Sommeren er ikke aflyst alligevel! Her er masser af livemusik, du kan opleve

De store festivaler er aflyst, men du kan stadig få dig en sommer i musikkens tegn.

Tal fra Danmarks Statistik viser, at 389.000 unge og voksne mellem 16-34 år var på festival i løbet af sommeren sidste år. (Foto: Jens nøRgaard Larsen © Ritzau Scanpix)

Havde du drømt om en sommer med masser af koncerter, iskolde fadøl og fællessang i venners lag? Så får du desværre nok en lidt anden sommer i år end ventet. Sommerens mange musikfestivaler og koncerter er aflyst som konsekvens af den igangværende coronapandemi.

Men der er håb forude. For nu, hvor Danmark er begyndt at åbne igen, kan din sommer alligevel komme til at smage lidt af musik.

Det springer nemlig frem med alternative festivalprogrammer og koncerter med et twist af afstand og håndsprit.

Få et overblik over nogle af de musik- og festivaloplevelser, du alligevel kan få i løbet af sommeren, her.

Koncerter i det fri og en festival (næsten)

Her ses Alex Vargas i 2018 på scenen ved den fynske Tinderbox Festival. I år går turen også til Fyn for Vargas, der spiller i Svendborg under den alternative festival 5700 Summer. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)

Efter måneder med aflysninger og kreative koncert-livestreams er flere spillesteder rundt omkring i landet så småt begyndt at afholde alternative former for koncerter igen, og det betyder, at du faktisk kan komme til en vaskeægte "fysisk" koncert i løbet af sommeren.

For selvom spillestederne formelt først kan åbne som et led af fase 4 i genåbningen til august, så har det siden slutningen af maj været lovligt at afholde siddende koncerter med plads til op til 500 personer.

Den mulighed har flere spillesteder og kulturinstitutioner grebet.

I Haveselskabets Have på Frederiksberg bliver der i løbet af juli for eksempel afholdt 30 udendørs sommerkoncerter, hvor du blandt andre kan opleve Isam B, Barbara Moleko, Carl Emil Petersen, Peter Sommer og Jacob Dinesen. Sidstnævnte kan du også opleve på Thy-spillested Høloftet, hvor han og navne som Sebastian og Alberte Winding optræder i løbet af sommeren.

I Aarhus-bydelen Brabrand afholder arrangørerne bag festivalen GrimFest en række udendørskoncerter under navnet De Grimmeste Aftner. På plakaten til koncerterne, der bliver afholdt på Grimhøjgaard, hvor GrimFest også plejer at blive afholdt, er blandt andre rap-trioen Bogfinkevej, der giver koncert 26. juni.

Det er første gang, at 5700 Summer bliver afholdt, men planen er, at festivalen skal blive et fast indslag i den svendborgensiske sommer fremover. (Foto: Presse)

I Svendborg har de taget skridtet videre og søsat 5700 Summer – en ni dage lang "festival", hvor navne som Nicklas Sahl, Alex Vargas, Tim Christensen og Lis Sørensen giver koncert rundt omkring i den sydfynske havneby.

I modsætning til normale festivaler skal man dog, blandt andet for at kunne styre antallet af publikummer, købe en selvstændig billet til hver enkelt koncert.

- Ideen er, at man tager ind til den enkelte koncert, forhåbentlig får en fantastisk oplevelse med det, og så går man ud i Svendborg, går på værtshus, får en øl eller en sodavand, og så er hele byen ligesom festivalpladsen, har Jasper Gramkow fra foreningen Second Wave, der står bag festivalen, tidligere forklaret til Fyns Amts Avis.

Hør Alex Vargas på 'Now That I Think About It', mens du læser videre:

0:00

Livestreams fortsætter sin sejrsgang

Det danske band Marshall Cecil, der har hittet stort med nummeret 'Soliloquy (Wouldn't Feel Alone)', har fået flere fysiske koncerter aflyst grundet coronakrisen. I stedet har de de seneste måneder spillet flere koncerter, der er blevet streamet online på nettet. (Foto: Mathias Kristensen © Ritzau Scanpix)

Under coronakrisen er fænoment "livestream-koncerter" blomstret frem, og siden marts har flere danske og udenlandske kunstnere lystigt streamet koncerter og live-session ud til masserne via internettet.

Og selvom coronarestriktionerne langsomt bliver løftet herhjemme, så fortsætter livestream-konceptet sin sejrsgang.

Musikfestivalen Spot afholder i samarbejde med musikmagasinet Gaffa og Dansk Rock Samråd for tiden en række koncerter, der streames live på Facebook. Tidligere har navne som Mags, Marshall Cecil og Ericka Jane givet koncerter, som du nu kan streame on-demand hos Gaffa, hvor kommende navne offentliggøres løbende.

