'Folk har grint hånligt af mig' - men nu er det slut med at skulle forsvare Taylor Swift

Dr.dk's musikredaktør ser tilbage på en til tider svær tid som Taylor Swift-fan.

(Foto: Axelle/Bauer-Griffin © Getty Images)

Det har ikke altid været super fedt. Altså, det der med at være fan af Taylor Swift.

Og ja, jeg mener den slags fan, hvor man betaler told i dyre domme for at få merchandise sendt hjem fra USA og rejser verden rundt for at opleve hendes koncerter, fordi hun endnu ikke har spillet i Danmark.

Jeg har nemlig alt for tit skullet forsvare, hvorfor jeg godt kan lide Taylor Swifts musik – og hende for den sags skyld.

Folk har decideret grint hånligt af mig, når jeg har vovet at pippe højt om, at jeg synes, hun er en fantastisk sangskriver, og kommentarer som: 'Hun kan jo kun skrive om ekskærester, og hvor mange er det lige, hun har datet?' eller 'Nå, men jeg er Team Kanye' har jeg fået slynget i hovedet flere gange, end jeg kan tælle.

Lyt til Taylor Swift anno 2010 her:

0:00

Den kritik af Taylor Swift, jeg især har oplevet herhjemme, står i skarp kontrast til hendes efterhånden 15 år lange karriere, hvor hun har slået flere hitliste-rekorder, vundet over 300 priser – herunder ti Grammys – og tjent så mange penge, at hun (igen) i år er kåret til bedst indtjenende musiker i verden.

I dag, fredag, fylder Taylor Swift 30 år. Hun er aktuel med sit syvende album 'Lover', hun er blevet offentliggjort som hovednavn til Roskilde Festival 2020, hvilket bliver Swifts første danske koncert nogensinde, og så har hun netop modtaget prisen 'Artist of the decade' ved American Music Awards.

Og faktisk synes jeg, at den der kritik af hende er ved at vende…

- Hvis du vil blive ved med at udvikle dig, bliver du nødt til at vælge en vej, og jeg valgte bare den, der føltes mest naturlig for mig, har Taylor Swift sagt om overgangen fra at lave countrymusik til pop. Her optræder hun i 2007, mens hun stadig skrev countrysange. (Foto: Jason Squires © Getty Images)

Bryder ud af offerrolle

Den anderledes retorik omkring Taylor Swift, jeg lige nu mærker som såkaldt Swiftie, kan meget vel netop have noget at gøre med hendes alder og den lange karriere i musikbranchen. Hun har mere ballast nu end tidligere.

Swift har i løbet af de seneste år udtalt sig politisk (der er også flere politiske sange på albummet 'Lover'), hun har talt og sunget om homoseksuelles rettigheder, talt om uretfærdigheden ved ikke at eje sin egen musik, og i 2017 udgav hun albummet 'Reputation', hvor hun var decideret vred efter at være blevet hængt ud som skurk i en kæmpe beef med Kanye West og hans fans.

Lyt til 'Look What You Made Me Do' fra 'Reputation' her:

0:00

Jeg har allieret mig med Mads Gundersen, som er radiovært på P3, P6 Beat og P7 Mix, for at komme lidt ud af min fanboble og få et andet perspektiv på Taylor Swifts udvikling musikalsk og i mediebilledet.

Han mener, at det har taget mange år at spare op til at bryde ud af den offerrolle, hun i fleres øjne længe har haft.

- Det har været et problem for mange, at hun tit har gjort sig selv til offeret. Hun kommer faktisk fra fede vilkår med ressourcestærke forældre, og historien går på, at de gav hende navnet Taylor, fordi det giver bedre chancer i erhvervslivet, hvis man hedder noget, der både kan bruges til piger og drenge. Men alligevel var hun offeret – også da Kanye gik på scenen og snuppede statuetten fra hende i 2009, hvor hun ikke sagde en lyd, men bare så overrasket ud, siger Mads Gundersen.

Han mener dog også, at det er en anden og mere ideologisk Taylor, vi har set på det sidste:

- Tidligere var der ikke rigtig noget kant, hvor meget hun end prøvede. Hun stod ikke rigtig for noget. Det er først kommet på det seneste med feministiske udtalelser og meninger om det amerikanske valg, hvor hun direkte har opfordret folk til at stemme demokratisk. Det er noget, man skal spare op til gennem lang tid, når man har baggrund som countrymusiker, hvor de fleste fans er republikanere.

Ham der Kanye West

Har du lagt mærke til, at både Mads Gundersen og jeg har nævnt Kanye West? Han er altså også svær at komme udenom, når man taler Taylor Swift og mange af de historier, memes og sladder, der har været om hende.

Det hele startede i 2009, da Swift vandt en pris til MTV Video Music Awards, og West stormede scenen, greb mikrofonen under hendes takketale og råbte op om, hvor dygtig Taylors mednominerede, Beyoncé, var, og at hun altså havde lavet den bedste video. Efterladende en måbende Taylor Swift på scenen.

- Yo, Taylor, jeg er virkelig glad på dine vegne. Og jeg vil lade dig blive færdig, men Beyoncé har lavet en af de bedste videoer nogensinde, sagde Kanye West, da han gik på scenen under Swifts takketale til VMA i 2009. Her vandt hun prisen for 'Bedste video af en kvinde' med 'You Belong With Me' foran Beyoncés 'Single Ladies (Put a Ring on it)'. Kanye Wests 'I'mma let you finsh, but...' er siden blevet et kendt meme. (Foto: Kevin Mazur © Getty Images)

Årene efter var de to skiftevis venner og uvenner, men så kulminerede det hele med Kanye Wests sang 'Famous' fra 2016 med teksten: 'I feel like me and Taylor might still have sex. Why? I made that bitch famous' og en tilhørende musikvideo med en nøgen voksdukke af Taylor Swift i en seng omgivet af andre voksdukker af kendte som Donald Trump, Rihanna, West selv og hustruen Kim Kardashian West.

Og faktisk synes Mads Gundersen også, der er en sjov kobling mellem netop Kanye West og prisen som 'Artist of the decade'.

- Haters vil jo sige, at hendes karriere startede, da Kanye gik på scenen tilbage i 2009. Hans fans elsker stadig at stikke til hende, og her ti år efter holder vi stadig de to op mod hinanden, siger han.

Har gjort popmusik cool igen

Jeg har nu brugt det meste af denne artikel på at skrive om alt det, jeg hader at diskutere, når det kommer til Taylor Swift. Super.

Men man kommer jo nok ikke udenom, at det også er en del af historien om hende – og måske en forklaring på, hvorfor det nogle gange har været lidt svært at være fan.

Men jeg vil gerne tilbage til musikken. For der må da være en grund til, at hun på trods af en til tider hård medfart tjener så mange penge, slår så mange rekorder og har fået den prestigefyldte pris.

Altså, jeg ved jo godt, hvad jeg synes, grunden er, og heldigvis er Mads Gundersen enig.

- Hun har gjort popmusik rigtig cool igen. 00'erne startede med meget edm (electronic dance music) og r&b, og i dag dominerer rap jo rigtig meget, men Taylor har lavet gode popsange fra et personligt perspektiv, siger Mads Gundersen og fremhæver hendes udvikling gennem de nu syv album, der er udkommet:

- Hun har taget os gennem forskellige faser med sin musik, og hun lavede måske årtiets bedste popalbum med '1989' fra 2014. Indiemusikeren Ryan Adams lavede et helt coveralbum over '1984', og så var det altså svært for mange indiefans at sige, at det ikke var gode sange, Taylor havde skrevet.

- Der vil altid være folk, der spørger: 'Har hun virkelig skrevet alle sine sange selv?'. Og som taler om dit privatliv og datingliv. Der er forskellig retorik for mænd og kvinder i musikbranchen, har Taylor Swift sagt til Sunday Morning. På det nyeste album 'Lover' synger hun på nummeret 'The Man' om, hvordan meget ville være lettere, hvis hun var en mand. (Foto: Kevin Mazur © Getty Images)

Det er især Swifts evne til at skrive sange, der rammer lige i hjertet, og som man kan identificere sig med, der gør, at jeg er fan. Hun har udgivet album, der handler om det sted i livet, hun var på det tidspunkt, det blev skrevet. Om teenageforelskelser og breakups, om veninder og om at være pissesur – og nu om (måske) endeligt at have fundet den eneste ene.

Og hvad er det næste mon så? Det har jeg da tænkt meget over, for man ved aldrig rigtig, hvad man kan forvente. Har hun mon toppet allerede nu som 30-årig?

- Man må aldrig dømme Taylor ude. Det ville være det samme som at sige, at det var slut for Beyoncé, da hun skulle have børn, men hun er mere magtfuld nu end nogensinde. Taylor Swift er også vedholdende, så hvorfor skulle hun forsvinde nu?, siger Mads Gundersen.

- Hun er bare en 100 procent sej kvinde, som nu også tør stå for noget.

Jeg er enig. Og så er det slut med det der: 'Hvor er det hårdt at være Taylor Swift-fan'. Det er jo egentlig også træls at høre på, at jeg gør mig selv til offer på den måde...

Jeg kan faktisk heller ikke huske sidst, folk grinte hånligt af mig. Tværtimod dukker der pludselig flere og flere danske Swifties frem fra pop-gemmerne, og nu taler vi mere om politik og feminisme end om Kanye West, når Taylor Swift er emnet.

Det er en enorm lettelse ikke at skulle forsvare hende længere.

Så Taylor - tak, fordi du endelig tør være åbenmundet og stå for noget, og tak, fordi du stadig skriver fantastiske sange.

Kæmpe tillykke med fødselsdagen!

Lyt til nummeret 'Me' fra den nyeste plade her:

0:00
Facebook
Twitter