Kronprinsparrets favoritter står over for en næsten umulig opgave på Smukfest: 'Det er en kæmpe ære'

Dj-duoen Den Sorte Skole fejrer Smukfests 40 års jubilæum med ét kæmpe festival-mix.

(Foto: © Pressefoto / DR / Scanpix Grafik: Christian Ellegaard)
(Foto: © Pressefoto / Scanpix / DR Grafik: Christian Ellegaard)

Britney Spears, Kim Larsen, Rihanna og Gnags.

De er blot nogle af de tusindevis af musikere, der gennem tiden har optrådt på musikfestivalen Smukfest, der i år kan fejre 40 års jubilæum.

Men hvordan blander man lige 'Toxic' med 'Tarzan Mama Mia' og 'We Found Love' med 'Vilde Kaniner', uden resultatet bliver alt for obskurt? Dén opgave skal dj-duoen Den Sorte Skole forsøge at løse, når de fredag nat spiller op til 40 års fødselsdagsfest i Bøgeskoven.

Gruppen har i flere måneder arbejdet på et helt særligt dj-set, der skal fejre og hylde Smukfests fire årtier lange historie.

Ved at granske 40 års spilleplaner har de fundet frem til de særlige kunstnere og sange, der skal udgøre det omkring halvanden time lange mashup, der bliver fremført for første - og måske eneste - gang fredag aften.

Sangene fra de mange forskellige kunstnere bliver klippet sammen i ét langt, kæmpe dj-mix.

- Det er en ret vild opgave at smelte 40 års historie ned i ét dj-set, men også et stort privilegium. Vi har kunnet tage de største to minutter af Rihannas karriere, de største øjeblikke fra Sias karriere, Oasis' karriere og så videre og blande det hele sammen. Det har været sindssygt sjovt, siger Martin Højland, der udgør den ene halvdel af Den Sorte Skole.

Han ved godt, at det et betroet hverv, som han og kollegaen Simon Dokkedal er blevet tildelt.

- Vi går ydmygt til opgaven, for det er en kæmpe ære at få lov til formidle og fejre Smukfests historie og komme med vores bud på, hvad der indkapsler Smukfest. Det er vi ret beærede over at få lov til, siger Martin Højland.

Havde sagt nej for tre år siden

Mens den jyske festival kan fejre sig selv med 40 lys i lagkagen, så kan Den Sorte Skole i år også fejre, at det er 15 år siden, dj-projektet så dagens lys.

Siden starten i 2004 har de høstet stor anerkendelse for deres evner bag dj-pulten, men de seneste par år har Den Sorte Skoles musik taget en mere avantgardistisk retning.

På deres seneste udgivelser er duoen gået længere væk fra deres hiphop-rødder og har i stedet dyrket verdensmusikken og lyde fra de fjerneste hjørner af kloden.

Hør nummeret 'Hürel' fra 2013 her, mens du læser videre:

Pladen 'Indians & Cowboys' fra 2013 indeholdt således tusindvis af samples, der blandt andet indebar italiensk strubesang og tyrkisk fløjespil. Duoen har også lavet en lang række kunstprojekter, en række klassiske symfonier og modtog i 2017 Kronprinsparrets Kulturpris.

Så selvom Den Sorte Skole faktisk har optrådt på festivalen før, så kan det måske undre nogen, at duoen, med sit kunstneriske udtryk og høje, musikalske lix-tal, har valgt at stå i spidsen for fejringen af noget så folkeligt og poppet som Smukfest.

- For tre år siden havde vi måske ikke sagt ja til den her opgave. Dér var vi stadig i gang med at skabe vores identitet omkring Den Sorte Skole som nogen, der laver eksperimenterende musik. Nu har vi fået nok ro i maven til at kaste os ud i noget, som, i nogles øjne, ligger ret langt væk fra det, vi har lavet de sidste par år, siger Martin Højland.

Nephew, Kronprins Frederik, Britney Spears og Peter A.G. fra Gnags er blot nogle af de navne, som har været forbi Smukfests scener gennem årene. (Foto: © Scanpix / Frederik Højfeldt Nielsen Grafik: Christian Ellegaard)

Ifølge Simon Dokkedal har det faktisk været forfriskende at kaste sig over noget mere mainstream musik og holde et frikvarter fra det kunstneriske udtryk.

- Vi tager jo udgangspunkt i de bands, der har optrådt på Smukfest gennem årene, og der har ikke været så meget japansk syrerock og afrikansk folk på plakaten. Her er det de store folkelige navne og store mainstream-stjerner, det gælder, siger han og påpeger, at duoen bestemt ikke har nogle fine fornemmelser, når det kommer til de mere poppede grene af musikbranchen.

- Det er lige så svært at lave god popmusik, som det er at lave super avantgarde musik. Men det er en god og sjov udfordring for os - og helt klart forfriskende - at få lov til at arbejde med den slags sange igen, siger Simon Dokkedal.

Lyt til nummeret 'Formula Dub' med Den Sorte Skole her, mens du læser videre:

Skal fejre 40 års festivalhistorie

Siden de fik opgaven af Smukfest sidste sommer, har duoen løbende arbejdet på at indsamle sange til koncerten. For at indkapsle essensen af Smukfest på bedste vis har Simon Dokkedal og Martin Højland også brugt mange timer på at tale med arrangørerne bag festivalen og de bookere, der gennem årene har booket kunstnere til Bøgeskoven, for at finde frem til deres højdepunkter fra de sidste 40 år.

- Det handler ikke kun om musikken, men også om at genskabe de mange store øjeblikke og momenter, der udgør en koncert. Øjeblikket, hvor folk står med lighteren i luften, den elektroniske koncert med masser af laser, rockkoncerten med det vilde lysshow... Vi skal rundt om det hele, siger Martin Højland om koncerten, der ud over lyd bliver flankeret af en stor visuel produktion med alt godt fra effektkassen - ild, konfetti, vind - og masser af arkivmateriale fra 40 års festivalhistorie.

Den Sorte Skole går på scenen fredag nat, og selvom det sene starttidspunkt måske kan skræmme nogle trætte festivalgæster væk, håber Martin Højland, at duoen 'kan sprede nok FOMO-angst' ('fear of missing out') til, at folk vælger at dukke op til koncerten.

- Det er dumt bare at gå hjem, fordi man er træt eller er 44 år og tænker: 'Det her er ikke noget for mig'. Det bliver et kæmpemix af 40 års moderne pophistorie, og det bliver en fest for alle, uanset om du er 14 eller 64 - og det vil man ikke gå glip af.

Den Sorte Skole spiller på Smukfest fredag klokken 01.20 på Bøgescenerne.

I 2017 modtog Martin Højland (nummer to fra venstre) og Simon Dokkedal Kronprinsparrets Kulturpris. (Foto: © Henning Bagger / Scanpix Grafik: Christian Ellegaard)