Først var han skør, så var han ukendt - nu fortæller Hans Philip den ærlige historie

Sangeren Hans Philip var med i Skør Mand og Ukendt Kunstner, før han nu fortæller en ny historie med sin solomusik.

- Det var en rimelig dark periode.

32-årige Hans Philip lægger ikke fingre imellem, når han skal beskrive sit liv anno 2010. I et værelse hos en ven på Nørrebro i København. Eller en celle, som Hans Philip selv beskriver stedet. To meter i længden, to meter i bredden og to meter i højden. Otte kubikmeter med et vindue på 30 gange 30 centimeter.

Her sidder 22-årige Hans Philip i boxershorts og spiller PlayStation. På gulvet ligger slukkede joints, som bliver samlet sammen og smuldret, så der kan rulles nye joints, når pengene ikke rækker til at købe friske varer.

Sådan går dagene.

- Jeg vågnede op og røg hash og sagde til min familie, at jeg ikke røg hash. Det var et lavpunkt i mit liv, fortæller Hans Philip i P3's nye podcast 'Hvem er Hans Philip?'.

Da der en dag igen er pengemangel, foreslår en af Hans Philips venner, at de bare kan gå ned på gaden og finde en gammel dame og rulle hende, når hun skal hæve penge.

- Det var "fucked up" og ulækkert, husker Hans Philip, der ikke har lyst til at følge op på forslaget.

I stedet tænker han, at sumperlivet må stoppe.

- Man skal langt ned for at finde ud af, hvad man skal gøre for at få det bedre, siger Hans Philip, der har en idé om, hvad han vil bruge sin tid på.

Lyt til Hans Philips nummer 'Dagdrøm [1]' fra solopladen 'Forevigt' fra 2019 her:

0:00

'Røvligeglad' med at være sej

I løbet af de næste ni år bevæger Hans Philip sig ud af sumpen og bliver til både Skør Mand, Ukendt Kunstner og følsom soloartist.

Det bliver en karriere, hvor Hans Philip går egne veje uden hensyn til den succes, han selv er med til at skabe. Og hvor det vigtigste bliver at udforske sin egen musikalitet.

- Jeg er røvligeglad med at være sej. Jeg er da glad for, at nogle synes, jeg er det, men det betyder intet for mig. Det er vigtigt at være god til noget, og det er vigtigt at stræbe efter at være god til noget, for hvis du bliver det, så er du automatisk sej. Men der er rigtig mange mennesker, der går op i at være seje uden at være gode, siger Hans Philip i podcasten.

Det bliver en karriere med radikale og overraskende beslutninger.

For at forstå de valg, skal vi tilbage til Nørrebro i 2010.

Kesi, Kidd og McCoy

For mens Hans Philip og vennerne har stenet med joints i cellen, er der sket noget på Nørrebro.

18-årige Oliver Kesi har bevist, at man ikke behøver et pladeselskab for at få sin musik ud. Han er kommet med sit eget bud på den britiske grime-genre via YouTube og hitter med 'Byen sover'.

En anden ung fyr ved navn Nicholas Westwood Kidd har også fået musikbranchen til at høre efter, hvad der sker på Nørrebro. Som Kidd udgiver han 'Kysset med Jamel', der hurtigt bliver et kæmpe hit.

Lyt til nummeret her:

0:00

Hans Philip kender Kesi og Kidd fra Nørrebro og bliver inspireret.

Da han møder en 16-årig fyr i en lejlighed tæt på Nørreport Station i indre København, falder det i hak.

Jens Ole McCoy er tre år tidligere som 12-årig begyndt at dj'e på klubben Culture Box i København, og han har nogle gode ideer. I lejligheden, hvor der ifølge Jens Ole McCoy bliver "chillet og røget" en del, starter deres musikalske partnerskab.

Hans Philip (dengang Skør Mand) og Kidd (th.) på spillestedet RUST, da Kidd udgiver sin plade. (Foto: GONZALES PHOTO IVAN RIORDAN BOLL © (c) Ritzau Scanpix)

Skør Mand bliver til

I 2011 er Jens Ole McCoy og Hans Philip klar med deres første nummer. Med førstnævnte som producer og sidstnævnte som vokal.

De bliver i det grime-spor, som Kesi og Kidd har gravet ud. Og de bruger samme kanal.

Da den nyslåede duo Skør Mand lægger 'Skørmand ting' på YouTube, er det ment som en joke, men en joke med visse forventninger til.

- Da sangen blev udgivet på YouTube, havde jeg regnet med, at der ville ske noget, og at der ville komme noget opmærksomhed, siger Jens Ole McCoy.

Og det gør der. I løbet af det første døgn på YouTube bliver 'Skørmand ting' afspillet 10.000 gange.

Hør nummeret her:

0:00

'Han er bare den sygeste'

Kort tid efter samler Hans Philip og Jens Ole McCoy flere tusinde mennesker, da de som Skør Mand spiller til gadefesten Distortion i hjembydelen Nørrebro.

Men det er et andet møde med folket, der gør det af med det nystartede projekt.

Under en tur i SuperBrugsen bliver Hans Philip genkendt som Skør Mand, og han hører, hvad der bliver sagt.

- 'Han er bare den sygeste', sagde folk. Men det er jeg ikke, siger Hans Philip knap ni år senere.

Hans Philip mener, han har mere at byde på end bare at være den sygeste, skøre mand, og han gider ikke være kendt for noget, der startede som en joke.

- Jeg gad ikke være useriøs. Hvis jeg skal være en person, som folk kigger efter i SuperBrugsen, så skal det være fucking alvorligt, siger Hans Philip.

