Husker du Den Gale Pose? Danske 90'er-legender er tilbage med hyldest til afdød ven

Den gendannede gruppe Den Gale Pose vil inspirere andre til at nyde livet fuldt ud med ny sang.

Fredag optræder Den Gale Pose både på Tinderbox Festival og udgiver sangen 'Indtil vi ses igen', der er en hyldest til deres gamle ven og medlem, Rasmus Berg. Her ses Nicholas Kvaran, Szhirley og Jesper Dahl - bedre kendt som Jokeren. (Foto: © BAX LINDHARDT, Scanpix)

Du kender dem for dansehits som 'Spændt op til lir' og 'Definitionen af en stodder', der med sikkerhed nok skal sætte gang i din fest.

Men denne fredag udgiver den legendariske rapgruppe Den Gale Pose deres comeback-single 'Indtil vi ses igen', der har et andet ærinde end at hitte – nemlig at hylde livet og i særlig grad deres ven Rasmus Berg, der var med til at skabe Den Gale Pose.

- Det har været befriende at lave en sang, der er fri for kommercielle tanker – det her handler om noget helt andet, siger Nicholas Kvaran, da vi møder gruppen op til udgivelsen af deres første nye sang i mange år.

I november mistede Den Gale Pose deres mangeårige ven, der sidste år blev ramt af en aggressiv kræftsygdom.

0:00

Men i stedet for at dvæle ved alt det triste, er de tre medlemmer af Den Gale Pose blevet enige om at se fremad og nyde hvert eneste sekund af livet. Faktisk ville det også netop være det, som Rasmus Berg havde rådet dem til, hvis han var her endnu.

Her ses Jesper 'Jokeren' Dahl, Rasmus Berg (i midten) og Nicholas 'Coldhands' Kvaran sammen på et billede fra Den Gale Poses storhedstid, hvor de havde mange store radiohits. (Foto: © BAX LINDHARDT, Scanpix)

'Kom nu, lev livet'

'Tør øjnene og kom ind i kampen', kan Jesper Dahl, også kendt som Jokeren, høre sin afdøde ven sige.

- Når man sidder til en begravelse, tænker man jo: Hvorfor er det, du sidder og tuder lidt over, at du skylder lidt i skat, eller at de regner? Det er first world problems. Så vores sang handler om, at man skal huske at leve. Vi skal leve, vi skal være spændt op til lir, og vi skal huske at hygge os, mens vi er her, siger Jesper Dahl.

- Det er forfærdeligt, at vi har mistet Rasmus, og det var ikke sådan, det skulle have været, men nu er det, sådan det er, og vi ved, Rasmus sidder på den anden side og siger: Kom nu, lev livet, supplerer Szhirley.

Og selvom sangen først og fremmest er dedikeret til Rasmus Berg, så henvender 'Indtil vi ses igen' sig også til alle andre, fortæller Jokeren:

- Det er en almen sang, der også handler om dem, som du har mistet, at du skal leve, og at vi alle sammen skal passe på planeten, så vores børn også har et sted at leve.

Den Gale Pose blev gendannet i 2011, men har ikke nyt musik før nu. Her ses gruppen under deres Fredagsrock-koncert i Tivoli i april. Bag sangerinden Szhirley og rapperen Jokeren ses DJ Static bag dj-pulten. (Foto: © Per Lange, Scanpix)

Selvom gruppen dyrker det taknemmelige og positive blik på tingene, betyder det dog ikke, at det var nemt at skrive en sang på baggrund af tabet af en rigtig god ven, supplerer Nicholas Kvaran:

- Vi ved jo godt, at ubehagelige ting som døden er en del af vores liv på en eller anden måde. Men uanset hvor ubehageligt det er, så kan vi bruge musikken til at give noget videre og inspirere folk. Vi kan bruge en forfærdelig hændelse til noget konstruktivt, i stedet for at det hele er så mørkt.

Et show med tårer i øjnene og en klump i halsen

Det er længe siden, at vi har hørt nyt materiale fra gruppen – faktisk har Den Gale Pose ikke udgivet noget siden opsamlingsalbummet 'Lir & Leftovers' fra 2005. Derfor kan publikum på Tinderbox i Odense da også glæde sig til en koncert spækket med solide, gamle hits, når gruppen optræder på festivalen i nat sammen med DJ Static.

Men der bliver også tid til eftertænksomhed, for selvfølgelig spiller gruppen 'Indtil vi ses igen', og den kan godt resultere i fugtige øjne.

Da Den Gale Pose optrådte på Plænen i Tivoli i april havde de netop taget deres kommende single med, og det blev en meget rørende oplevelse, som trioen sent vil glemme.

- Vi plejer ikke at lave et show med tårer i øjnene og en klump i halsen. Det er ligesom ikke det, Den Gale Pose går ud på, men det var sgu smukt at se 13.000 mennesker med lapperne i vejret og mobiltelefonen tændt. Det var næsten svært at få ordene ud over sine læber, siger Szhirley.

- Den koncert var det vildeste! Og det blev utroligt følelsesladet men hensyn til Rasmus' nummer, for vi bad publikum om at tage deres mobiler op og lyse, så Rasmus kunne kigge ned og se, at vi tænkte på ham. Det var … Jeg har ikke prøvet at være bevæget på den måde før, tilføjer Nicholas Kvaran.