Vil du kende fremtidens danske stjerner? Så kig nederst på Roskilde Festivals plakat ...

Flere af de små navne på Roskilde Festivals opvarmningsscener er hidtil endt med at blive store navne og indtage den ikoniske Orange Scene.

Onsdag den 1. juli 2015 åbnede Minds of 99 Orange Scene på Roskilde Festival. Bare ået før havde de spillet på festivalens mindste scene, for nye talenter. Og der er mange af de bands, der starter i Roskildes opvarmningsdage, der ender med at blive rigtig store. (Foto: © Sophia Juliane Lydolph, Scanpix)

Når Roskilde Festival åbner portene til deres campingareal, åbner festivalen også op for drømmen om succes for en lang række nye og håbefulde artister.

Inden festivalens hovednavne trækker overskrifter fra på onsdag, kan publikum nemlig nyde relativt ukendt musik lige udenfor deres telte, på festivalens mindste scener.

Der er mange af navnene med småt på festivalplakaten 2018, som selv garvede festivalgæster ikke kender endnu. Men navnene fra opvarmnings-scenen fra tidlige år på Roskilde Festival kan de fleste nok nikke genkendende til:

Minds of 99, Saybia, Saveus, Iceage, Vinnie Who og Nephew har eksempelvis alle spillet som opvarmning til den "rigtige" festival - og har siden indtaget Roskilde Festival og hele Danmark som nogle af de store navne.

Hør et nummer med Nephew, mens du læser videre:

0:00

Publikum gav Nephew fingeren

I år bliver Nephew hovednavn for tredie gang på den store Orange Scene.

Bandet havde deres Roskilde-debut i 2000, da de spillede på Campingscenen ude mellem teltene. Bandet trådte op på en blokvogn, hvor presseningen var trukket væk i den ene side:

- Der var 50 mennesker foran scenen, der sad og hyggede sig. Men pludselig udvandrede en gruppe på ca 20 mennesker, og en af dem vendte sig om og gav os fingeren.

Det er Nephew-guitaristen Kristian Riis, der tænker tilbage på deres første Roskilde show og har stadig dét minde på en videooptagelse.

Men det var underordnet, at en del af publikum udvandrede dengang.

Der findes ikke officielle billeder af Nephews koncert i opvarmningsdagene på Roskilde i 2000. Men her er de fire år senere, hvor de spillede på en af festivalens mindre scener. (Foto: © Pelle Rink)

Nephew spillede på Roskilde! Det var dét, der var det vigtigste - og de tænkte ikke på, at de siden kunne indtage Orange Scene, som de gjorde første gang syv år efter.

Zididada væltede campingpladsen

Campingscenen har langt fra altid eksisteret på Roskilde.

Festivalen havde godt nok længe tænkt på, at der var et behov for musik til campisterne, inden portene til selve festivalpladsen blev blive åbnet. Men de fik aldrig gjort noget ved det, før et dansk poporkester, tog sagen i egen hånd.

I 1999 væltede duoen Zididada ind på Roskilde Festivals campingområde på en ladet af en lastbil. De satte strøm til og spillede på livet løs.

Hurtigt fik de samlet 3-400 camperende Roskilde-gængere inden strømmen blev taget og musikken blev stoppet. For Zididada var jo ikke blevet booket...

Det efterfølgende år etablerede Roskilde selv en blokvogn med et simpelt PA-anlæg, som kunne spille et lille areal op. Selvom der ikke var mange mennesker til Nephews første koncert, blev 'Campingscenen' hurtigt en succes.

- Vi har et publikum, som har en kæmpe "ja-hat" på! De er nysgerrige og vil gerne opleve musik, som de ikke kender i forvejen.

Sådan fortæller musikbooker på Roskilde Festival, Stefan Gejsing, når han skal beskrive det publikum, som stimler sammen om scenen på campingområdet.

Den allerførste gang: Omkring 400 mennesker var mødt op da Zididada indtog Roskilde Festivals campingareal i 1999. Men koncerten blev snart standset, da Ziddiada hverken var booket til at spille på festivalen eller havde adgangstegn til campingpladsen. (Foto: © THOMAS SJØRUP)

Afgørende for Nephews karriere

En af Stefans fornemmeste opgaver er at være ansvarlig for de navne der kommer på 'Rising', som 'Campingscenen' hedder i dag.

Han er også bevidst om, at Rising har en særlig status blandt de danske og nordiske artister, der skal spille dér. Det er en milepæl i deres foreløbige karriere!