Så han siger til Jens Ole McCoy, at den skøre mand skal dø, og at de skal lave noget ordentlig musik i stedet. Den unge producer undrer sig, for de har jo ramt et eller andet og på rekordtid fået en stor gruppe dedikerede fans. Men han giver sig.

En ukendt kunstner

Jens Ole og Hans Philip bliver enige om, at den nye musik skal være noget helt andet end Skør Mand. Noget mere internationalt.

De kigger mod Amerika, hvor canadiske Drake kombinerer sin fløjsbløde stemme med gaderap, og hvor New York-rapperen A$AP Rocky er begyndt at røre på sig.

Hans Philip og Jens Ole McCoys første nummer efter Skør Mand bliver en hyldest til København, som de ligger på YouTube og iTunes. Men de har ikke fundet på et gruppenavn endnu.

Hør 'København' her:

0:00

- Vi vidste ikke, hvad vi skulle hedde, for vi syntes, det var prætentiøst at hedde noget overhovedet. Så det blev iTunes, der bestemte det, siger Hans Philip.

For når man ligger et nummer på iTunes uden at skrive titlen på kunstneren bag nummeret, kommer der til at stå Ukendt Kunstner.

- Fuck det. Så hedder vi bare det, tænkte Hans Philip og fik Jens Ole McCoy med på idéen.

Hans Philip og Jens Ole McCoy aka Ukendt Kunstner. (Foto: Thomas lekfeldt © (c) Ritzau Scanpix)

Storhit og pladekontrakt

'København' begynder at blive spillet på P3, og da Hans Philip og Jens Ole McCoy er klar med albummet 'Neonlys' i 2013, tager karrieren for alvor fart.

Sony Music tilbyder Ukendt Kunstner en pladekontrakt, og de to første album sælger mere end 20.000 eksemplarer og udløser to platinplader.

Ukendt Kunstner bliver både hædret ved Danish Music Awards og P3 Guld, og i løbet af fire år etablerer Jens Ole McCoy og Hans Philip sig i den danske musikbranche.

Men Hans Philip er ikke tilfreds.

'Stopper ikke før, jeg ser mit navn er bøjet i neonlys'

Allerede på 'Neonlys' reflekterede Hans Philip over jagten på rigdom og berømmelse, som kan ende med, at man står badet i et falskt skær fra et neonlys.

Og han er i det hele taget ikke så meget for alt det, der hører med til at lave musik. Hvis man altså er rigtig god til det.

- Jo, det er da fedt at tjene penge, og det er nice at vinde priser, men hvis du ikke selv synes, du har gjort dig fortjent til det, så er det fuldstændig ligegyldigt. Så er det et meget tomt liv, siger Hans Philip i podcasten 'Hvem er Hans Philip?'.

- Hvis du virkelig desperat vil have noget, skal du måske lige tage fem minutter til at tænke over, hvorfor du vil have det i stedet for bare at gå hovedløst efter det.

Så Hans Philip beslutter sig igen for at lukke ned for en succes. Den 11. december 2016 - blot en måned efter, at Ukendt Kunstner er blevet hyldet ved Danish Music Awards - fortæller Jens Ole McCoy og Hans Philip, at de stopper.

- Det var en meget pludselig beslutning, fortæller Hans Philip.

Og så går det ned ad bakke.

Ukendt Kunstner spiller på Smukfest i 2017 - ni måneder efter, at duoen har meddelt deres stop. (Foto: GONZALES PHOTO CHRISTIAN HJORTH © (c) Ritzau Scanpix)

Hans Philip er alene

Efter fire år med kæreste, et godt makkerskab og masser af succes er Hans Philip pludselig alene.

Kæresten, Jens Ole og alt det, der hørte til Ukendt Kunstner, er væk.

- Jeg laver musik om afgrunden, så jeg skubber mig ud til et sted, hvor jeg har det dårligt, siger Hans Philip.

Nørrebro-drengen skal til finde sig til rette i sin nye virkelighed.

- Jeg havde to år, hvor jeg bare var mig. Det var også en befrielse. Jeg var ude og rejse og tog hjem, fordi jeg ikke gad mere, fortæller han.

Efter det, der egentlig ikke startede som en dannelsesrejse, men måske viste sig at blive det, får Hans Philip lyst til at lave musik igen. Men han skal - endnu engang - til at genopfinde sig selv. Så Hans Philip køber et klaver, som han egentlig ikke kan finde ud af at spille på. Men han prøver sig frem og synger samtidig.

Over afgrunden

I starten af 2019 er han klar med nye numre. Nu bare som Hans Philip.

- Jeg havde det svært med at sende sangene afsted til mix, for jeg syntes, at det hele lød dårligt, fortæller han.

Sådan har han det ikke, da numrene er færdige. Den nye musik fortæller den ærlige historie, føler Hans Philip.

- Det var sådan, jeg havde det.

Den 17. marts 2019 udkommer Hans Philips første soloalbum 'Forevigt'.

Ti år efter, han forlod den tilrøgede celle på Nørrebro og blev til den hurtigt og hårdt grime-rappende Skør Mand, synger Hans Philip om at slå op og blive forelsket igen.

Men har har svært ved at pege på et hidtidigt højdepunkt i karrieren. For Skør Mand, Ukendt Kunstner og Hans Philip kan ikke sammenlignes, mener han selv.

Så måske er det udviklingen, der har været vigtigst.

- For at hoppe fra et sikkert sted til et nyt sikkert sted så skal man over en afgrund. Det kan man kun komme ved at tage springet, og det er fucking "noieren", for tænk, hvis man falder i, siger Hans Philip.

Hans Philip som solokunstner under en koncert efter udgivelsen af sit første album. (Foto: GONZALES PHOTO MATHIAS KRISTENSE © (c) Ritzau Scanpix)
Facebook
Twitter