Ung popkomet var med i børnenes MGP for 10 år siden: 'Jeg ville ikke være en barnestjerne'

18-årige Emma Askling bevarede kontakten til musikbranchen og hitter nu i eget navn.

(Foto: Martin Fält © dr)

- For 10 år siden stod jeg her med to veninder. Dengang hed vi Engledrys og var med i MGP. Nu hedder jeg Askling og spiller min egen musik. Og det er så dejligt, I er her!

Sådan lød det energisk fra 18-årige Emma Askling, som lørdag eftermiddag gik på scenen på Vig Festival for at sætte festen i gang på festivalens sidste dag.

Og selvom du måske ikke har hørt om Askling før, så er det altså ikke helt nyt for den unge sangerinde at stå på en scene.

Som hun afslørede for publikum i Vig, var det anden gang, hun optrådte på festivalen, selvom sangene lød noget anderledes denne gang. Allerede som otte-årig var hun nemlig med i børnenes MGP, og senere sang hun sig til kvartfinalen i første sæson af Voice Junior.

Nu er hun atter klar til en tur i rampelyset. Denne gang mere voksen, erfaren og med en klar idé om, hvem hun er som kunstner. Og stadig overbevist om, at det er musikken, hun brænder for.

Hør Asklings nyeste single 'Parked Outside':

0:00

Selvom det kan være en nådesløs opgave for en ny og relativt ukendt kunstner at starte en fest klokken halv to lørdag eftermiddag under høj sol, tog Askling udfordringen i stiv arm - og fik løbende trukket flere mennesker ind under teltdugen med sine iørefaldende popsange, energiske dansetrin og opfordringer til at komme tættere på scenen.

- Det er en sindssygt fed mulighed at spille på festivaler som Vig, fordi man kan være heldig at ramme nogle andre end dem, man normalt henvender sig til. Og så synes jeg, at folk er meget åbne over for nye ting på festivaler. De er her for at hygge sig og høre musik, og stemningen er fantastisk, fortalte hun til DR inden koncerten.

18-årige Askling var ved godt mod, da hun gik på scenen i Vig lørdag eftermiddag - med nogle helt andre sange end dem, hun spillede på festivalen for 10 år siden. (Foto: Martin Fält © dr)

Ville ikke være barnestjerne

For Askling har det nemlig altid handlet om at have ja-hatten på, når det kom til musik.

Siden hun var helt lille, har hun elsket at synge og optræde, og efter indspilningen af hendes bidrag til MGP tilbage i 2009 holdt hun kontakten til pladeselskabet, som senere tog hende under vingerne i eget navn.

Engledrys med dengang 8-årige Emma Askling i midten. (Foto: 10090 Claudio Bresciani / SCANPI)

Og i 2017 hørte offentligheden det første pip - singlen 'Missing You' - fra en nyudklækket popstjerne.

Ifølge Askling selv lærte hun en masse af sin deltagelse i de to musikkonkurrencer, hvor hun blev kastet ud i noget, hun aldrig før havde prøvet, og skulle stå på egne ben. Det gav hende blod på tanden og bekræftede hende i, at hun skulle gå musikkens vej.

  • Askling er netop blevet student og har planer om at bruge de næste to år - som minimum - på at gå all in på musikken. (Foto: Martin Fält © dr)
  • - Jeg vil gerne blive bedre til at lave musik, skrive musik og producere også. Og være bedre til at optræde. Jeg føler altid, jeg kan blive bedre, fortæller hun. (Foto: Martin Fält © dr)
  • Askling kunne for alvor mærke, at offentligheden begyndte at interessere sig for hende, efter hun spillede på Smukfest og vandt Tak Rocks Talentpris sidste sommer. En præstation, hun fremhæver som en milepæl i hendes foreløbige karriere. (Foto: Martin Fält © dr)
  • Asklings band består af hende selv, en trommeslager og en guitarist. - Jeg tror, vores fælles energi smitter ret meget af. Et show med os er masser af god energi og dance moves, og så er det ret nede på jorden. Der er ikke et kæmpe sceneshow, man skal forholde sig til. (Foto: Martin Fält © dr)
1 / 4

Men der skulle gå nogle år, før hun gjorde mere ved det.

- Jeg ville helst ikke komme ud som en barnestjerne eller 'hende fra Voice Junior'. Jeg vil gerne bare være Askling. Og jeg skulle også først finde ud af, hvilken musik, jeg gerne ville lave, og hvad jeg ville være for en kunstner.

Bare et menneske

Og det må i hvert fald siges at gå i den rigtige retning.

Hendes anden single er blevet streamet over fire millioner gange på Spotify, og sidste år vandt hun Tak Rocks Talentpris på Smukfest. Nu turnerer Askling med sine foreløbige fem singler og andre sange, som endnu ikke er udgivet, sammen sit band.

Lyt til Asklings anden single 'It's You (feat. Gavin)':

0:00

Og nu, hvor hun så småt har taget hul på livet som popstjerne, har hun da også gjort sig nogle tanker om, hvordan hun vil håndtere dén rolle.

- Som person er jeg meget jordnær og ydmyg, og det er vigtigt for mig at være på bølgelængde med mit publikum. Jeg bryder mig ikke selv om kunstnere, som er fjerne og ikke engang ved, hvor de er, når de spiller; det er bare endnu et job, fortæller Askling.

Hun vil gerne udstråle, at hun bare er et menneske og ikke er hævet over andre, blot fordi hun står på en scene.

Det gør hun blandt andet ved at kommunikere åbent og ærligt ved for eksempel at give udtryk for det, hvis hun er nervøs, og at forsikre publikum om, at hun er taknemmelig for, at de er der, og håber, de hygger sig.

Og ikke mindst ved at være sig selv. Askling undgår helst vilde kostumer og alt for meget makeup. Hun vil helst have noget på, som hun er tilpas i.

- Jeg er vokset op i en tid, hvor man har set meget op til folk på sociale medier, som viser en falsk virkelighed, så det er bare vigtigt for mig at være så transparent som muligt. Derfor betyder det meget for mig, at folk kan relatere til den musik, jeg laver, og den person, jeg er, og så skal jeg ikke ud i noget med vilde kostumer og vild makeup, fortæller Askling. (Foto: Martin Fält © dr)

- Den her branche kan virkelig gøre ting og sager ved folk. Det kan hurtigt stige en til hovedet, men det er noget, jeg prøver ikke at lade mig påvirke af. Jeg vil gøre alt for at holde fast i den, jeg er.

Det er noget, hun øver sig i hver dag: Når hun må droppe sin trang til at planlægge og have styr på alting, fordi der kommer et spontant tilbud om at spille koncert, hun ikke kan sige nej til. Og når en musikbrancheperson roser hende efter en koncert, men kommenterer, at hendes tøj så kedeligt ud.

- Det hele er en læringsproces for mig. Det med tøjet tog jeg først meget til mig, men så tænkte jeg: 'Næ.' For jeg skal bare være, som jeg er, siger Askling beslutsomt.

- I sidste ende handler det jo seriøst bare om musikken.