Hør Marshall Cecils store hit 'Soliloquy (Wouldn't Feel Alone)' her:

0:00

Også Copenhagen Jazz Festival er blevet ramt af coronaaflysninger, men i stedet er festivalens "lillesøster" Summer Jazz 2020 gået online og gør det muligt fra den 3. juli og frem til 12. juli at indløse billet til en række livestream-jazzkoncerter med navne som Karen Mukupa, Szhirley og Marie Carmen Koppel.

Samtidig bliver udvalgte koncerter fra Copenhagen Jazz Festivals program alligevel afholdt dog med færre publikummer og særlige corona-foranstaltninger.

Festival i dit fjernsyn

Hitsangeren Clara er med, når DR2 4. juli sender live fra Roskilde Dyrskueplads, hvor årets Roskilde Festival skulle have fundet sted. Her ses hun i Københavns Lufthavn, hvor hun optrådte som en del af DR's coronakoncert 'Tættere end vi tror'. (Foto: Andreas Bro)

I lyset af de mange aflyste festivaler sender både DR og TV 2 i år en række særlige festivalprogrammer, hvor de vil forsøge at bringe lidt festivalstemning ind i de danske stuer.

Hos DR vil man i en række programmer på DR2 sætte fokus på to af årets helt store (aflyste) festivaler, Roskilde Festival og Smukfest, hvor danske kunstnere fra de aflyste festivalplakater henholdsvis 4. juli og 8. august vil optræde med deres musik. Line-up til Roskilde-programmet tæller blandt andre navne som Clara, Joyce, Hugo Helmig og Malk de Koijn.

Selvom programmerne sendes fra de sædvanlige "festivalpladser", er det dog ikke muligt at overvære programmerne som publikum ude i virkligheden - de skal nydes hjemme i sofaen.

Hør Clara og Lord Siva på hittet 'Nobody's Lover' her:

0:00

DR har også indgået et samarbejde med en række andre danske festivaler og sætter i programmerne 'Distortion på DR2', 'Tønder Festival på DR2', 'Copenhell på DR2' og 'Jazz på DR2' fokus på nogle af de andre, mere nicheprægede musikgenrer, der også er en del af det danske festivalland.

Derudover sender P3 og P6 også en række sommerprogrammer, der vil sætte ekstra fokus på dansk musik. På P3 kan du alle hverdage i uge 27-32 i tidsrummet 16-18 høre programmet 'Musiksommer på P3 – tættere på musikken', hvor store og små navne fra den danske musikscene gæster det sommerhus, som programmets værter sender fra hele sommeren.

Hos TV 2 sender man fem lørdage i løbet af juni og juli programmet 'Hele Danmarks festival'. Her vil vært Rasmus Bjerg sammen med en række musikalske gæster sende direkte fra en række af landets største festivalpladser: Roskilde Festival, Vig Festival, Langelandsfestival, Smukfest samt Grøn Koncert. I løbet af programmerne vil kunstnere som Christopher, Phlake, The Minds of 99 og Scarlet Pleasure optræde.

Skru op for festivalstemningen derhjemme

Du får ikke mulighed for at danse foran Roskilde Festivals ikoniske orange teltdug denne sommer, men du kan stadig skrue op for festivalstemningen hjemme i privaten. (Foto: Maria Albrechtsen Mortensen © Scanpix)

Både Roskilde Festival og Smukfest har søsat initiativer, der skal sørge for, at festivalstemningen med dåseøl, god musik, fællesskab og voldsomt snasket mad stadig bliver spredt ud i det danske sommerland.

Under fanen Roskilde Festival – do it yourself opfodrer Danmarks største musikfestival danskerne til at afholde deres egen "festival" derhjemme 4. juli; dagen, der skulle have været festivalens sidste.

I ugerne op til vil festivalen derfor på sin hjemmeside dele ud af de bedste tips, når det kommer til ting som festivalmad, musik og "camping-lege", så alle festivalhungrende danskere kan få den bedst mulige "minifestival" hjemme i privaten.

Samme idé har de fået hos Smukfest, hvor man har solgt et hjemmefestivalskit bestående af ingredienser (herunder de berømte vodkajuice-kander, som mange Smukfest-gæster måske vil kunne genkende) til den perfekte festival i eget hjem.

Samtidig lancerer Smukfest under hashtagget #HjemmeFest et onlinecommunity af hjemmefester, hvor der ifølge festivalen streames "ting og sager" og laves konkurrencer.

Facebook
Twitter