden Mø satte ild til en ellers regnvåd Roskilde Festival torsdag aften.

Mø har de seneste år hittet i udlandet. Torsdag var hun tilbage i Danmark for at give koncert. (Foto: © Hedda Rysstad, dr)

Gæsterne på årets Roskilde Festival vågnede op til gråvejr og regn, men torsdagen på Danmarks største musikfestival endte - naturligvis - alligevel både badet i regn og fest og farver.

Dagen bød blandt andet på et australsk spandex-inferno, en morgenfrisk rapbandit og en dansk superstjerne i absolut topform.

Få alle de største højdepunkter fra torsdagen på Roskilde Festival her.

1

Overvældet Mø satte ild til Roskilde med tætpakket hitparade

  • Det var anden gang, Mø havde æren af at spille på Orange Scene. Sidst, hun gæstede den berømte teltdug, var i 2016. (Foto: © Hedda Rysstad, dr)
  • Sangerinden startede koncerten nede blandt publikum iført en sort, bredskygget hat og en kappe med teksten 'Try to embrace your vulnerabilities, they can be your greatest strengths' ('Prøv at omfavne dine sårbarheder, de kan være din største styrke'). (Foto: © Hedda Rysstad, dr)
  • Undervejs i koncerten blev Mø flankeret af både ildkanoner og konfetti på scenen i sådan en mængde, at de fleste østeuropæiske Grand Prix-deltagere ville være grønne af misundelse. (Foto: © Hedda Rysstad, dr)
  • Det var en glad og veloplagt Mø, der torsdag indtog scenen. - Hvad så, Roskiiiildeeeee, råbte hun flere gange undervejs. (Foto: © Hedda Rysstad, dr)
1 / 4

Alle, der har prøvet at tænde et lejrbål i silende regnvejr, ved, at det kan være svært at få fut i tingene, når det vælter ned fra oven.

Men selvom Roskilde Festival torsdag aften var badet i regn, så formåede den fynske pophitmaskine Mø alligevel at få fyret gevaldigt op under festbålet, da hun optrådte på Orange Scene.

Den 30-årige sangerinde har de seneste år hittet stort i udlandet, men torsdag var hun vendt hjem for en stund - og hun var glad for at være på hjemmebane.

- Jeg har så mange minder fra Roskilde, så det gør mig simpelthen så glad at få lov til at optræde her, lød det fra Mø, der spillede på festivalen for første gang siden 2016, hvor hun også optrådte på Orange Scene.

I onsdagens tætpakkede hitparade blev der både plads til ømme ballader som 'Never Wanna Know' fra debuten 'No Mythologies to Follow' fra 2014 og træfsikre feststartere som 'Final Song' og 'Kamikaze'. Setlisten rummede naturligvis også monsterhittet 'Lean On', som fik det tætpakkede menneskehav foran scenen til at bryde ud i fællesskrål og tramperdans.

Og der var naturligvis også blevet plads til overraskelser i det storslåede show.

Således dukkede de danske sangerinder Jada og Josefine Struckmann, der går under kunstnernavnet Nurse, op under et cover af Spice Girls-hittet 'Say You'll Be There', som efterhånden også er blevet fast repertoire, når Mø - eller Karen Marie Ørsted, som hun hedder i civil - går på scenen.

Se Mø optræde med 'Final Song' på Roskilde Festival her:

- Det her har været en fuldkommen uforglemmelig aften. Jeg kommer til at tænke på den her dag, når jeg dør, lød det fra en tydeligt overvældet Mø ved koncertens afslutning til stor jubel fra publikum, der med skrig og klapsalver dømte den danske superstjerne til en klar hjemmebanesejr.

2

Dansk rapper fik vækket søvndrukkent publikum

Artigeardit fik publikum til at synge med på sine rapnumre, da han torsdag optrådte i silende regn på Roskilde Festival. (Foto: © Betina Garcia, dr)

Et purungt publikum - der bestod af væsentligt flere mænd end kvinder - var klædt i caps, regnjakker og hættetrøjer, da Artigeardit torsdag åbnede Apollo-scenen, der ligger stik vest for Orange Scene.

Regnen begyndte at sile ned over det stadig søvndrukne publikum, et kvarters tid inden koncerten startede klokken 12.30 - men det ændrede ikke på, at folk var mødt talstærkt frem til middagskoncerten med den danske rapper.

- Hvad så, Roskildeeeee? I er så benhårde, at I har trodset regnen! Skal vi have en fucking fest, eller hvad?

Se Artigeardit optræde med 'Ses senere' på Roskilde Festival her:

Artigeardits ambition var ikke til at tage fejl af, selvom vejrguderne altså ikke var med ham.

