Har ikke spillet 'et meningsfuldt festivalshow i flere år': I aften gæster britisk hitmager (alligevel) Smukfest

Calvin Harris spiller torsdag aften på Smukfest, men hvem gemmer sig egentlig bag dj-pulten?

(Foto: © Ollie Millington, 2016 Ollie Millington)

Navnet Adam Wiles siger dig nok ikke så meget. Kalder vi ham istedet Calvin Harris, ringer der til gengæld stensikkert en klokke hos de fleste.

Med hårdtslående monsterhits på stribe - 'One Kiss', 'Feels' og 'This Is What You Came For' for blot at nævne et udpluk - har den 35-årige dj, sangskriver og producer i den grad cementeret sig som én af vor tids mest succesfulde hitmagere.

- Jeg vil placere Calvin Harris helt i top i dj-landskabet. Han har stort set ikke haft et år siden 2010, hvor han ikke har leveret mindst ét hit. Han har været så konsistent gennem alle årene, siger dj og radiovært på P3 Pelle Peter Jensen om den britiske superstjerne.

Sidste år blev hans sange hørt over to milliarder gange på Spotify alene, så mon ikke de fleste i Bøgeskoven kan synge med, når Calvin Harris i aften går på scenen på dette års Smukfest.

Men hvem er manden bag aliaset og det enorme hitkarkotek egentlig?

Første single var 'hemmeligt hit' i Danmark

Historien om Calvin Harris begynder i den skotske by Dumfries, stjernedj'ens fødeby. Allerede som helt ung havde han opdyrket en interesse for musikken og brugte sine teenageår hjemme på barndomsværelset med at støbe sange og demoer sammen.

Som 18-årig udgav han i 2002 sin allerførste single og flyttede i kølvandet på udgivelsen til London i håb om, at det kunne sætte gang i karrieren. Mangel på både penge og jobmuligheder gjorde dog, at Harris måtte droppe London-eventyret og flytte tilbage til Skotland.

Her begyndte han i stedet at smide sine sange på det dengang ultrapopulære sociale medie MySpace. Sangene faldt i brugernes smag og i 2006 underskrev Calvin Harris sin første pladekontrakt.

Calvin Harris ses her på scenen under en koncert i Australien i 2008. I starten af sin karriere sang Harris selv på stort set alle sine numre. (Foto: © Jonathan Wood, 2008 Getty Images)

Året efter udkom debutpladen 'I Created Disco', en plade som havde en markant anderledes lyd, end den vi kender fra den populære dj i dag. Sangene på skiven var en blanding af disko, rap og elektronisk musik, og Calvin Harris sang selv vokalen på alle sangene.

Debuten blev relativt succesfuld i hjemlandet England, og måske husker du også singlen 'Acceptable in the 80's', der faktisk også blev et pænt hit herhjemme – dog nok uden de fleste på det tidspunkt anede, hvem der stod bag.

Hør 'Acceptable in the 80's' her, mens du læser videre:

Rihanna-hit gjorde ham til superstjerne

Årene efter brugte Calvin Harris på at dyrke sin egen musik, samtidig med han skrev sange for andre kunstnere. Karrieren begyndte for alvor at tage fart, da han i 2011 udsendte Kelis-duetten 'Bounce'.

Sangen blev et stort hit, og det samme gjorde opfølgeren 'Feel So Close', men det helt store kommercielle gennembrud kom, da Harris slog pjalterne sammen med Barbados' ukronede popdronning, Rihanna.

De udsendte i efteråret 2011 sangen 'We Found Love', der gik nummer ét i store dele af verden, herunder Danmark og USA.

Hør hittet 'We Found Love' med Rihanna her, mens du læser videre:

- 'We Found Love' var det nummer, som gav både Rihanna og Calvin Harris deres helt store gennembrud. Det var dét tidspunkt, hvor de gik fra at være store, etablerede navne til for alvor at være superstjerner. Dén sang kanoniserede dem begge helt til tops, siger Pelle Peter Jensen og fortsætter:

- 'We Found Love' er et sindssyg stærkt nummer og holder stadig den dag i dag. Det er nærmest blevet en evergreen, og du kan ikke sætte den på, uden alle pigerne på dansegulvet skriger. På en måde er den sang nærmest større end Calvin Harris selv, fordi den har været så monumental for hans karriere.

I dag har nummeret skrevet sig ind i historiebøgerne som den 27. mest succesfulde sang på den legendariske Billboard-hitliste nogensinde, og hittet er på Spotify alene blevet hørt mere end 520 millioner gange.

Rihanna og Calvin Harris har arbejdet sammen flere gange. Sammen har de lavet hits som 'We Found Love', 'Where Have You Been' og 'This Is What You Came For'. (Foto: © Kevin Mazur, 2014 Kevin Mazur)

Mistede gnisten efter hits på stribe

Siden 'We Found Love' udkom for otte år siden, er Calvin Harris fortsat med at levere hits på stribe og er fortsat én af popmusikkens allerstørste stjerner. Ifølge Pelle Peter Jensen skyldes skottens fortsatte popularitet, at han ikke sidder fast i fortidens succes.