- For de fleste artister, er det en ikonisk ting at skulle spille på Roskilde. De føler, at de bliver taget seriøst, og det er når de står på Rising scenen, at de finder ud af, hvad de duer til og hvor langt de har lyst til at gå for at få succes med deres musik.

Det kan Nephew-guitaristen Kristian Riis nikke genkendende til.

- Det var helt afgørende for vores karriere. Vi glædede os helt vildt og det var det største for os nogensinde. At vi faktisk stod på en blokvogn ude på campingpladsen var underordnet - for vi skulle spille på Roskilde Festival.

Ikke en lind strøm af succes

Selvom en lang række navne kan skrive under på, at deres Rising-koncert er en hjørnesten i deres karriere, er der også mange der står rådvilde bagefter en deres Roskilde-debut - og måske aldrig kommer videre.

- Det har ikke bare været en lind strøm af succeser, fortæller Stefan Gejsing.

- Mange bands finder ud af, at det var ligesom dér, at de peakede og får en identitetskrise bagefter. "Hvad er det nu, vi skal"... så selvom vi har mange navne, der er blevet store efterfølgende, har vi også mange navne, der er stoppet efter deres Rising-koncert.

Vinnie Who på Roskilde mandag 29. juni 2009. Dengang hed 'Campingscenen' Pavillion Junior. (Foto: © TORBEN CHRISTENSEN, Scanpix)
Fire år efter Vinnie Who's Roskilde debut på Pavillion Junior, åbnede de Roskilde Festival torsdag d. 4. juli 2013. (Foto: Kasper Palsnov/Scanpix) (Foto: © Kasper palsnov, Scanpix)

Men for Stefan er det afgørende, at Roskilde Festival er med til at understøtte vækstlaget i dansk musik og han kan mærke, at artisterne begynder at forme sig, i samme øjeblik som de bliver booket til festivalen.

Han fremhæver bandet Saveus - som har sangeren Martin Hedegaard i front. De singler Saveus havde udsendt, var gået godt og bandet begyndte at få en lille fanbase.

Men samtidig havde de bare musik til en 20 minutter lang koncert, så Stefan Gejsing tog kontakt til Martin Hedegaard, for at tale med ham om et muligt show på Roskilde.

- Jeg fortalte, at han kunne komme og spille i løbet af opvarmningsdagene og prøve kræfter med sin musik overfor publikum. Det blev til et fantastisk show på 45 minutter og siden har vi ikke kunne se ryggen af ham.

I år har Saveus fået den prestigefyldte tid - som er at være det første band på Orange Scene. Dermed åbner Saveus officielt Roskilde Festival 2018 onsdag aften.

Roskilde Festival 2010. Iceage i Pavilion Junior på Roskilde Festival Warm Up (Foto: © Jens Dige / ROCKPHOTO, Scanpix)
Iceage spillede på Arena under Roskilde Festival fredag d. 6. juli 2013. (Foto: Katrine Emilie Andersen/Scanpix 2013) sendxnet (Foto: © Katrine Emilie Andersen, Scanpix)

Torsdag aften rykker Nephew ind på samme scene - for tredie gang. De har tidligere lavet store fester i 2007 og 2010.

For Nephew var Roskilde - Roskilde!

Måske har det været håb i deres unge tilværelse, at skulle spille under den ikoniske orange teltdug en dag. Men det var ikke noget, som de tænkte på, da de trådte de første spæde skridt, fra græsset og op på blokvognen i 2000.

- For os var Roskilde - Roskilde. Vi håbede ikke på andet end at spille der. Vi kunne ligeså godt have stået på Orange Scene. Det gjorde ingen forskel for igen - vi spillede en koncert på Roskilde Festival, fortæller Kristian Riis.

I de senere år, er der kommet flere scener på campingpladsen - så Countdown og Flokkr nu også gør Rising selskab.

I år kan du opleve over 30 navne som Slægt, Jada, Ellis May, Iris Gold, Kippenberger og Holm inden portene bliver åbnet til Roskilde Festivalens hovedprogram.

Roskilde Festival 2007. Kristian Riis i spotlyset da Nephew stod for festen på Orange Scene fredag nat. (Foto: © Kristian Sæderup, Scanpix)
Roskilde festival 2010: Nephew på Orange Scene. (Foto: © Jannik Graversen / ROCKPHOTO, Scanpix)