Hovednavn giver en opsang på dansk festival: 'Folk tænker kun på sig selv'

Rapperen Macklemore er ikke bange for at ytre sig, og det fik Tinderbox-publikummet også at mærke fredag aften.

Macklemore var på en mission om at få publikum til at danse løs, mens han sneg sine egne budskaber ind sammen med den festlige musik, da han fredag aften gav koncert på Tinderbox. (Foto: Frederik Højfeldt Nielsen © Dr)

- Der er så meget had derude. Der er mange, bange mennesker, der frygter det fremmede og er bange for forskellighed og mangfoldighed.

Den amerikanske rapper Macklemore har aldrig været bleg for at lufte sin holdning til den verden, der omgiver ham og alle os andre.

Fredag aften optrådte han på Tinderbox, hvor han kombinerede sin storhittende danse-hiphop med sine stærke holdninger.

Hør Macklemores hit 'Glorious', mens du læser videre, her:

0:00

Og den kombination er ifølge Macklemore vigtig, hvis folk skal lytte efter, når han har noget på hjerte.

- Det skal være et mix. Det kan ikke kun være musik med et budskab. Så ville den musik ikke blive hørt, siger han og hentyder til sine store party-hits som blandt andet 'Glorious', 'Can't Hold Us' og 'Thrift Shop'.

- De er sukker på medicinen.

Doktor Macklemore deler da også hellere end gerne ud af medikamenterne. For han er en musiker med noget på hjerte.

Særligt tordner han mod den egoisme, han mener, skaber grobund for splittelse i samfundet.

- Folk tænker kun på sig selv og deres nabolag og deres familie. Det afføder frygt og had, fortæller han, da dr.dk har sat ham stævne inden sin koncert på Tinderbox.

Inden sin koncert på Tinderbox var Macklemore forbi en nærliggende golfbane for at skyde til at par bolde. (Foto: Frederik Højfeldt Nielsen © Dr)

Til kamp mod homofobi

Tidligere har rapperen gjort op med den homofobi, der i hans optik hersker i hiphop-miljøet på nummeret 'Same Love' - ligesom han også har givet en bredside til kapitalismen og den forbrugskultur, han synes, den medfører, på nummeret 'Wing$'.

Lyt til 'Same Love' her:

0:00

- Det skal komme fra et oprigtigt sted. Musik med et budskab kan ikke forceres eller fabrikeres. Når jeg sætter mig ned og skriver, og det ikke føles rigtigt … Det går slet ikke, siger han og fortsætter:

- Men med 'Same Love' føltes det bare rigtigt. Det var som om, jeg ramte tiden i USA, hvor homoægteskaber var på dagsordenen, og der var meget homofobi. Som desværre stadig eksisterer.

Men Macklemore kan dog alligevel mærke, at hans musik er med til at gøre en forskel.

Særligt bliver han begejstret, når hans musik og meninger manifesterer sig i folk, der handler ud fra det, de har hørt Macklemore rappe om.

- De individuelle historier, jeg hører om folk, der springer ud for venner og familie, betyder meget for mig. Det bliver på en eller anden måde håndgribeligt, at man har gjort en forskel, siger han og fortæller, at han også har hørt om folk, der har skiftet mening om forskellige emner på baggrund af hans musik.

- Få gange hører jeg også om folk, der har ændret holdning. Måske har de været snævertsynede eller været imod forskellige ting. Og så har min musik været dråben af ting, der fik dem til at se tingene fra et andet perspektiv, siger han.

Se Macklemore optræde med hittet 'Can't Hold Us' på Tinderbox her:

'Uanset hvilket toilet du bruger, så er du velkommen her'

Ved fredagens koncert på Tinderbox stillede den 36-årige rapper sig forventeligt også op på ølkassen og holdt en kort brandtale for mangfoldighed.

- Uanset din seksualitet, dit pas, dit hjemland, eller hvilket toilet du benytter, så er du velkommen her. Punktum. Vi er samlet her for at fejre diversiteten. Ikke for at være bange for den. For i sidste ende er det kærligheden, der samler os, sagde han fra scenen.

Kærligheden var til at tage og føle på under Macklemores homo-hymne 'Same Love'. (Foto: Frederik Højfeldt Nielsen © Dr)

Det var noget, der faldt i god jord hos veninderne Malene Schmidt og Maiken Kielsgaard, der havde set koncerten helt oppe foran scenen.

- Det var så fedt! Han byder alle velkommen lige meget, hvem de er. Det gør også, at man bliver mere opmærksom på de her temaer, han tager op. Så han kan måske være med til at rykke ved nogle ting, når han på den måde bruger sin stemme. Det er supersejt, lød det fra Malene Schmidt efter koncerten.

Malene Schmidt (tv.) og Maiken Kielsgaard (th.) var særligt glade for den personlige kontakt med publikum, som de mente, Macklemore mestrede til fulde. (Foto: Christian Mejdahl © Dr)

Hun blev bakket op af sin veninde, der roste Macklemore for at kunne kombinere alvor og fest til sin koncert.

- Man kan tydeligt mærke, at han kan sin musik til punkt og prikke, så han oser af overskud, når han kommer med de her små kommentarer. Det fungerer virkelig godt, sagde Maiken Kielsgaard.

Macklemore fremviste stolt sine røde handsker, han havde købt i København for nogle dage siden: - Jeg så dem og vidste straks, at jeg ville have dem på, når jeg skulle optræde for jer. (Foto: Frederik Højfeldt Nielsen © Dr)

Makkerparret Bjarke Holm og Joachim Pedersen havde en fest, de ikke havde regnet med, da de først gik til koncerten.

- Det var en vild oplevelse! Egentlig ville vi bare se, hvordan han performede og så måske smutte videre. Man vi blev hængende, fordi vi hele tiden ville se, hvad han fandt på, lød det fra Bjarke Holm.

De to kammerater var også enige om, at Macklemore har fat i den lange ende med sin semi-aktivistiske tilgang til de temaer, han tager op i sin musik.

- Det kan måske gøre, at nogle af dem, der lytter til hans musik, tager lidt til sig og måske tænker over det, han siger. Og det er jo nice, hvis han kan få folk til at blive klogere, sagde Bjarke Holm.

Joachim Pedersen (tv.) og Bjarke Holm (th.) havde aldrig oplevet Macklemore før, men var ellevilde med det, de så. (Foto: Christian Mejdahl © Dr)