- Vi ser ofte, at når producere og dj's får et stort hit, så forsøger de at genskabe det igen og igen, men Calvin Harris har formået at forny sig. Han har ikke udsendt syv nye udgaver af 'We Found Love', han er blevet med at udvikle sin lyd og tage den i alle mulige retninger.

Mens Calvin Harris i mange år var synonym med hårdtlående EDM (electronic dance music), så har han i de sidste par år eksperimenteret med en mere poppet og funky lyd, som det var tilfældet på kæmpehits som 'Slide' og 'Feels' fra 2017.

Hør en mere funky side af Calvin Harris på 'Slide' her:

Tilløbet til den nye stil kom, da Calvin Harris i 2016 udgav singlen 'My Way'. Her indså han, at han var gået død i den elektroniske lyd, der tidligere havde sendt ham til toppen af hitlisterne.

- For første gang i 11 år var jeg ikke rigtigt begejstret for at udsende en sang. Så jeg tænkte: 'Okay, noget er galt her'. I sidste ende kom jeg op med idéen om at lave et funk-album (...). Jeg tog lige et års pause fra den elektroniske musik, da jeg lavede den her plade, fortalte Calvin Harris i 2018 til radiokanalen Beats 1.

Resultatet blev pladen med den mundrette titel 'Funk Wav Bounces Vol. 1' fra 2017, hvor Harris arbejdede sammen med tunge hiphop-kunstnere som Future, Migos og Nicki Minaj, og r&b-konger som Khalid og Pharrell Williams.

- Han kom jo med fire-fem sange i streg, som overhovedet ikke var EDM, men som alligevel blev kæmpehits. Det, tror jeg, var et vigtigt træk for Calvin Harris' karriere på det tidspunkt, hvor han de sidste mange år havde lavet meget elektronisk musik. Der skulle ske noget nyt, siger Pelle Peter Jensen, der er imponeret over dj'ens evne til at brede sig ud over nye genrer.

- Det er ikke alle EDM-producere, der kan lave en funky popsang og få det til at lyde fedt og troværdigt, men dét kan Calvin Harris.

Gider ikke spille på 'upersonlige' festivaler

De nye toner har også vist sig at være et fornuftigt træk, hvis man tager et kig på superstjernens pengepung.

Sidste år tjente Calvin Harris, ifølge Forbes, 48 millioner dollars svarende til omkring 320 millioner kroner – en lønseddel, der for sjette år i træk gjorde ham til den mest indtjenende kendis i verden langt foran dj-kollegaer som Tiësto og David Guetta.

I år må Harris dog se sig slået af duoen The Chainsmokers og ryger ned på en tredjeplads med 'blot' 38,5 millioner dollars på skattekortet.

Men selvom pengepungen altså er blevet lidt tyndere på det seneste, så er det næppe økonomiske kvaler, der har fået Calvin Harris til at takke ja til at optræde på Danmarks andenstørste musikfestival. Men det er alligevel lidt overraskende, at dj'en har valgt at sætte kursen mod Smukfest - han bryder sig nemlig slet ikke om at spille på festivaler.

- Det bliver lidt for upersonligt. Du står der med fyrværkeri og alt muligt, men du har ingen følelsesmæssig forbindelse med nogen. Det er derfor, jeg faktisk elsker at spille i Las Vegas for tiden, for der kan jeg se folks ansigter, og jeg får lov til at se folk nyde deres aften, sagde Calvin Harris i 2018 til Beats 1 Radio.

- Jeg var ikke personligt investeret i de store festivalshows og fik ikke noget ud af det udover en smule penge - og penge er, ved du nok, roden til alt ondt. (...) Jeg har ikke spillet et meningsfuldt festivalshow i flere år.

Istedet for at turnere verden tynd har Calvin Harris siden 2012 primært spillet faste shows i spillebyen Las Veas og på festøen Ibiza og truede sidste år med at stoppe med at turnere med sin musik.

- Jeg har turneret før, men jeg tror, min personlige styrke ligger i studiet, og det er dét, jeg nyder mest, sagde dj'en sidste år til Kiss Radio.

På trods af de dystre tour-udsigter er der dog altså alligevel i år blevet plads til et besøg i Skanderborg, ligesom Harris også skal spille på festivaler i både Tyskland og Polen denne sommer.

Og skal man tro Pelle Peter Jensen, der selv har oplevet dj'en live to gange tidligere, så kan publikum godt bytte gummistøvler ud med dansesko, når Calvin Harris torsdag aften går på scenen.

- Mange andre dj's kan måske fylde 20-30 procent af en koncert ud med deres egne hits, men Calvin Harris har så mange i banken, at han jo uden problem kan spille hit på hit i halvanden time. Jeg tror, det bliver en fest.

Det bliver første gang, at Calvin Harris gæster Smukfest. I 2012 spillede han på Skive Festival, og i 2015 lagde han vejen forbi fynske Tinderbox Festival. (Foto: © Dia Dipasupil, 2018 Getty Images)