Stop så med det pis! Distortion-bagmand langer ud efter festivalgæster

Det skal være slut med urin i Københavns gader under Distortion, mener lederen bag festivalen.

Distortion starter i dag på Nørrebro i København, før gadefesten i morgen rykker til Vesterbro. Fredag og lørdag holder festivalen til på Refshaleøen. (Foto: Ida Marie Odgaard © Scanpix)

Forestil dig en udendørs fest med glade mennesker, der danser til musik leveret af de mest hippe urban-kunstnere lige nu.

Forestil dig så, at en kradsbørstig lugt af urin blander sig i herlighederne.

I dag starter københavnske Distortion sin årlige gadefest og musikfestival, og ligesom sidste år er der ikke kun fokus på at skabe en god fest og booke de rigtige navne til scenerne – der er også ekstra fokus på toiletterne.

Gadefesten Distortion er blevet kritiseret for, at gaderne flyder med urin, når der bliver festet på især Nørrebro og Vesterbro, men faktisk ærgrer det festivalleder Thomas Fleurquin, at det overhovedet er nødvendigt at have så meget fokus på urin og toiletter.

Han er nemlig godt og grundig træt af gæster, der ikke bruger de toiletter, som festivalen opstiller.

- Vi har 200 toiletter mere, end hvad kommunen kræver – det havde vi allerede sidste år – og der er ikke et område, vi investerer mere i end i toiletterne. Det er en kæmpe udfordring, for selvom der står et toilet tre meter væk, tisser nogle stadig i opgangene, siger han og tilføjer:

- Hvis filmen knækker en dag, så er det, fordi vi ikke føler, vi kan være det bekendt mere, når folk sådan tisser i folks opgange.

- Mange tror stadig, det er en studenterfest, der sættes op et par måneder i forvejen, siger Thomas Fleurquin, der sammen med resten af Distortion-holdet allerede er igang med at lægge strategien for festivalen i 2021. (Foto: Kenneth Lysbjerg Koustrup © Scanpix)

Udover de almindelige festivaltoiletter og pissoirer tager Distortion i år også for første gang nogle helt nye toiletter i brug til kvinder – en slags pendant til mændenes pissoir, der kan rumme tre tissetrængende kvinder ad gangen.

Klager over støj

Et andet kritikpunkt omkring Distortion har været de mange historier de seneste år om skrald i gaderne og ikke mindst for meget larm fra store højtalere.

De seneste år har kommunen modtaget klager om larm i beboelsesområder på Vesterbro og Nørrebro under festivalen. I 2017 resulterede festen i 33 klager, mens der sidste år landede 110 klager på kommunens bord efter Distortion.

Men selvom der efter sidste års festival var en løftet pegefinger fra teknik- og miljøborgmester Ninna Hedeager Olsen fra Enhedslisten, så var klagerne ikke noget, der fik politikerne på Københavns Rådhus til at forbyde festivalen i at bruge byens gader.

Thomas Fleurquin mener da heller ikke, at Distortion har lige så mange udfordringer på det punkt længere.

- Vi føler ikke, vi har så mange udfordringer med skrald og larm, som pressen skriver, siger han.

Træt af hektisk stemning på egen festival

Thomas Fleurquin mener altså ikke, at problemet med larm er så stort, som det bliver gjort til, men Distortion-holdet kan alligevel også selv få nok af højtpumpende bas i gaden.

Derfor skruer festivalen selv ned for lydniveauet i år ved blandt andet at mindske antallet – og ændre placeringen – af scenerne under de to dages gadefest.

- Vores koncept har jo fra starten været: 'Hurra, vi kan bruge gaden', så det gjorde vi bare. Men dem, der larmede mest, begyndte at sætte store scener op, og det, syntes vi, var sjovt og lidt rock'n'roll i mange år.

Men den slags scener bliver der færre af nu. Under årets gadefester vil der nemlig kun være ti store musikscener fremfor de 30, der var sidste år – og de placeres også længere fra hinanden.

- Vi er selv begyndt at være trætte af, at der er en hektisk stemning ved gadefesterne. Derfor placerer vi nu vores ti scener i yderkanten af Vesterbro og Nørrebro, så vi kan skabe mere plads til hygge, butiksfester, langbordsmiddage og pensionist- og børne-distortion, forklarer Thomas Fleurquin.

Distortion starter i dag festen i Nørrebros gader, og i morgen gælder det Vesterbro. Fredag og lørdag holder festivalen til på Distortion Ø, der afholdes i en skov på Refshaleøen i København.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter