For første gang nogensinde er en kvinde i toppen af dansk radio-liste: 'Jeg håber, det kan inspirere andre'

Danske Drew Sycamore er blandt de mest hørte musikere på dansk radio i 2020 - og den første kvinde på listen nogensinde.

Drew Sycamore udgav for få uger siden albummet 'Sycamore', der gemmer på hits som 'Take It Back' og 'I Wanna Be Dancing'. (Foto: Martin Sylvest © Ritzau Scanpix)

Med sange som 'Take It Back', 'I Wanna Be Dancing' og '45 Fahrenheit Girl' har danske Drew Sycamore i den grad været leveringsdygtig i store radiohits det seneste års tid.

Faktisk har den 31-årige hitmager haft så stor succes, at hun nu som den første kvinde nogensinde er havnet på listen over de mest spillede danske musikere herhjemme.

Det er organisationen Gramex, der står for at udbetale rettighedskroner til danske musikere, der har publiceret listen over de mest spillede musikere på dansk radio i 2020.

Og på den netop offentliggjort hitliste indtager Drew Sycamore, altså som den eneste og første kvinde nogensinde, listen på en fjerdeplads.

- Det gør mig stolt. Det betyder jo, at jeg laver noget musik, som folk kan lide og gerne vil høre. Det giver mig følelsen af: "Fedt, det virker faktisk, det her," fortæller Drew Sycamore.

I de ti år, Gramex har opgjort deres lister, er det første gang, at en kvindelig artist er kommet i top 10.

- Jeg er stolt af, at jeg tilfældigvis har kunnet være med til at bryde den stime. Forhåbentlig kan det på en eller anden måde vise andre, at det faktisk kan lade sig gøre at komme ind på den liste som kvinde. Jeg håber, det kan inspirere andre lidt, fortæller Drew Sycamore og tilføjer:

- I det store spektrum af universet, betyder det her jo forsvindende lidt, men for kvinder i musikbranchen ved jeg, det betyder pissemeget. Men samtidig er det også vigtigt at sige, at jeg ikke jo ikke er kommet på listen, fordi jeg er kvinde, men fordi jeg medvirker på noget musik, som mange åbenbart synes er virkelig fedt.

Drew Sycamore har oplevet massiv succes det seneste år. Her ses under en optræden i Tivoli i København tidligere i år. (Foto: TORBEN CHRISTENSEN © Ritzau Scanpix)

'Wow, det går virkelig stærkt!'

Siden hun som solist debuterede med singlen 'Hard To Love' i 2018, der også blev udråbt som 'P3's Uundgåelige', har den dansk-walisiske sangerinde igen og igen bevist, at hun i den grad har hitpotentiale.

De tre første singler fra hendes nye album har alle ligget nummer ét på den danske airplay-hitliste - altså listen over de sange, der bliver spillet allermest i dansk radio - og samlet er sangene alene på Spotify blevet hørt tæt på ti millioner gange.

- Det seneste par måneder har været for vilde. Jeg har jo arbejdet på at komme hertil i mange år, men på det seneste har jeg alligevel tænkt: "Wow, hvad foregår der, det går virkelig stærkt, det her!", fortæller Drew Sycamore om sin egen succes.

Ifølge Gramex er det netop også de tre førnævnte hits, der har banet vejen til listens top 10.

Drew Sycamore har dog også fået et skub op ad listen takket været kollegaen Christopher. Hun synger nemlig kor på sangerens kæmpehit 'Ghost', som ifølge Gramex var den mest spillede sang i hele 2020.

Lyt til Drew Sycamores seneste single, 'Jungle', her:

0:00

Oplagt med flere kvinder på listen fremover

De seneste år har der kørt en heftig debat om kvinders plads i musikbranchen, og både musikfestivaler og de danske radiokanaler har fået kritik for at have for få kvinder på plakaten og i æteren.

Derfor glæder man sig hos Gramex over, at en kvindelig artist som Drew Sycamore har formået at sætte et stort aftryk på den danske musikscene netop nu.

- Det er så godt endelig at se en kvinde i top 10. Og med én kvinde ud af ti er der jo helt oplagt plads til mange flere kvinder på listen fremover. Det kan vi vist alle sammen se, udtaler Sara Indrio, der er formand for Gramex' bestyrelse, i et skriftligt svar til dr.dk.

- I Gramex kan eller vil vi ikke blande os i, hvilken musik vores kunder vælger at spille i deres radio. Men vi kan og vil blive ved med at levere data, der kan være med til at kvalificere den her vigtige debat og arbejdet for større diversitet i dansk musik, tilføjer hun.

For nylig offentliggjorde en række danske musikorganisationer, at man sammen vil iværksætte en undersøgelse, der skal afdække kønsbalancen mellem mandlige og kvindelige musikere herhjemme.

I 2019 modtog kvindelige musikere, komponister og sangskrivere for eksempel blot ti procent af den samlede udbetaling på 253 millioner kroner fra organisationen Koda, der, ligesom Gramex, udbetaler rettighedskroner til danske musikere.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk