'Wauw, det sløveste lineup nogensinde': Internettet revser Roskilde Festival

Det fulde musikprogram til Roskilde Festival nummer 50 er offentliggjort, og det deler vandene.

Rapperen Kendrick Lamar er et af hovednavnene på årets Roskilde Festival, der får mange hårde ord med på vejen på Facebook. (Foto: Simon Læssøe / Berlingske Media © Foto: Scanpix / Grafik: Lasse Kjær Christiansen)

- Ha ha, det er sjovt. Hvornår kommer det rigtige lineup?

Der er tradition for at brokke sig over programmet på Roskilde Festival. Men i år, hvor festivalen løber af stablen for 50. gang, er kritikken ekstra hård.

Brugere på tværs af sociale medier er fløjet til tasterne for at ytre deres meninger om musikprogrammet til sommerens festival, efter de sidste navne blev tilføjet i morges.

Her blev hovednavne som Kendrick Lamar, Haim og nu officielt også The Strokes føjet til kunstnere som Taylor Swift, Tyler, the Creator og Deftones øverst på plakaten.

Skal du se indierocktrioen Haim på Roskilde Festival til sommer? Lyt til 'Now I'm In It', mens du læser videre:

0:00

Og noget tyder på, at forventningerne til Roskilde Festival nummer 50 har været tårnhøje. I hvert fald hvis man læser kommentarerne til festivalens opslag på Facebook.

- Wauw, det sløveste line-up nogensinde. 'Glæd jer til Roskildes 50 års jubilæum, der vil ske store ting', men ikke på scenen i hvert fald?!, skriver brugeren Klaus.

- Nåh, men så kan man da i ro og mag sidde og blaste noget god musik i lejren i stedet, uden at få stress over at misse nogle koncerter, da der tydeligvis ikke er noget værd at forlade campingstolen for (udover når næste iskolde ramme skal hentes), skriver Tobias.

- Er det første april i dag? Det er da det værste program, I nogensinde har støvet sammen. Oh well, så sparer man da de penge, lyder det fra Facebook-brugeren Fosseyh.

'Vi er kommet hertil ved at være progressive'

Dr.dk har præsenteret kritikken for festivalens programchef Anders Wahrén, som dog ikke er bekymret over de negative reaktioner.

- Det er rigtigt, at nogen er sure, men det er der hvert år - og nærmest hver dag. Det hænger sammen med, at mange har et tæt forhold til festivalen, er kommet der i mange år og har måske nogle specifikke forventninger, som er knyttet op på, hvad de tidligere har oplevet. Jeg kan godt forstå, det er frustrerende, hvis man gerne vil have mere af det, man elsker festivalen for, siger han og fortsætter:

- Men så må man gå på opdagelse i det nye. Det, nogen glemmer, er, at nogle af de bedste oplevelser er dem, man ikke havde planlagt. Det er i hvert fald det, jeg ofte hører. Og de oplevelser er der mange af.

Facebook-brugerne kritiserer blandt andet også, at programmet ikke lever op til den 50-års-fejring, festivalen har lagt op til. Det er Anders Wahrén dog ikke enig i.

- Vi kan godt fejre, at vi stadig har en festival efter 50 år, og samtidig holde fast i den metode, der har gjort os relevante i så mange år. Det, kan jeg ikke se, skulle være modstridende. Vi er kommet hertil ved at være progressive og fremsynede. Men derfor kan vi stadig godt være stolte af historien, siger han.

- Vi vil helst have, at folk er glade, men det ville være værre, hvis de var ligeglade. Det er fantastisk at arbejde med en festival, som så mange har en holdning til.

Den amerikanske søskendetrio Haim har tidligere optrådt på Roskilde Festivals Arena-scene i 2014. (Foto: Gonzales Photo/Peter Troest/Phot © Scanpix)

Radiovært glad for stærkt hiphop-program

Det er ikke alle, der entydigt er skuffede. Flere brugere forsvarer valget af kunstnere på sociale medier, og musikmediet Soundvenue roser årets satsninger.

- Efter min musiksmag - det stærkeste program i mange år - fedt!, skriver Facebook-brugeren Jonas på opslaget.

- Hvorfor brokker folk sig, når Kendrick Lamar, Young Thug, Tyler, the Creator og DaBaby er der? Og en meget kendt Taylor Swift? Har I ingen musiksmag?, spørger brugeren Tobias.

Radiovært og musikekspert Fie Neergaard er én af dem, der ved første øjekast mener, at Roskilde Festival er kommet fint i mål på et særligt genreområde, de måske tidligere har været bagud med: Nemlig hiphoppen.

- Roskilde Festival har løbende fået kritik for ikke at have haft fingeren på pulsen, når det kommer til hiphop. Men i år ser det rigtig godt ud. Der er både nye, spændende og oplagte navne. For eksempel DaBaby, Lous and the Yakuza og Slowthai, og så de større navne som Kendrick Lamar, som har givet nogle virkeligt gode Roskilde-koncerter tidligere, Tyler, the Creator, som lige har vundet sin første Grammy, og Pusha T, der er en ældre, erfaren gut, siger hun.

Lyt til en af Fie Neergaards favoritter fra årets festivalprogram, DaBaby med 'VIBEZ', her:

0:00

Det er generelt valget af hovednavnene, der plejer at kunne få folk op i det røde felt. Og her er Fie Neergaard da også mere splittet.

- Taylor Swift er kæmpestor, aktuel i en Netflix-dokumentar, og det er hendes første gang i Danmark. Det er sejt gået. Så er der Haim og Thom Yorke, men er de hovednavne i danskernes bevidsthed? Deftones og Faith No More er rigtige Roskilde-klassikere til dem, der stadig lever i 1995. De gør nok nogen rigtig glade, mens andre vil tænke: 'Hvem er de?'. Thomas Helmig bliver sjov, men han er jo ikke legendarisk på den måde. Det er et godt program, men jeg er ikke blæst bagover.

Slipper aldrig for utilfredse gæster

Fie Neergaard mener ikke, at programmet lever helt op til den hype, der er blevet skabt omkring festival nummer 50. Især hvis man ikke er stor hiphopfan.

Men lige meget hvad slipper Roskilde Festival aldrig for utilfredse gæster, mener hun. Forventningerne vil altid være der - og folk har efterhånden forskellige idéer om, hvad Roskilde er eller skal være.

Mange har nemlig nok stadig en idé om, at Roskilde er en rockfestival, selvom den ikke har været det i mange år. Fie Neergaard husker især, hvordan folk rasede, da festivalen bookede Rihanna i 2013.

- De har nok bygget en stemning op omkring festival nummer 50, og så kan jeg måske godt forstå, at de er lidt skuffet. Men uanset om det er festival nummer 50 eller ej, er forventningerne til Roskilde Festival altid megahøje. De har altid været på forkant med, hvad der bliver fedt lige om lidt og hevet store navne hjem. Men i de senere år har de fået masser af konkurrence fra andre festivaler, så man kan måle dem mere op mod andre nu, siger Fie Neergaard.

- Og måske af den grund har folk det med at blive undervældede, lige meget hvad de gør.

Du kan se den fulde festivalplakat her:

Hovednavnene på Roskilde Festival 2020 er blandt andre Taylor Swift, Kendrick Lamar og Tyler, the Creator. (© Roskilde Festival)
Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk