Først blev Eurovision aflyst. Nu kommer der alligevel et show

Danmark er med i 'Eurovision: Europe Shine A Light', der bliver sendt som erstatning for den aflyste musikfest.

Duncan Laurence fra Holland vandt Eurovision Song Contest 2019. Næste Eurovision-vinder finder vi først i 2021, men der kommer alligevel Eurovision i dit fjernsyn i år. (Foto: © Ronen Zvulun, Scanpix)

Det var uden fortilfælde, da det i marts kom frem, at Eurovision Song Contest for første gang i konkurrencens 65 år lange historie blev aflyst som følge af den verdensomspændende coronapandemi.

I kølvandet på den opsigtsvækkende nyhed opstod der straks spekulationer om, hvad der så skulle ske med konkurrencen.

Skal kunstnerne fra årets 41 deltagende lande i stedet være med i næste års konkurrence? Skal årets værtsland Holland stadig være værter? Og bliver der så slet ikke noget Grand Prix i år?

Nu står det klart, at der alligevel kommer Grand Prix i dit fjernsyn lørdag den 16. maj, hvor Eurovision-finalen ellers skulle have fundet sted.

Organisationen EBU (European Broadcasting Union), der står bag Eurovision, har nemlig meddelt, at man i stedet for Eurovsision Song Contests tre shows den 12., 14. og 16 maj laver et ikke-konkurrencedrevet tv-program med titlen 'Eurovision: Europe Shine A Light'.

Det glæder DR's underholdningsredaktør Jan Lagermand Lundme:

- Jeg er så glad for, at folkene bag Eurovision har stablet dette program på benene, nu hvor det normale Eurovision er aflyst på grund af corona. I denne tid er der brug for noget at samles om også på tværs af Europa.

Danske Leonora sikrede sidste år Danmark en 12. plads i Eurovision-finalen. I år er Eurovision aflyst, men der bliver alligevel sendt et Grand Prix-show som erstatning for den aflyste konkurrence. (Foto: © AMIR COHEN, Scanpix)

Danmark er også med

Showet bliver sendt lørdag den 16. maj klokken 21 på DR1 og vil ifølge EBU "ære" alle årets 41 deltagere og byde på "masser af overraskelser" for fans og tv-seere.

Og 'Eurovision: Europe Shine A Light' får også et dansk islæt.

Årets danske Eurovision-håb, Ben & Tan, kommer nemlig også til at være en del af showet, fortæller Jan Lagermand Lundme.

- Nu får vi både gode minder fra Eurovisonens historie samt sendt Ben & Tan og deres fantastiske sang ud til hele Europa. Det sidste er jeg særligt glad for: Det er virkeligt dejligt, at sangen kommer ud til så mange seere og fans og får et liv der.

Showet vil blandt andet vise et sammendrag af alle årets 41 Eurovision-sange samt byde på en fællesoptræden med alle årets deltagere - via satellit fra deres respektive hjemlande og i behørig afstand fra hinanden.

Alt tyder dermed på, at Grand Prix-fans og musikelskere alligevel får lidt at glæde sig over i år.

Detaljerne om næste års Eurovision-konkurrence er endnu ikke faldet på plads, men EBU er i dialog med årets værtsby, Rotterdam, om næste års konkurrence.

Desuden har man meddelt, at de deltagende lande ikke må genbruge årets sange i næste års konkurrence. Hvorvidt landene vil sende de samme kunstnere af sted igen i 2021, er dog op til dem selv at beslutte.

Ben & Tan skulle have forsvaret de rød-hvide farver i Rotterdam til maj. Det kommer de ikke til alligevel. (Foto: © Frederik Højfeldt Nielsen, dr)

DR: 'Vil starte på en frisk fra næste år'

DR har dog allerede nu besluttet, at Ben & Tan ikke automatisk er sikret en plads i Dansk Melodi Grand Prix 2021:

- Først efter coronakrisen er overstået, begynder vi at se på, hvordan Dansk Melodi Grand Prix skal se ud til næste år. Men vi vælger som sagt at se EBU-showet som afslutningen på årets Melodi Grand Prix og vil starte på en frisk fra næste år, siger Lundme og slutter:

- Jeg forstår godt, hvis det har været en blandet omgang for Ben & Tan og folkene bag 'Yes'. Jeg er er glad for, at vi med EBUs store Eurovision-program giver sangen et liv i hele Europa og får Ben & Tan ud til seerne og fans i hele Europa.

- Det er en - efter omstændighederne - fin måde at sætte musikalsk punktum for årets Melodi Grand Prix.

Tan: 'Det må være nogle andres tur næste år'

Hos den ene halvdel af den danske Grand Prix-duo er humøret godt trods det kaotiske Grand Prix-år 2020 har vist sig at være.

- Jeg synes, det alternative show lyder som en drøngod idé. Det er et megagodt initiativ, der samler os alle – hver for sig – nå nu vi ikke kan være sammen i en sal. På den måde føles det ikke som om, showet er hundrede procent aflyst alligevel, siger Tanne 'Tan' Balcells.

Tanne Balcells deltog som en del af pigegruppen Echo i X Factor 2019, hvor hun også mødte Benjamin Rosenbohm. Tanne Balcells og resten af Echo blev nummer fire, mens Benjamin Rosenbohm blev nummer to. (Foto: © Janus Nielsen, Ritzau Scanpix)

Den 22-årige sangerinde er glad for, at hele Europa nu alligevel får mulighed for at høre deres vindersang 'YES'.

- Det var vores mål, da vi stillede op til Dansk Melodi Grand Prix. Der er selvfølgelig ting, vi gerne ville have lavet anderledes på den store Eurovision-scene, men i det store hele er jeg glad for, at sangen for den anerkendelse, den har fortjent, siger hun.

Tanne Balcells er naturligvis ærgerlig over, at hende og makkeren Ben ikke kommer til at repræsentere de rød-hvide farver i Rotterdam. Men hun mener samtidig også, det ville blive underligt, hvis de skulle optræde med 'YES' i konkurrencen til næste år.

- Hele det momentum, man bygger op hen mod Eurovision, er jo en del af det at være med. Med promovering og hvad der ellers hører med af ting, man skal. Jeg føler, det ville falde til jorden, hvis det først skulle være om et år.

Og selvom Ben & Tan er velkomne til at stille op i Dansk Melodi Grand Prix 2021 med et nyt nummer, så skal man nok ikke regne med at se vinderduoen vende tilbage til konkurrencen.

- Jeg føler, vi ville tage pladsen fra nogle andre. Vi har jo prøvet at være med i showet. Det må være nogle andres tur næste år. Det er mest fair, siger Tanne Balcells og fortsætter:

- Og man kan jo risikere at stille op igen og så tabe, og så er det dét, folk husker. Så vi vil hellere lade det blive ved sejren og så ellers fokusere på vores musik.