(Foto: Robert Hendel / Andreas Putting / Mario Anzuoni / CBS Photo Archive © Ritzau Scanpix / EBU / Ritzau Scanpix / Getty Images)

Fodboldfeber, festival-comeback og popprinsessens frihedskamp: 21 billeder fra musikåret 2021

Kan du huske, hvad vi talte om i 2021? Få styr på de største musiknyheder fra året, der gik.

Snart skyder nytårsraketterne til vejrs, og champagnen bruser løs, når vi siger adieu til et 2021, som nok ikke helt blev den sorgfrie velsignelse, vi alle håbede på efter.. ja, du ved nok.

Men heldigvis har 2021 ikke kun handlet om mutationer og mink – heller ikke i musikkens verden, hvor året har budt på et alt fra overraskende comebacks, livekoncerter efter en lang nedlukning og nye, musikalske bekendtskaber til kollektiv fodboldfeber og en popprinsesses frihedskamp.

Så mens Dronning Margrethe om en uges tid sender sine hilsener til Grønland og søens folk (eller gør hun?), sender vi en nytårshilsen og et trut i konfettihornet i retning mod musikverdenen og kigger tilbage på de største navne og de vigtigste, vildeste og mest rørende øjeblikke fra musikåret, der er gået.

 • 2021 har været et pænt godt år for 18-årige Olivia Rodrigo. I januar udsendte teenagesensationen debutsinglen 'Drivers License', der her 12 måneder senere har høstet over én milliard afspilninger alene hos Spotify. Det gør sangen til årets mest populære på verdensplan. Anmelderne kastede også spandevis af roser og stjerner efter sangerens debutalbum, 'Sour', der udkom i maj og blandt andet sikrede hende prisen som 'Årets nye navn' ved American Music Awards 2021. (Foto: Aude Guerrucci © Ritzau Scanpix)
  1 / 21
 • Der blev råbt, jublet og skålet hos filmselskabet Zentropa, da filmen 'Druk' i april hev en Oscar-statuette hjem i kategorien 'Årets udenlandske film'. Nogle af dem, der fejrede Oscar-triumfen, var bandet Scarlet Pleasure, der står bag filmens titelsang 'What A Life'. Sangen, der også spiller en central rolle i Oscar-filmens slutscene, blev i kølvandet på filmens succes et stort hit i både ind- og udland, og nummeret kan i dag bryste sig af hele 33 millioner afspilninger. Det var i øvrigt også 'What A Life', der bragede ud i Oscar-salen, da instruktøren af 'Druk', Thomas Vinterberg, blev kaldt på scenen for at holde sin takketale. (Foto: Ida Marie Odgaard © Ritzau Scanpix)
  2 / 21
 • I marts storsejrede duoen Fyr og Flamme ved Dansk Melodi Grand Prix og fik samtidig det ærefulde hverv at repræsentere de rød-hvide farver ved årets Eurovision Song Contest. Det blev desværre ikke til en dansk finaleplads for den fyrige duo og deres Grand Prix-hit, 'Øve os på hinanden', trods stor opbakning fra de europæiske tv-seere. Til gengæld har gruppen, der består af Laurits Emanuel (tv.) og Jesper Groth, fået stor succes herhjemme med 'Kamæleon' og andre sange fra det selvbetitlede debutalbum 'Fyr og Flamme'. I foråret blev duoen desuden hædret med prisen som 'Årets nye navn' ved Zulu Awards. (Foto: Andreas Putting © EBU)
  3 / 21
 • Mens Fyr og Flamme måtte se sig slået af deres europæiske konkurrenter, kunne ingen stoppe italienske Måneskin. Rockbandet storsejrede ved årets Eurovision med den hårdtslående Grand Prix-basker 'Zitti e buoni'. Det var dog ikke dén sang, men et cover af nummeret 'Beggin'', der for alvor satte Måneskin på det internationale landkort i år. Sangen, der første gang udkom i 2017, gik nemlig pludselig viralt og blev et enormt hit verden rundt. I dag er sangen blevet hørt over 750 millioner gange alene på Spotify, og Måneskin har blandt andre optrådt til MTV European Music Awards og i det amerikanske talkshow 'The Tonight Show Starring Jimmy Fallon'. (Foto: PIROSCHKA VAN DE WOUW © Ritzau Scanpix)
  4 / 21
 • 19-årige Billie Eilish har været svær at overse. Ikke kun på grund af hendes evne til at skrive fantastiske hits, men også fordi sangeren med sit neongrønne hår og oversizede hættetrøjer altid har stukket ud i poplandskabet. Derfor var overraskelsen da også stor, da Billie Eilish i foråret prydede forsiden af magasinet Vogue. Her optrådte Eilish nemlig med nye afblegede, lyse lokker og iført et stramt, tætsiddende korset. Da stjernen selv delte billederne fra magasinforsiden på sin Instagram, satte det ny verdensrekord, da det på bare seks minutter indkasserede én million likes. "Jeg elsker de her billeder, og jeg elskede at lave det her fotoshoot. Gør, hvad du har lyst til, når du har lyst til det. Fuck alt andet," lød kommentaren fra Eilish selv om billederne. Ved branchefesten Met Gala senere på året fortsatte Billie Eilish sin nye stil, da hun på den røde løber troppede op i en enorm, rosa prinsessekjole. Eilish udgav i år det anmelderroste album 'Happier Than Ever'. (Foto: Noam Galai © Getty Images)
