Festivalkoncert endte i voldsomt menneskekaos: 'Det var fucking sindssygt'

Det gik ikke stille for sig, da amerikanske ASAP Rocky spillede på Tinderbox.

Det var første gang, at ASAP Rocky gæstede Tinderbox. Her ses han på scenen under den spanske musikfestival Primavera Sounds tidligere i år. (Foto: Xavi Torrent © 2018 Xavi Torrent)

Det gik i den grad vildt for sig, da den amerikanske rapper ASAP Rocky lørdag fyrede op for et regulært rapbrag på årets Tinderbox Festival.

Titusindevis af festivalgæster var mødt op foran scenen for at opleve den populære rimsmed, der var et af årets store hovednavne, og koncerten udviklede sig da også hurtigt til et tætpakket og svedigt kaos i menneskehavet foran scenen.

Sidste år udgav ASAP Rocky nummeret 'Praise Da Lord (Da Shine)', som du kan høre her:

0:00

For mens ASAP Rocky havde pistolhylsteret fuld af træfsikre hit-pletskud og fra scenen leverede et hårdtslående show, gik store dele af publikum danseamok i flere såkaldte 'moshpits' - store og ofte ret voldsomme rundkredse, hvor folk bevidst danser, skubber og brager ind i hinanden.

Og ASAP Rocky kunne lide, hvad han så.

- Åben så den moshpit. Jeg skal se jer gå amok, lød ordren fra rapadmiralen - og publikum parerede straks ordre, hvilket betød, at der udviklede sig et regulært menneskekaos på de forreste rækker foran scenen.

Flere gange tonede ordene 'Moshpits er ikke tilladt' og 'Der bliver skubbet for meget. Træd baglæns' op på scenens storskærme, alt imens ASAP Rocky lystigt fortsatte med at opfordre publikum til at gå moshpit-amok.

Se publikum gå amok under koncerten her:

  • Det var ikke kun helt foran scenen, at det gik vildt for sig. Rundt omkring på pladsen blev der dannet moshpits, hvor gæster dansede og bumlede løs. (Foto: Christian Ellegaard © dr)
  • På storskærmen foran scenen blev der flere gange opfordret til, at publikum passede på hinanden og meldt ud, at moshpits ikke var tilladt. (Foto: Christian Ellegaard © dr)
  • Moshpits er ofte fast inventar til store rapkoncerter. (Foto: Christian Ellegaard © dr)
  • Det gik voldsomt for sig blandt publikum, hvor flere gæster fik vildfarende arme og kroppe i hovedet. (Foto: Christian Ellegaard © dr)
  • Selvom moshpits ikke er tilladt på Tinderbox Festival, opfordrede ASAP Rocky flere gange publikum til at lave større og vildere moshpits. (Foto: Christian Ellegaard © dr)
1 / 5

Folk besvimede i moshpit-kaos

Nogle af dem, der oplevede virvaret på egen krop, var vennerne Niels Lynghede, Rasmus Rubin og Mathias Mendez fra Esbjerg, der stod helt forrest under koncerten.

- Det var fucking sindssygt. Det var rigtigt presset heroppe foran. Folk begyndte at lave moshpits, og vi stod rigtig tæt. Jeg vil tro, jeg så omkring tyve personer, der måtte trækkes væk, fordi de besvimede, fortalte en sveddryppende Niels Lynghede efter rapbraget.

Vennerne Niels Lynghede (tv.), Rasmus Rubin og Mathias Mendez (th.) var med egne ord 'drivvåde af sved' efter koncerten, hvor de stod helt forrest. - Jeg tror, jeg har mistet over syv liter væske, mens jeg har stået heroppe, lød det fra en gennemblødt Niels Lynghede. (Foto: Christian Ellegaard © dr)

- Vi er heldigvis store nok til at stå imod, men for alle de små piger i publikum, er det naturligvis farligt, når det bliver så presset. Men folk er gode til at hjælpe hinanden op og gøre plads, hvis nogen vil ud af menneskemængden, sagde 23-årige Rasmus Rubin og roste samtidig sikkerhedspersonalet foran scenen for at være gode til at spotte de gæster, der trængte til hjælp.

I 2015 hittede ASAP Rocky stort med 'Goldie', som du kan høre her:

0:00

Odenseanske Andreas Andersen, der er stor ASAP Rocky-fan, var også til fredagens koncert. Han deltog selv i én af de mindre voldsomme moshpits på pladsen foran scenen, men synes også, at fællesdansen til tider blev en tand for voldsom.

- Det blev alt for meget på et tidspunkt. Det var alt for varmt og tæt, og det gik slet ikke. Jeg kan godt bare lide at danse og have en fest med andre mennesker, men de moshpits dér, det bliver sgu for voldsomt, sagde den 21-årige rapfan, der dog også mente, at moshpits trods alt nu engang hører sig til til en rapkoncert.

- Så må folk jo selv bestemme, om de vil være med til at opfylde hans ønske eller ej.

21-årige Andreas Andersen havde en fest under koncerten med ASAP Rocky og deltog selv i de et par af de vilde moshpits. (Foto: Christian Ellegaard © dr)

Og opfyldt dét blev ASAP Rockys moshpit-drømme altså i den grad, og rapperen sluttede da også sin halvanden time lange koncert med at takke alle dem, der havde deltaget i de vilde moshpits.

Tinderbox: Vi tager en alvorlig snak med ASAP Rocky

Selvom koncerten var voldsom, så har festivalen ikke registreret nogen personskader i forbindelse med koncerten, siger John Fogde, der kommunikationsansvarlig for Tinderbox. Men sagen vil betyde, at festivalen vil tage en 'alvorlig snak' med ASAP Rockys hold, for bandet var allerede inden koncerten informeret om, at hverken moshpits eller stagediving var tilladt.

- Regelbrud af denne type er naturligvis på ingen måde acceptabelt. Vores gæsters sikkerhed er af højeste prioritet, siger John Fogde.

Han tilføjer i øvrigt, at festivalen i farlige situationer ville afbryde koncerten, men at man ikke vurderede, at situationen var så farlig.

Lørdagens koncert var første gang, den amerikanske rapper spillede på dansk jord, siden han i 2014 optrådte på den aarhusianske Northside Festival.

Der blev danset og kastet håndtegn under koncerten med rapgeneralen ASAP Rocky. (Foto: Christian Ellegaard © dr)

(Artiklen er opdateret med udtalelser fra Tinderbox kl. 13.08)