Som koncerten skred frem blev flere og flere hætter trukket over hovederne, men der blev også kastet flere og flere håndtegn. Ligesom duften af ikke helt lovlig tobak også begyndte at blive mere og mere intens, som koncerten skred frem.

Og Artigeardits poetiske rap ræsonnerede i den grad med publikum, der kunne synge taktfast med på numre som 'Voicemail', når rapperen sang:

- Jeg snakker kun med din voicemail. Du tager den ik', når jeg ringer.

At dømme ud fra publikums reaktion, skal der nok være nogen, der tager telefonen, næste gang Artigeardit ringer.

3

Syret farveeksplosion af fjer, plast og spandex

Forsangeren i australske Empire of the Sun havde i begyndelsen af koncerten en sort plastikhjelm på, der mindede om noget fra en Star Wars-film. (Foto: © Betina Garcia, dr)

Mens publikum foran Orange Scene stod i regnjakker pakket helt tæt om ansigtet for at holde regnen ude, holdt det australske band Empire of the Sun en fest fra en helt anden planet oppe på scenen.

Forsangeren Luke Steele havde taget en geisha-lignende dragt på med en sort, bizar plastikhjelm. Hen over øjnene havde han malet en hvid streg, mens øjenbryn og vipper var farvet.

Lyt til nummeret 'High And Low' med Empire of the Sun her:

0:00

Efter hvert andet nummer skiftede danserne fra den ene mere mærkelige tætsiddende dragt til den anden. Først i en sort og helt lukket spandexdragt til blandt andet farverige kostumer med fjer og meterhøje guldfarvede hatte.

Det hele føltes lidt, som om Empire of the Sun tog det regnvåde publikum med til en fremmed planet fra Star Wars-universet, som vi endnu har til gode at se i en af de efterhånden mange film fra de fjerne galakser.

Det er første gang, at det futuristiske 80'er-inspirerede indie-danceband spiller i Danmark. Og det med geografien var da heller ikke helt på plads, da forsangeren i begyndelsen af koncerten blev nødt til at rette sig selv.

- Det er første gang, vi spiller i København… i Roskilde, sagde han, inden syretrippet fortsatte.

Koncertens højdepunkt var, da bandet spillede nummeret 'Walking On a Dream' fra 2008-albummet af samme navn. Her røg publikums hænder helt op i den kolde, fugtige luft. Men også under et nummer som 'High and Low' fra albummet 'Two Vines' trodsede publikum regnen og hoppede med ind i den anden verden. En tur, de tydeligvis var klar til at tage med på.

4

Graffiti sætter farver på Roskilde Festival

  • Graffiti er med til at sætte flere farver på Roskilde Festival. (Foto: © Martin Fält, dr)
  • Mikael B. har et helt særligt forhold til Roskilde Festival, så derfor havde han ikke noget imod at tage fra hjembyen Los Angeles til Roskilde for at dekorere en væg med sin kunst. (Foto: © Martin Fält, dr)
1 / 2

Den danske graffitimaler Mikael B. bor til dagligt i Los Angeles og har store, internationale firmaer som Google, Nike, American Express og LinkedIn som kunder.

Men i disse dage har han befundet sig på Roskilde Festival, hvor han - frivilligt uden betaling - har dekoreret en ti gange fire meter stor mur med sin kunst på festivalpladsen tæt på Orange Scene. Et projekt, der tog flere dage at lave.

- Det er første gang, det bliver gjort på den her måde med graffiti herinde. Det, synes jeg, er en super idé, for så åbner festivalpladsen sig lidt som et galleri, siger den 35-årige graffitikunstner, som blandt andet står bag et 1.000 kvadratmeter stort vægprojekt, som bliver kaldt 'den mest instagrammede væg i Downtown L.A.'.

Mikael er en ud af ti internationale graffitikunstnere fra alt fra New Zealand til Danmark, der er blevet inviteret til at sætte lidt flere farver på Roskilde Festival. Han sagde ja og tog turen fra USA til Roskilde, fordi festivalen betyder noget helt specielt for ham.

- Tilbage i 2001, da jeg var 17 år og boede hjemme i Holbæk, tog jeg på Roskilde Festival og fandt ud af, at de havde en graffiticamp, hvor du bare kunne møde op og male graffiti. Jeg trodsede hele min camp og stod op om morgenen og satte mig som den første i kø ved hegnet for at få lov at komme til at male med alle de garvede graffitikunstnere. Et par år efter blev jeg udvalgt til at være en del af holdet, der laver graffitikunst på festivalen, fortæller han.