Hun er 17 år og poppens største stjerne: 'Der er folk, hvis eneste mission er at ødelægge dit liv'

Mød teenageren alle taler om, popsensationen Billie Eilish.

Hun er kun 17 år gammel, men Billie Eilish er allerede én af tidens mest succesfulde popstjerner. Torsdag spillede hun på den fynske musikfestival Tinderbox. (Foto: Frederik Højfeldt Nielsen © dr)

- Jeg ved, det er varmt, men er I klar til at gå amok?

Sådan lød opfordringen fra scenen, da den amerikanske teenagesensation Billie Eilish torsdag eftermiddag spillede på fynske Tinderbox Festival foran et brandvarmt og storskrigende publikum.

Solens skarpe stråler stod i skarp kontrast til den 17-åriges mørke og dystre popunivers, men måske var det faktisk meget passende med lidt solskin. Det unge stortalent er nemlig med egne ord 'gladere end nogensinde', og Billie Eilish har da også nok at glæde sig over.

Hør hittet 'Bury a Friend' fra Tinderbox-koncerten herunder:

Siden debutten i 2016, hvor den dengang 14-årige tog internettet med storm med nummeret 'Ocean Eyes', er det gået stærkt for den unge sangerinde.

Med et hitkartotek af format og milliarder af streams i bagagen er hun blevet kaldt 'popmusikkens frelser' og 'en kommende legende'.

Vi tog en snak med den unge popfrelser om hendes enorme succes, presset for at overgå selvsamme, og hvorfor det er 'fucking dope' endelig at få sit eget kreditkort.

Hej Billie, velkommen til Danmark. Hvad siger du til det?

- Tak. Jamen, jeg har kun set mit hotel og pladsen her faktisk. Men vi bor i en by, der hedder Middelfart. Det er sgu da sjovt.

(Det er sjovt, fordi 'fart' betyder 'prut' på engelsk).

Du er en af popscenens mest hypede navne lige nu, og er i manges øjne noget af et popmusikalsk vidunderbarn. Hvordan føles det?

- Wow. Jeg prøver ikke at tænke for meget over det, for så ville mit ego nok blive blæst godt op. Jeg prøver at blive ved med at tænke, at jeg er ingenting. At jeg ikke er nået langt i min karriere, så jeg stadig kan føle, at jeg rykker mig, når der sker nye ting, selvom jeg måske allerede er der, hvor jeg drømte om at komme hen.

- Men det er ikke en selvhads-ting, at jeg tænker sådan. Jeg fucking elsker mig selv, og den musik, jeg laver. Men lysten til at blive bedre er der stadig. Jeg ved altid, at jeg kan gøre det endnu bedre, og jeg kommer nok aldrig til at tænke, at 'nu er det nok'.

Du har jo opnået en enorm succes. Tænker du allerede på, hvordan du kan overgå dig selv og din succes ude i fremtiden?

- Det tænker jeg hele tiden over. Det er nok min største bekymring lige nu. Hvordan jeg kan toppe det her, men uden at det virker, som om jeg prøver for hårdt på at overgå mig selv.

Billie Eilish er kendt for at gå i særdeles 'baggy' tøj, og Tinderbox var ingen undtagelse. Her ses hun backstage få timer før koncerten. (Foto: Frederik Højfeldt Nielsen)

Er du spændt på, hvad der venter ude i fremtiden, eller er det et pres at skulle leve op til hypen omkring dig?

- Nok begge dele. Lige nu, hvor jeg er i den her fase af min karriere, føles alt som et pres. Men jeg er lidt ligeglad med, hvad andre tænker om min musik… Ej, selvfølgelig er jeg ikke ligeglad, men det vigtigste for mig er at holde fast i, hvad jeg selv vil.

- Hvis folk kan lide noget ved én, kan man let komme til at tænke: 'Gud, de kan lide det her, så fortsætter jeg bare med at gøre sådan her resten af livet'. Det, synes jeg, er dumt. Så snart folk begynder at kunne lide dét, jeg laver, dropper jeg det og prøver noget nyt. Det er måske dumt, men indtil videre har det da virket meget godt?

