Rørende øjeblik under Lukas Grahams koncert på Smukfest: 'Det her skulle min far have set'

Frontmanden i Lukas Graham fældede flere gange en tåre under gruppens koncert på Smukfest torsdag aften.

Lukas Graham med Lukas Forchhammer i front optrådte torsdag aften på Smukfest. (Foto: © Helle Arensbak, Ritzau Scanpix)

Der var stuvende fuldt i Bøgeskoven, da de danske verdensstjerner i Lukas Graham torsdag aften gav koncert på dette års Smukfest. Koncerten var gruppens første på festivalen i syv år og samtidig trioens eneste show på en dansk festival denne sommer.

Med forsanger Lukas Forchhammer i front - og fortrinsvis i bar mavse - satte gruppen fut under festivalgæsternes tilmudrede dansesko, men der blev også plads til en række mere følelsesladede øjeblikke undervejs i koncerten.

Det mærkede Forchhammer på egen krop, efter han havde sunget hittet 'You're Not There', der handler om sangerens far, der døde tilbage i 2012.

- Det rammer mig nogle gange, når jeg står og synger de her sange. Ikke alle gange. Men jeg sang lige en sang om at miste min far..., sagde en tydeligt rørt Lukas Forchhammer fra scenen og måtte bruge sin t-shirt til at tørre et par tårer væk fra øjenkrogen.

- Det er lidt akavet at stå her på en af landets mest prestigefyldte scener og så stå og savne min far. Men er det ikke også det, musikken skal kunne, spurgte sangeren ud mod publikum, der svarede igen med jubel og klapsalver.

Lukas Forchhammer har ikke blot skrevet sange om sin far. Nummeret 'Lullaby', som du kan høre her, handler eksempelvis om hans datter:

Senere sluttede koncerten igen af i det melankolske og følsomme hjørne med kæmpehittet '7 Years', der også handler om sangerens far. Ved lyden af de første toner begyndte publikum instinktivt at synge med på verdenshittet, hvilket lod til at overrumple den 30-årige sanger.

- Det var sådan noget her, min far skulle se! råbte en overvældet Lucas Forchhammer, der senere i sangen helt måtte stoppe med at synge, fordi følelserne tog over.

- Jeg bliver lidt rørt, sagde Forchhammer, der måtte holde et par strofers pause for at sunde sig, mens menneskemængden fortsatte med at synge.

Om det var følelsen af igen at være på hjemmebane, efter bandet de sidste mange måneder har turneret i udlandet, der gjorde, at følelserne hos Lukas Forchhammer sad lidt mere uden på tøjet torsdag aften, kan vi kun gisne om, men sangeren sluttede af med at takke publikum i Skanderborg for at give ham og resten af bandet en helt særlig oplevelse.

- For satan, tak til jer dejlige mennesker, lød det fra scenekanten.

Der var tætpakket foran Bøgescenerne under koncerten med Lukas Graham. I alt regner festivalen med, at over 50.000 gæster lægger vejen forbi Smukfest i år. (Foto: © Helle Arensbak, Ritzau Scanpix)

' Han er simpelthen så sød og jordnær'

Blandt de mange tusinder af festivalgæster, der havde valgt at tilbringe deres torsdag aften i selskab med de danske hitmagere, var begejstringen over gruppens koncert heller ikke svær at spore.

- Det var en virkelig god koncert. Der var en fed stemning, folk sang med, og så var deres sceneshow bare rigtig godt. Det var mega fedt at se på. Energien stråler jo bare ud af Lukas. Han er simpelthen så sød og jordnær. Han er jo en verdensstjerne, men han virker bare så oprigtig, lød det 20-årige Nathalie Kjeldberg, der så koncerten sammen med kammeraten Christoffer Vejlgård, der også var begejstret.

Vennerne Nathalie Kjelberg og Christoffer Veljgård, begge fra Galten, var glade for den koncert, Lukas Graham leverede torsdag aften. (Foto: © Christian Ellegaard, dr)

- Det var en smuk koncert med dejlig musik, lød dommen fra den 20-årige østjyde, der dog med et grin afviste at have fældet en tåre undervejs, som det ellers var tilfældet hos mange andre blandt publikum.

- Selvfølgelig er det rørende, når han står og siger de ting om sin far, men man kan godt tvivle på, om det er noget, han siger hver gang. Mon ikke det også er for at underbygge en eller anden stemning, lød det med en sund portion skepsis fra Christoffer Vejlgård.

Gråd blandt publikum

Også de fire veninder, Pernille Holm, Lotte Paulsen, Maria Thomsen og Josephine Holm, var imponerede over koncerten, der for pigerne bød på både dansefeber og tudefare.

- Det var fremragende. Lukas var meget nærværende, og han sprang jo rundt over alt på scenen. Man bliver virkelig i godt humør af at se ham optræde, sagde Josephine Holm.

Veninderne (fra venstre) Josephine Holm, Maria Thomsen, Lotte Paulsen og Pernille Holm syntes alle, at Lukas Forchhammer og resten af hitbandet leverede varen på Smukfest torsdag aften. (Foto: © Christian Ellegaard, dr)

Veninderne måtte dog også ryste kuldegysningerne af sig undervejs, da Lukas Forchhammer begyndte at tale om sin far fra scenen.

- Men kan jo ikke lade være med at tænke på, hvis det var én selv. Der blev helt stille omkring os, og jeg tror også, der var lidt tårer på vej, sagde Pernille Holm, mens veninderne stemte i.

- Der var i hvert fald nogle ved siden af os, som græd!

Hør hittet 'Love Someone' her, mens du læser videre:

'Rutine' eller 'rørende'?

Mens publikum var begejstrede, er anmeldernes dom over torsdagens koncert dog mere blandede. Både Ekstra Bladet og B.T. giver gruppens show relativt lunkne anmeldelser og kvitterer med henholdsvis tre og fire stjerner ud af seks mulige.

- Hvor var det, der skulle løfte Lukas Graham-koncerten til ekstatiske, nationalromantiske højder, spørger B.T. i sin anmeldelse og kritiserer gruppen for at køre lige lovligt meget på rutinen.

Mere positive er man hos Gaffa, der kalder oplevelsen 'rørende' og sender fem ud af seks stjerner i retning mod Forchhammer og kompagni. Musikmediet forudsiger dog, at der meget vel kan gå længe, før publikum igen får lov til at opleve hitbandets magi på Smukfest:

- Om Lukas Grahams internationale succes fortsætter, er ikke til at vide, men bandets kvaliteter er så store, at der nok stadig vil blive rykket i dem fra mange sider i mange år endnu, så der kan godt gå noget tid, inden Lukas Graham vender tilbage til Smukfest.

Publikum i Bøgeskoven sang så ivrigt med på de mange hits, at Lukas Forchhammers vokal til tider helt druknede i publikumshavets jubelbrøl og skrålen. (Foto: © Helle Arensbak, Ritzau Scanpix)