For ét år siden vandt 21-årige Tobias stor musikkonkurrence: 'Talent er ikke altid nok'

Tobias Albert vandt KarriereKanonen sidste år og har siden brugt tiden på at finde sig selv - og arbejde hårdt.

(© dennis morton)

Et hav af eksamener at bestå. Koncerter at spille. Møder at gå til.

Der var sidste sommer rigeligt at se til for den dengang 20-årige Tobias Albert.

Men den travle kalender førte gode ting med sig: En studentereksamen og titlen som vinder af talentkonkurrencen KarriereKanonen.

Og det har også betydet en helt ny tilværelse for det unge poptalent, der sidste år hittede med singlen 'Posing Like a Model' – som stadig er hans eneste udgivelse.

- Det har handlet meget om at lære mig selv at kende, også under pres. Og at finde ud af, hvad jeg gerne vil, og hvad der er vigtigt for mig, fortæller i dag 21-årige Tobias Albert.

Lyt til singlen 'Posing Like a Model', som kickstartede Tobias Alberts musikkarriere:

Som solokunstner arbejdede Tobias Albert tidligere på musikken, når han havde et ledigt øjeblik ved siden af skolen. Men i slutningen af 2018 kom der en pladekontrakt i hus, og det har betydet, at han ikke længere er helt alene om tingene.

- Nogle gange kan det være hårdt at arbejde alene hele tiden. Man kan godt savne en makker at sparre med, fortæller han.

Og det har han via pladeselskabet fået. Han har nemlig været i studiet for at arbejde med forskellige producere - og fundet et match, som for alvor forstår det musikalske univers, Tobias Albert drømmer om at udvikle.

Det har resulteret i, at Tobias Albert har nye sange med i sit repertoire, når han i denne uge spiller på Smukfest – ét år efter, at han blev udråbt som vinder af KarriereKanonen på selv samme festival.

Tobias Albert fik en masse medvind og rosende ord efter udgivelsen af singlen 'Posing Like a Model' sidste år. Nu er han snart klar med mere musik. (Foto: © Presse)

'Det handler om musikken'

Det er i den grad en mere scenevant Tobias Albert, der skal stå på scenen i år. Han har nemlig både spillet egne koncerter og været opvarmning for blandt andre danske Hjalmer og det britiske popband The Vamps.

Og han er begyndt at kunne genkende de trofaste fans, der kommer til flere af hans koncerter – og endda udspørger ham om for eksempel hans favorit-slik, så de kan give ham det, når de skal høre ham live.

Men selvom mange karrieredrømme allerede er gået i opfyldelse for den unge popsmed, er det vigtigt for ham, at musikken bliver ved med at være i fokus.

- Jeg har selvfølgelig fortalt om pladekontrakten til min familie og venner for at sige, at det her er seriøst, men ellers har jeg ikke råbt så højt om det. Det skal ikke handle så meget om, hvor jeg har en kontrakt henne, men om musikken og det, jeg som musiker gerne vil levere.

Og som ung musiker er der da også et par ting, han allerede nu har måttet lære på vejen.

Blandt andet at finde hoved og hale i tilværelsen og hverdagen, når der ikke er et fast skoleskema at stå op til hver dag. Og at selvom et hit kan få én langt, er det altså ikke nødvendigvis nok, hvis man gerne vil satse på musikken.

- Jeg har brugt en del tid på at lære noget om andre kunstnere. Hvad de tænker, hvordan de arbejder og forholder sig til de problemstillinger, man kan løbe ind i som musiker, fortæller Tobias Albert og fortsætter:

- Derigennem har jeg lært vigtigheden af arbejdsmoral. At talent ikke altid er nok. Hårdt arbejde er lige så vigtig som den mere kunstneriske del af at lave musik. Så jeg har gjort op med idéen om, at man bare skal skrive ét magisk nummer, og så går det hele af sig selv. I den virkelige verden kræver det, at man arbejder for sagen. Man skal ikke regne med, at det kommer af sig selv.

- Jeg har et perspektiv på verden, som udvikler sig, jo ældre jeg bliver. Men det er mest følelser, der går igennem mig, som jeg fanger og foreviger, fortæller Tobias Albert om sin sangskrivning. (Foto: © Dennis Morton)

Dyster og vred

Resultatet af Tobias Alberts arbejdsindsats det seneste år kan hans fans lytte til på streamingtjenesterne, når han udgiver mere musik senere på året – men altså i første omgang på scenen på Smukfest og senere i Pumpehusets Byhave i København.

Når han tænker tilbage på KarriereKanonen-koncerten på Smukfest for et år siden i forhold til den koncert, han har foran sig, er han ikke i tvivl om, at han har rykket sig. Han føler sig meget mere fokuseret og sikker på musikken - og glæder sig til at spille de nye sange.

Og ifølge Tobias Albert selv skal man ikke udelukkende forvente munter popmusik. Han har nemlig for nylig udforsket en ny, musikalsk side af sig selv.

- Da jeg var yngre, lyttede jeg meget til dyster og vred musik som Linkin Park og Eminem. Så da min producer pludselig spillede en melodi, der mindede om noget fra en gyserfilm, fik jeg det vildt over det. Jeg tænkte, at jeg måtte sige: 'Fuck det, se, hvad der sker', selvom det ikke minder så meget om det, jeg tidligere har lavet, fortæller Tobias Albert med et smil.

- Det er ikke, fordi al min musik bliver fucking mørk fra nu af, men det er en nuance, som skal være der. Det er en del af min personlighed.

Sangskrivningsprocessen i studiet i den seneste tid har med andre ord åbnet Tobias Alberts øjne for nye perspektiver - og desuden lært ham, at det indimellem kan give pote at forsøge at lægge en dæmper på sin egen perfektionisme.

- Tidligere kunne jeg overbekymre mig om alle mulige elementer i en sang, og det stressede mig og fjernede fokus fra helheden. Det hjælper mig vildt meget at give slip på bekymringerne og forsøge at kaste mig frygtløst ud i det. Det har været en proces, forklarer han.

- Nu føler jeg mig mere klar end nogensinde før.

Dette års KarriereKanonen-finale løber af stablen tirsdag den 6. august på KærligHeden på Smukfest klokken 16:00-23:30. Vinderne annonceres onsdag den 7. august på dr.dk og P3.