Hør'I Love You' fra Tinderbox-koncerten herunder:

Folk er rimelig meget oppe at køre over, at du kun er 17 år. Forstår du, hvorfor folk fokuserer så meget på din alder?

- Selvfølgelig. Sådan er det jo altid. Når du ser et otte-årigt barn, der kan spille klaver, er folks reaktion altid: 'Wow, det er jo helt vildt'. Men hvorfor har vi egentlig altid den reaktion, når unge mennesker er gode til noget? Det er skørt.

- Men jeg tror da, det er en fordel for mig, at jeg er så ung. Folk synes, det er sejt, at du er så ung og har succes. Hvilket jo er ret uretfærdigt, for du kan være 40 år og gøre præcis det samme som en 14-årige, men det er den 14-årige, der løber med alt opmærksomheden. Men hey, jeg drager jo nytte af det, så jeg klager ikke.

Du fylder 18 om et halvt år. Hvordan har du det med at blive voksen?

- Indtil videre har det være fantastisk at blive ældre. At få mit kørekort, at få min bil, at kunne tage ned i butikken og købe ting med mit eget kreditkort… Det er jo så dope! Og jeg mener ikke hundedyrt modetøj, jeg mener bare at kunne gå ned i CVS (det amerikanske svar på Matas) og købe en ny deodorant på egen hånd. Det er fucking dope.

Er der noget, du er bange for ved at blive ældre?

- Nogle gange er jeg bekymret for, at folk vil miste interessen for mig, når jeg bliver ældre. Jeg startede det her, da jeg var 13, og jeg er kun 17 år nu, så jeg har jo altid været 'ung', mens det her med musikken er sket. Jeg har aldrig prøvet at være en voksen popstjerne. Men whatever. Fremtiden er fremtiden, it is what it is.

Billie Eilish har senest hittet stort med nummeret 'Bad Guy', som du kan høre her:

0:00

Du har tidligere fortalt, at det har været svært for dig at håndtere at blive kendt. Er det blevet bedre i takt med, at du er blevet ældre?

- Det er blevet meget bedre! Lige nu er det nok bedre end nogensinde før. Men jeg tror måske ikke helt, det er sandt, at jeg ikke vidste, hvordan jeg skulle håndtere det. Jeg ved ikke, hvordan jeg skal sige det uden at lyde super irriterende, men jeg tror altid, jeg har været klar til alt det her. Jeg tror, min personlighed passer godt til det her liv… Ej, det lyder så dumt.

Du har mange fans, men også mange kritikere og haters. Hvordan håndterer du det?

- Folk hader andre folks succes. Der er folk, hvis eneste mission er at ødelægge dit liv, for så kan de sige, at det var dem, der ødelagde dit liv, forstår du? Men dude, lige nu er jeg et rigtig godt sted. Jeg er ikke deprimeret længere. Jeg har ærligt talt ikke været så glad længe, som jeg er lige nu.

- Når jeg ser interviews med mig selv for to år siden tænker jeg: 'Wow, jeg havde det sgu ikke godt'. Men det har jeg nu, og det føles fucking godt. Det er en virkelig dejlig følelse, og jeg håber, at det forbliver sådan.

Hvor tror du, den følelse kommer fra?

- Jeg ved det ikke. Måske fordi jeg er blevet ældre? Jeg tror bare, tingene flasker sig for mig lige nu. Det føles bare fucking godt.

Se billeder fra Billie Eilish' koncert på Tinderbox 2019 i galleriet herunder:

  • Billie Eilish optrådte torsdag på Tinderbox i Odense. (Foto: Frederik Højfeldt Nielsen © dr)
  • I publikum stod horder af storskrigende teenagere. (Foto: Frederik Højfeldt Nielsen © Dr)
  • På setlisten var naturligvis store hits som 'Ocean Eyes' og 'Bad Guy'. (Foto: Frederik Højfeldt Nielsen © Dr)
  • Billie Eilish optrådte senest i Danmark tidligere i år. (Foto: Frederik Højfeldt Nielsen © Dr)
1 / 4