Smukfest vil være endnu større: Dropper ikoniske scener for at få flere gæster

Bøgescenerne får en overhaling af de helt store, så antallet af gæster kan stige med 6-8.000.

Nik & Jay har spillet deres sidste koncert på de gamle Bøgescener. Fra næste år vil det være opdaterede versioner, kunstnerne står på. (Foto: © Kim Matthai Leland, Ritzau Scanpix)

40, fed - men langt fra færdig.

Det er status på Smukfest, der til tonerne af Anne, Sanne og Lis' hitparade søndag aften lukkede ned efter en uges 40 års jubilæumsfest.

Lyt til Anne Linnet Bands 'You're Crazy', mens du læser videre:

For selvom Danmarks næststørste festival nu er midaldrende, er der fortsat mange planer for, hvordan Smukfest skal udvikle sig de kommende år.

Fra næste år vil de ikoniske Bøgescener for eksempel blive erstattet af to nye scener, så der bliver plads til flere mennesker og endnu større navne.

Så hvis man synes, det var svært at se noget på grund de mange andre gæster under Robbie Williams' koncert, så kan man godt glæde sig til næste år.

- Bøgescenerne bliver rykket 45 meter tilbage, så pladsen foran bliver større. Vi har brug for at lave mere tidssvarende scener, fordi de nuværende gør det svært for nogle navne at optræde hos os, på grund af de store produktioner, de har med sig, siger talsmand for Smukfest, Poul Martin Bonde.

- Mange artister kommer med ti lastbiler, hvor vi måske kun har plads til, at de kan bruge gearet i tre af dem. Det betyder, der er nogle, der vælger ikke at spille hos os, fordi scenerne ikke er tidssvarende.

En af de danske kunstnere, der i år tiltrak masser af publikummer til Bøgescenerne, var Christopher. Se ham optræde med 'Bad' her.

Udvidelsen af pladsen foran Bøgescenerne vil også betyde, at der vil kunne sælges flere billetter. Og det er ifølge Poul Martin Bonde nødvendigt, hvis man vil fortsætte med at give gæsterne en solid oplevelse, uden at billetprisen tager på himmelflugt hvert eneste år.

- I år har vi brugt omkring 56 millioner kroner på musikken og omkring 50 millioner kroner på at lave festivalpladsen, og hvis Smukfest fortsat skal være i verdensklasse, som jeg synes, vi er, så bliver vores omkostninger kun større i fremtiden, siger han.

- Og indtil nu har vi kun haft mulighed for at hente øgede udgifter gennem billetprisen. Men ved at lukke flere ind, og vi snakker kun omkring 6-8.000 over en årrække, så har vi en hane at skrue på, så vi ikke bare laver en dyrere billet, siger han.

Holder fast i søndagsfesten

Billetterne til dette års festival blev udsolgt på halvanden time - vel at mærke inden programmet overhovedet var blevet offentliggjort.

Og de hungrende Smukfest-gæster kan da også være sikre på, at folkene bag festivalen gør deres bedste for at sikre sig de bedste navne til næste års brag i Bøgeskoven.

- Vores bookere plejer at være i reel kontakt med omkring 150 til 200 internationale navne, for at vi kan lande de omkring 20 kunstnere, der ender på plakaten, siger Poul Martin Bonde, der dog ikke kan afsløre, hvilke navne Smukfest drømmer om at hyre.

- Der er altid mange i spil, og vi gør vores bedste for at komme godt rundt i bredden. Men det er ikke som i en købmand, hvor man bare kan vælge frit fra hylderne, siger han.

Når internationale verdensnavne - som Robbie Williams i det her tilfælde - rykker ind på Bøgescenerne, bliver der hurtigt kamp om pladsen, hvis man vil have et glimt af stjernene på scenen. Men fra næste år bliver det med de nye scener nemmere for Smukfest-gæsterne at se deres idoler. (Foto: © Betina Garcia, Dr)

Til gengæld kan han sige, at der ikke er aktuelle planer om at droppe søndagsfesten i fremtiden.

Ofte er antallet af gæster ellers halveret om søndagen, og det er heller ikke her, de største internationale hovednavne giver koncert.

- Men der er 15-20.000 mennesker, der har en fed dag. Søndagen er en superrar dag på Smukfest. I år havde vi Sebastian, vi havde Anne, Sanne og Lis, der lukkede. Anden kom og lavede standup. Og Gilli, som er meget populær blandt de unge, optrådte, siger Poul Martin Bonde.

- Så søndag er for os rigtig god og med til at fastholde folk, der ellers forståeligt nok er trætte efter en helt uge med fest.

Til næste år afvikles Smukfest fra 5.-9. august.