Festivaler på stribe dropper rapper efter homofobiske udtalelser: Nu siger han undskyld

DaBaby siger nu formelt undskyld til LGBT+-miljøet oven på homofobiske udtalelser til en koncert.

- Jeg vil gerne undskylde til LGBTQ+-miljøet, lyder det i et opslag på DaBabys Instagram. Her ses han til koncerten den 25. juli, hvor de kommentarer faldt, han nu undskylder for. (Foto: MPI04/Capital Pictures © Scanpix)

Først kastede han om sig med homofobiske udtalelser til en koncert. Så blev han kritiseret og bad kritikerne holde deres kæft. Derefter blev han droppet af en række festivaler.

Og nu siger han undskyld.

Nogenlunde sådan kan den sidste uges tid sammenfattes for den amerikanske rapper DaBaby, der er havnet i et gevaldigt stormvejr efter at have ytret sig homofobisk til en koncert den 25. juli.

- Jeg vil gerne undskylde til LGBTQ+-miljøet for de sårende og provokerende kommentarer, jeg kom med (til koncerten), lyder det i et opslag på DaBabys Instagram.

- Endnu engang undskylder jeg for mine misinformerede kommentarer omkring HIV/AIDS, og jeg ved, at viden om disse emner er vigtigt. Kærlighed til alle. Gud velsigne jer.

Her ses DaBaby optræde på Rolling Loud-festivalen i Miami den 25. juli, hvor de kontroversielle udtalelser faldt. (Foto: Michele Eve Sandberg/Shutterstoc © Scanpix)

Undskyldningen kommer, efter hele tre festivaler har taget DaBaby – som særligt er kendt for hittet 'Rockstar' – af deres programmer som følge af de homofobiske kommentarer. Det drejer sig om festivalerne Day N Vegas, Governors Ball og Lollapalooza, skriver Billboard.

Kommentarerne faldt til en koncert på Rolling Loud-festivalen i Miami den 25. juli, hvor man fra scenen blandt andet kunne høre DaBaby sige:

- Hvis du ikke er mødt op i dag med HIV, AIDS eller andre former for dødelige sexsygdomme, som dræber dig inden for to-tre uger, så tænd for lyset på mobilen.

- Fyre, hvis I ikke sutter pik på en parkeringsplads, så tænd jeres mobillys.

Kritiseret af verdensstjerner

Udtalelserne blev straks mødt af hård kritik fra musikere som Dua Lipa, Elton John, Questlove og Madonna.

Madonna er én af dem, der har kritiseret DaBaby for ikke at vide noget om HIV/AIDS i kølvandet på hans udtalelser. Her ses hun til Eurovision Song Contest 2019, hvor hun underholdt i pausen inden afstemningen. (Foto: ORIT PNINI © Scanpix)

- Hvis du skal komme med hadefulde bemærkninger til LGBTQ+-miljøet om HIV/AIDS, så kend dine facts, lød kritikken blandt andet fra Madonna ifølge CNN.

- Man får ikke AIDS af at stå ved siden af nogen i en menneskemængde.

Også musikeren og filmskaberen Questlove kritiserede ifølge CNN DaBabys udtalelser:

- Nogen er nødt til at sige det: Homofobi, transfobi, xenofobi (afsky eller frygt for folk fra en fremmed kultur), misogyni (had rettet mod kvinder og det, der opfattes som kvindeligt) og racisme er moralsk forkert. Det burde være åbenlyst.

Det fik dog ikke DaBaby til at undskylde lige med det samme. Ifølge musikmediet NME forsvarede DaBaby sine handlinger i ikke mindre end 19 Instagram-stories.

- (...) Dem, som ikke var der, skal bare holde kæft, lød det blandt andet fra DaBaby, der dog også kom med en delvis undskyldning:

- Til alle jer, der har været påvirket af AIDS/HIV: I har ret til at være kede af det. Hvad jeg sagde var ufølsomt, selvom min intention ikke var at såre nogen. Så det undskylder jeg for, skrev han i et tweet.

'Folk vil ødelægge dig'

Den halve undskyldning er altså nu blevet til en formel én af slagsen, hvor DaBaby også bruger krudtet på at lange ud efter dynamikkerne på sociale medier:

- Tempoet på sociale medier er så hurtigt, at folk vil ødelægge dig, før du har haft muligheden for at vokse, uddanne dig og lære af dine fejl, lyder det blandt andet den føromtalte undskyldning på Instagram.

- Jeg er taknemmelig for de mennesker, der er kommet til mig i venlighed, som har rakt ud til mig privat for at tilbyde visdom, uddannelse og ressourcer. Det havde jeg brug for, og det er modtaget.

DaBaby, der rigtigt hedder Jonathan Lyndale Kirk, skal – efter planen – stadig spille på blandt andet Hot Jamz 103 Summer Jam i Kansas den 14. august samt Hot 97's Summer Jam i New Jersey den 22. august.

Facebook
Twitter