  5 / 21
 • I maj meddelte bandet Liss, at deres mangeårige forsanger, Søren Holm, var gået bort. "Søren var det smukkeste, sjoveste, sødeste menneske, der altid passede på alle omkring ham. Vi er knuste og i chok," skrev bandet i et opslag på Facebook flankeret af billedet herover. Søren Holm blev 25 år. I løbet af året måtte vi blandt andre også sige farvel til navne som produceren og musikeren Sophie, den svenske rapper Einár, The Supremes-sangeren Mary Wilson, sangskriver Michael Christian Bruun, der blandt andet har skrevet fodboldhymnen 'Re-Sepp-ten', og sanger og YouTube-stjerne Albert Dyrlund (© Liss)
  6 / 21
 • I sommer blev Danmark i den grad ramt af guldfeber, da Herrelandsholdet brillerede ved EM-slutrunden. Midt i euforien genopstod én af Danmarks største hitmagere, Gulddreng, pludselig også, da han udsendte fodbold-hymnen 'Helt sikker'. På nummeret proklamerede den gyldne hitmager, at en dansk EM-sejr var uundgåelig – og selvom det danske eventyr dog i sidste ende sluttede ved semifinalen, blev Gulddreng og 'Helt sikker' alligevel den uofficielle temasang for fodboldsommeren 2021. I dag er nummeret hørt over 4,5 millioner gange alene hos Spotify. På billedet ses Gulddreng – som i virkeligheden hedder Malte Ebert – synge for publikum i Parken i København inden Danmarks VM-gruppekamp mod Østrig tidligere i år. (Foto: Robert Hendel © Ritzau Scanpix)
  7 / 21
 • Efter massive aflysninger i 2020 blev musiktørken endelig brudt i løbet af sommeren, hvor der for første gang i næsten to år blev afholdt musikfestivaler på dansk jord. Her ses publikum - inklusiv den ikoniske duo 'Alien og Ko' - til en koncert på Summer Days, Roskilde Festivals bud på en alternativ og corona-venlig festival. Blandt de optrædende dér var navne som Tessa, Branco og Jung. (Foto: TORBEN CHRISTENSEN © Ritzau Scanpix)
  8 / 21
 • Ordene 'kaotisk' og 'Kanye West' hænger efterhånden uløseligt sammen. Det var også tilfældet i år, da stjernerapperen – endelig, vil nogle mene – udgav sit længe ventede album 'Donda'. Rapperen begyndte allerede i 2020 at promovere pladen, som efter planen skulle være udgivet i sommeren samme år. Det skete dog aldrig – og udgivelsesdagen for 'Donda' skulle faktisk vise sig at blive rykket flere gange, før pladen langt om længe udkom den 29. august i år. Inden da havde Kanye West allerede afholdt hele tre massive 'listening parties' på store stadioner i både Atlanta og i Chicago, hvor han spillede de nye sange for sine fans, og rapperen flyttede sågar ind i det massive Mercedez Benz-stadion i Atlanta i ugerne op til udgivelsen for at lægge sidste hånd på værket. 'Donda' viste sig dog at have været ventetiden værd. Pladen strøg til tops på den amerikanske Billboard-hitliste, ligesom pladen ramte førstepladsen på Apple Music i hele 152 lande, hvilket var ny rekord. På billedet ses en maskeret Kanye West til 'lyttefest' i Atlanta. (Foto: Kevin Mazur © 2021 Kevin Mazur)
  9 / 21
 • Da forsamlingsforbuddet senere på året blev løftet, var det pludselig også muligt at afholde større koncerter på dansk jord. Det nød det musikhungrende publikum blandt andet godt af, da The Minds of 99 inviterede 50.000 mennesker til et udsolgt koncertbrag i Parken i København. "Det her. Det er fucking genåbningen af Danmark," lød det fra forsanger Niels Brandt under koncerten, som høstede roser fra samtlige danske anmeldere. (Foto: Federik Højfeldt Nielsen © DR)
  10 / 21
 • Med over 745 millioner Spotify-streams scorede den britiske popstjerne Ed Sheeran sig endnu et kæmpehit til cv'et, da han i år udgav singlen 'Bad Habits', frontløberen til albummet '=', der udkom i oktober. Og selvom Ed Sheeran efterhånden har mange år på bagen som hitmager, så lader publikum bestemt ikke til at have fået nok. Han formåede nemlig at sætte ny danmarksrekord i billetsalg, da han for nylig solgte i alt 152.000 billetter til de fire (nu udsolgte) koncerter, han til næste år skal spille i Tårnby nær København. (Foto: Marton Monus © ALL RIGHTS RESERVED!)
  11 / 21
 • På den anden side af Atlanten har særligt én mand været på alles læber i det forgangne år. 22-årige Montero Lamar Hill - bedre kendt som Lil Nas X - har i år opnået massiv succes med debutalbummet 'Montero', der også gik nummer ét i Danmark. Rapperen, der i 2019 fortalte, at han er homoseksuel, har dog også modtaget en del hug, særligt i hjemlandet USA, hvor hans ligefremme facon ikke er faldet i alles smag. For eksempel fik det kritik, da rapperen under en optræden ved BET Awards delte et kys med sine to mandlige bagdansere. Og da Lil Nas X i foråret lancerede sin egen sko, der i sålen indeholdt én dråbe menneskeblod, udløste det både kritik fra religiøse grupper, der mente, at rapperen var satanist, og fra skogiganten Nike, der sagsøgte rapperen for at have stjålet deres design. Sagen endte med, at firmaet bag måtte trække Lil Nas X’s blodige sneaks tilbage. (Foto: Bennett Raglin © 2021 Getty Images)
  12 / 21
 • Musikelskere kloden rundt sad klar med Kleenex – og måske en flaske vin? – da superstjernen Adele i år gjorde comeback med albummet '30', hendes første plade i seks år. Comeback-pladen og den tilhørende førstesingle 'Easy On Me' blev en stor succes, og musikmediet Rolling Stone dristede sig sågar til at kalde pladen for Adeles "bedste nogensinde". På billedet ses Adele fremføre sine nye sange ved en særlig koncert på amerikansk tv. (Foto: CBS Photo Archive © Getty Images)
  13 / 21
 • Det kan godt være, Adele-fans måtte vente i seks år på ny musik, men det er ingenting i forhold til ABBA, der har været i musikalsk dvale i 40 år. I november gjorde den svenske supergruppe dog pludselig comeback med albummet 'Voyage', deres niende af slagsen. Samtidig annoncerede bandet en storslået hologram-koncertrække, de finder sted i London fra maj næste år. På billedet ses de fire medlemmer iført de særlige - og lidt spøjse - dragter, der blev brugt under optagelserne til de kommende koncerter. (Foto: Baillie Walsh © Pressefoto)
  14 / 21
 • Popsangeren Hugo Helmig ses her på scenen ved ØreSound Festival i København i sommer. Få uger senere annoncerede musikeren, at han indstiller karrieren på ubestemt tid. Helmig, der er søn af musikeren Thomas Helmig, har i flere år kæmpet med stofmisbrug og sit mentale helbred, og det var netop svære problemer med angst, der ligger til grund for Hugo Helmigs karrierestop. "Det er på nuværende tidspunkt ikke sikkert, at Hugo vender tilbage til musikken," udtalte en talsmand for musikselskabet The Bank i den forbindelse. Med beslutningen om at sætte karrieren på pause skrev Hugo Helmig sig ind på en lang liste over kunstnere, der har talt åbent om deres eget mentale helbred, og hvordan det påvirker deres virke som musikere. Tidligere har navne som Jada, Mø og Saybia-frontmanden Søren Huss alle sat karrieren på pause for en stund for at pleje deres sind. (Foto: Per Lange © Ritzau Scanpix)
  15 / 21
 • Fire medlemmer af det syv mand store boyband BTS fejrer her udgivelsen af singlen 'Butter' ved en pressekonference i Seoul. Det sydkoreanske band har haft et forrygende år, hvor de har hittet stort både inden og uden for hjemlandets grænser. Bandets seneste tre singler er alle strøget til tops på den amerikanske Billboard-hitliste, og ved prisfesten American Music Awards løb boyband-fænomenet med hovedprisen 'Årets kunstner' samt priserne for 'Årets popsang' og 'Årets popgruppe'. (Foto: The Chosunilbo JNS © Getty Images)
  16 / 21
 • Rapperen DaBaby kom i noget af et stormvejr, efter han under en koncert i Miami kom med en række homofobiske kommentarer fra scenen. Rapperens bemærkninger blev mødt af hård kritik fra blandt andre verdensstjernen Dua Lipa, som ellers forinden havde hittet stort nummeret 'Levitating' sammen med netop DaBaby. I kølvandet på skandalen blev rapperen droppet fra flere amerikanske musikfestivaler, ligesom tøjmærket BoohooMan droppede en stor millionkampagne med rapperen. (Foto: Michele Eve Sandberg/Shutterstock © Ritzau Scanpix)
  17 / 21
 • Én af de danske musikere, der har haft et ekstra godt år i 2021, er Drew Sycamore. Udover flere store radiohits, formåede den 31-årige sanger og sangskriver nemlig at indkassere flere prominente priser. Ved P3 Guld gik hun i fodsporene på store stjerner som Mø og The Minds of 99 og vandt den prestigefyldte 'P3 Prisen', og ved årets Danish Music Awards kunne Sycamore gå hjem med priserne for både 'Årets danske solist' og 'Årets radiohit' for sangen '45 Fahrenheit Girl'. (Foto: Claus bech © Ritzau Scanpix)
  18 / 21
 • Et tragisk nedslagspunkt i musikåret, der er gået, fandt sted, da ti mennesker i november mistede livet under og efter en publikumsulykke på festivalen Astroworld. Mens rapsstjernen Travis Scott stod på scenen, udspillede sig paniske og uhyggelige scener blandt de fremmødte koncertgæster, hvor tusindvis af mennesker blev mast og skubbet mod hinanden og stålhegnene foran scenen. Over 300 mennesker blev såret ved ulykken. Astroworld har sidenhen fået massiv kritik for manglende sikkerhed foran festivalscenen, ligesom Travis Scott er blevet kritiseret for ikke at stoppe koncerten i tide. (Foto: Erika Goldring © Getty Images)
  19 / 21
 • Har du bevæget dig bare lidt ud på internettets farefulde hav i år, så er du nok stødt på hashtagget #FreeBritney. Under dét banner har tusindvis af fans kæmpet for at få domstolen til at ophæve det juridiske værgemål, som popstjernen Britney Spears har været underlagt siden sin famøse nedtur i 2008. Opmærksomheden om bevægelsen eksploderede, da The New York Times tidligere i år udgav dokumentarfilmen 'Framing Britney Spears', der optrevlede begivenhederne omkring værgemålet og satte spørgsmålstegn ved validiteten af formynderskabet. I sommer kommenterede popsangeren i stærke vendinger for første gang i mange år selv på sin situation, som hun blandt andet sammenlignede med slaveri. Men den 12. november lykkedes det så; retten i Los Angeles annoncerede, at det 13 år gamle værgemål skulle ophøre. Med ét blev Britney Spears – få dage før sin 40 års fødselsdag – igen en "fri" kvinde. "Jeg tror helt ærligt, at I har reddet mit liv," lød det efterfølgende i en takketale fra superstjernen til sine fans og støtter i #FreeBritney-bevægelsen. (Foto: Mike Blake © Ritzau Scanpix)
  20 / 21
 • Det er næsten, som om alt, hvad Taylor Swift rører ved, bliver til guld(plader). I 2021 gik den 31-årige amerikaner endnu engang sin sejrsgang, da hun udsendte sine egne nyfortolkninger af hitpladerne 'Fearless' og 'Red', der i de nye versioner begge strøg til tops på den amerikanske Billboard-hitliste. En sejr for Taylor Swift, som genindspiller sine tidligere album på grund af en strid om rettigheder. Samtidig udsendte popsangeren kortfilmen 'All To Well', som er baseret på én af sangene fra 'Red'-pladen, der oprindeligt udkom i 2012. Her ses Taylor Swift ved kortfilmens premiere. (Foto: Dimitrios Kambouris © Getty Images)
  21 / 21
FacebookTwitter