Festivaler ramt af restriktioner, mens tusindvis samles til fodboldfest: 'Jeg er skuffet og undrer mig'

Både Roskilde og Nibe Festival kalder deres alternative arrangementer for succeser, men ville gerne have haft flere gæster.

Her er det Rådhuspladsen i København i lørdags. (Foto: Kim Matthai Leland © Scanpix)

Forestil dig en stor plads, hvor tusinder og atter tusinder står som sild i en tønde, mens de drikker sig ned i fadøl og fester til den lyse morgen.

Det lyder måske som en god aften på Roskilde Festival, hvor der virkelig er gang i den foran Orange Scene. Men det er faktisk blot en nøgtern beskrivelse af, hvordan det så ud flere steder i Danmark lørdag aften.

Grunden? Danmark slog Tjekkiet 2-1 i kvartfinalen ved EM i fodbold og er dermed videre til onsdagens semifinale, hvor vi skal spille mod storfavoritterne fra England.

Sådan så det ud på Rådhuspladsen i København lørdag aften, da tusindvis af fodboldfans fejrede Danmarks EM-kvartfinalesejr over Tjekkiet. (Foto: Philip Davali © Scanpix)

Hos Roskilde og Nibe Festival har man ikke måttet samle så mange mennesker på grund af coronarestriktioner, men har i stedet afholdt de nedskalerede arrangementer Summer Days og Lyden af Nibe.

Og selvom de to arrangementer ifølge arrangørerne er gået "virkelig godt", så stiller man sig undrende over for, at kulturlivet stadig er underlagt strenge coronakrav, mens tusindvis samles til fodboldfester.

- Selvfølgelig undrer vi os og er ærgerlige over, at vi har været underlagt en masse restriktioner, mens fodboldfesten bare får lov at brage derud af, lyder det fra Peter Møller Madsen, der er festivalleder på Nibe Festival:

- Vi har i branchen virkelig rakt hånden ud og haft troen på, at vi kunne arrangere noget ansvarligt med flere mennesker, end vi har fået lov til.

'Vi har valgt ikke at lade bitterheden styre'

Han synes, festivalerne har været igennem et "unødvendigt bøvlet forløb", hvor de aldrig har vidst, hvor de befandt sig.

- Det har været nogle sindssyge måneder og frustrerende undervejs, for vi har altså uhørt godt styr på vores business i den danske livebranche, siger Peter Møller Madsen og uddyber:

- Jeg er skuffet og undrer mig over det. Jeg synes, det er synd for den kulturskat, som livebranchen er, at den ikke har haft ordentlige betingelser. Det er ærgerligt, men vi har valgt ikke at lade bitterheden styre. Nu er løbet kørt, og vi kan ikke gøre mere. Vi skal se fremad.

  • Fodboldfans jubler og fejrer Danmarks EM-kvartfinalesejr over Tjekkiet ved Nørrebros Runddel i København lørdag aften. (Foto: Philip Davali © Scanpix)
  • Her er det omkring 2.000 stående gæster, der ser kampen til storskærmsvisning i Tivoli. Til Nibe Festivals arrangement, Lyden af Nibe, måtte man kun lukke 1.500 ind per dag. (Foto: Philip Davali © Scanpix)
1 / 2

Hos Roskilde Festival tilslutter programchef Anders Wahrén sig kritikken:

- Jeg har intet imod, at folk fejrer fodbold. Det er dejligt at mærke den entusiasme, men det er klart, at det får det til at stå i et mærkeligt lys, at vi samtidig har været underlagt så strenge restriktioner.

Han mener også, at den danske livebranche igennem lang tid har forsøgt at komme med konkrete forslag til, hvordan man kan lave arrangementer for flere mennesker på en forsvarlig måde:

- Jeg føler ikke, at politikerne i tilstrækkelig grad har lyttet til os. Man sidder tilbage med en mærkelig fornemmelse af, at meget mere godt kunne have ladet sig gøre.

De festlige fodboldscener er også faldet blandt andet Copenhagen Pride for brystet. De undrer sig over politikernes prioriteringer, da priden heller ikke får lov til at samle tusindvis af mennesker til folkefest, når LGBT+-arrangementet løber af stablen til august.

- Vi har tydeligt ikke samme politiske medvind som fodbold, men modstanden knækker os ikke! Volumen bliver væsentlig mindre, men kampen opgives ikke, lyder det i et opslag fra Copenhagen Pride på Facebook i går, søndag.

Mini-festivaler 'er virkelig gået godt'

På trods af kritikken lægger både Roskilde og Nibe Festival vægt på, at Summer Days og Lyden af Nibe begge er gået over al forventning.

- Lyden af Nibe måler sig selvfølgelig slet ikke med det, vi plejer at lave, men vi har givet rigtig, rigtig mange mennesker håbet og troen på fremtiden tilbage. Der har været voksne mænd, der er kommet hen til mig med tårerne trillende ned ad kinderne for at takke for arrangementet, siger Peter Møller Madsen fra Nibe Festival:

- Vi lavede et arrangement, som et eller andet sted var en miniaturefestival, men det har folk stadig været fuldstændig blown away over. Man har kunnet bevæge sig frit indenfor sektionerne og feste, som man ville. Det har virkelig været en fornøjelse at se folks ansigter, når de er kommet ind på området. Det har været ligesom at se køer blive lukket ud på græs igen.

Den følelse sidder Anders Wahrén fra Roskilde Festival også tilbage med efter Summer Days, der løb af stablen i weekenden den 24. til 27. juni og igen den 1. til 4. juli.

- Det er virkelig gået godt. Vi har haft mange glade mennesker igennem – både oppe på scenerne, ude blandt vores gæster og backstage hos alle vores frivillige, så det har været en succes. Folk har været så glade for, at der trods alt er sket noget den her sommer.

Blandt andet Tessa, Jung, Alphabeat, Ganger og Suspekt har spillet til de to arrangementer.

Sådan så det ud til Summer Days i weekenden, hvor bandet Jung spillede på Gloriascenen. - Der har været et hegn, der har skilt sektionerne ad, og det har fungeret fint, fortæller Roskilde Festivals programchef, Anders Wahrén. (Foto: TORBEN CHRISTENSEN © Ritzau Scanpix)

Overskud på trods af restriktioner

Hos Nibe Festival har man endnu ikke et præcist overblik over, hvor mange penge weekendens arrangement har givet i kassen. Men de foreløbige tal overgår "klart" de forventninger, man havde inden Lyden af Nibe, lyder det fra Peter Møller Madsen:

- Folk har brugt pænt med penge. Men det vigtigste har været at få folk til at smile og få sparket gang i fællesskabet igen.

Hos Roskilde Festival er man ifølge Anders Wahrén kommet ud med et overskud "på den gode side af én million kroner til vores donationsarbejde" efter Summer Days.

Til sammenligning giver en normal Roskilde Festival dog ifølge programchefen op til 20 millioner kroner i overskud – plus det, der genereres direkte til involverede foreninger.

Derfor er det da også med en snert af ærgrelse, at man nu kan se frem mod festivalsæsonen 2022.

- Vi er vant til at afvikle arrangementer med rigtig mange mennesker på en god og forsvarlig måde. Det har vi også gjort nu, men det kunne vi godt have gjort i meget større skala, siger Andres Wahrén og slutter:

- Det er vi selvfølgelig ærgerlige over, men det skal ikke kaste en skygge over de vellykkede arrangementer, vi trods alt har lavet.

Facebook
Twitter