Første gang Dorthe Lund Matthiesen var til smukfest, lå hun i sin mors mave. Siden har hun stort set været til festivalen i Skanderborg hvert eneste år. Som barn sammen med sine forældre, hvor hun brugte tiden på at tjene lidt ekstra lommepenge ved at samle flasker på koncertpladsen.
Som 16-årig fik hun lov til at tage til Smukfest uden sine forældre for første gang. Og i dag er Smukfest blevet et lille et fristed, hvor hende og manden tager på kærestetur, mens børnene er på camping med bedstefar.
- Det er virkelig antidagligdag. Lige så snart folk bliver sluppet løs om onsdagen, er det noget helt specielt. Det er hyggeligt. For vores vedkommende er det også voksentid. Det er den eneste gang på et helt år, hvor vi er uden børn, siger Dorthe Lund Matthiesen.
Hun er dog ikke er helt tilfreds med den måde, som Smukfest er på i dag.
- Det er blevet for stort. Der er ikke noget albuerum til de store koncerter. Der er bare alt for mange mennesker. Nogle af koncerterne gider jeg slet ikke, fordi jeg ikke får noget ud af det. Man skal hele tiden skal stå og være opmærksom på, om man bliver mast. Det tager noget af hyggen og charmen, siger Dorthe Lund Matthiesen.
Hun peger på, at nogle af de stier, hvor man tidligere kunne bevæge sig rundt på festivalen, i dag er fyldt med mennesker. Smukfest er da også blevet langt større.
Til den første Smukfest i 1980 var der omkring 1.000 gæster. Det tal er siden steget og steget. I 1998 var der 16.500 betalende gæster hver dag, mens der i år bliver op mod 36.000. I alt er der 55.000 daglige gæster.
Dorthe Lund Matthiesen har selv i mange år været medhjælper på Smukfest, og hendes mand er det igen i år. Antallet af medhjælpere er også vokset i takt med festivalen. I 2018 var der hele 14.451 medhjælpere på Smukfest. Det er 34 procent mere end ti år tidligere.
Billeder fra da Tøsedrengene spillede 25-års jubilæumskoncert på Smukfest i 2004.
- Læser man historien igennem, kan man siden de første år se, at Smukfest altid er blevet anklaget for at være for stor og kommerciel. Smukfest er vokset med det for øje, at vi ikke må miste hyggen, fællesskabet og den magi, der er i det. Vi kan godt udvikle og udvide uden at give tab på det andet, siger Poul Martin Bonde, der er formand for Skanderborg Festivalklub, som står bag Smukfest.
Skal Smukfest kunne tiltrække de store navne, er festivalen nødt til at have en størrelse, så de stigende udgifter til musikerne kan fordeles på mange gæster, lyder det fra formanden.
- Jeg synes, det er fuldstændigt åndssvagt, at Smukfest skal have så store navne. Det er ikke nødvendigt. Det er fordi, man gene vil tiltrække et større mainstreampublikum. Det er ærgerligt, siger Dorthe Lund Matthiesen.
På facebooksider som Alt om Skanderborg skal man her i festivaltiden ikke lede længe for at finde andre kritikere. En anden del af kritikken går på, at billetterne er blevet for dyre. I løbet af de seneste ti år er en partoutbillet, der giver adgang til hele festivalen, steget med 50 procent. I år koster den 2.695 kroner.
- Jeg synes, svaret på kritikken er, at når vi sælger alle vores billetter på 65 minutter, så er der i hvert fald rigtig mange, der ikke synes, det er for dyr. Vi har også en kolossal stor venteliste. Vi kunne sælge mange flere billetter, hvis vi kunne lukke flere ind, siger Poul Martin Bonde.
Selvom Dorthe Lund Matthiesen er træt af de mange mennesker, har det stadig ikke fået hende til at opgive Smukfest.
- Jeg kan ikke undvære det. Når man er fra Skanderborg, føles det lidt som om, det er vores festival, siger hun.
Men hun er bange for, at det en dag bliver for meget. I august sidste år sagde Skanderborg Kommune ja til, at Smukfest må flytte Bøgescenerne op til 45 meter tilbage. Der blev også givet tilladelse til, at Smukfest over en årrække må øge antallet af festivalgæster med 7.500.
- Får jeg en tilstrækkelig dårlig oplevelse derude, tror jeg ikke, jeg har lyst til at være der. Så vil jeg nok hellere tage til Samsø Festival eller noget lignende, siger hun.
Ifølge Poul Martin Bonde er det eneste alternativ, til lukke flere gæster ind, at lade priserne stige.
- Hvis vi kan lukke flere mennesker ind i skoven, og vi dermed kan fordele udgifterne på flere mennesker, betyder det, at vi kan følge med de stigende musikudgifter og stigende udgifter til at bygge festivalen. Den power og omsætning, vi har, betyder også, at vi kan lave en masse initiativer i Skanderborg, siger han.