Forfalsket dødsbrev endte i retssag - nu er der ny musik fra legendarisk gruppe

Gruppen Gang Starr med den afdøde rapper Guru i front er aktuel med nyt album - men det var tæt på ikke at blive til noget.

Om aftenen den 8. marts 2010 dukker en mystisk video op på YouTube.

I den over 16 minutter lange, todelte video toner en ung, karseklippet mand frem, der grådkvalt forsøger at fremstamme, hvad der skal vise sig at blive starten på en bizar historie.

Den unge mand, der introducerer sig selv som Justin Nicholas-Elam Ruff, fortæller, at hans onkel er indlagt på et hospital i New York, og at han er blevet forbudt at besøge ham.

- Solar har fuldstændig skåret os af. Min familie har ikke mulighed for at finde ud af, hvad der foregår med min onkels helbredssituation. Solar har total kontrol over den information, der bliver givet til os, lyder det fra den unge mand i videoen.

Godt en måned efter videoen blev uploadet, udåndede Justin Nicholas-Elam Ruffs onkel.

Og det trak overskrifter verden over. For den syge onkel var nemlig ikke hvem som helst.

Det var den 48-årige Keith Elam, der i sine velmagtsdage var bedre kendt under kunstnernavnet Guru. Den ene halvdel af den verdenskendte hiphopduo Gang Starr.

- Hvis man slår op i en ordbog under hiphop, så vil der være et billede af Gang Starr. De var med til at definere den skabelon, der hed rap i 1990'erne, siger Pelle Peter Jencel, der er vært på P3 og på hiphop-podcasten 'Den nye stil'.

Og selvom der er gået ni år siden Gurus alt for tidlige død, er der til alles overraskelse nu musikalsk nyt fra den legendariske hiphopduo.

Pladen 'One of the Best Yet' er nemlig et spritnyt Gang Starr-album, hvor Guru rapper og DJ Premier har produceret hele molevitten.

Men det var faktisk lige ved, at det nye album aldrig var blevet til. For Gurus mange vers lå i hænderne på hans suspekte kompagnon DJ Solar.

Her får du hele historien om albummet, der blev til imod alle odds.

Historien om tilblivelsen af 'One of the Best Yet' indeholder nemlig alt fra et forfalsket dødsbrev til et forbitret retsopgør og uvurderlige indspilninger, der næsten forsvandt for altid.

Er du usikker på, hvordan Gang Starr lyder? Lyt til deres klassiker 'Full Clip' her:

Mystisk afskedsbrev

I dagene efter Gurus død begyndte et mystisk brev pludselig at cirkulere.

- Jeg, Guru, skriver dette brev til mine fans, venner og kære rundt omkring i verden. Jeg har haft en lang kamp mod kræft, og sygdommen har endelig vundet over mig, lød de indledende ord i brevet.

I brevet, der efter sigende var forfattet af Guru på sit dødsleje, erklærede han sin dedikation til samarbejdspartneren DJ Solar. Han udnævnte desuden DJ Solar som den, der skulle administrere hele hans eftermæle.

- Alle former for priser eller hyldester skal accepteres, organiseres og godkendes af Solar på vegne af mig selv, lød det i brevet.

Makkerparret Guru (tv.) og DJ Solar opnåede slet ikke samme succes, som Guru havde haft med sin tidligere partner DJ Premiere. (© Getty Images/Grafik: Ellen Kirstine Jensen)

Herefter frasagde Guru sig alt, hvad han havde foretaget sig med sin tidligere partner DJ Premier.

- Jeg havde ingenting med ham at gøre i over syv år, og jeg vil ikke have noget med ham at gøre i min død, fremgik det forbitret af afskedsbrevet.

Tvivlen vokser

Men brevet skabte stor furore.

For der var i forvejen mange, der gennem flere år havde været skeptiske over for DJ Solar. Og brevet var, ifølge Pelle Peter Jencel, dråben, der fik bægeret til at flyde over for Gurus familie og for mange Gang Starr-fans.

- Efter Guru dør, kommer det her underlige statement ud. Det er jo tydeligvis DJ Solar, der har lavet det. Der stod sådan noget med, at DJ Solar var den bedste dj, som Guru havde arbejdet med, og at han ikke vil have noget at gøre med DJ Premier og Gang Starr nogensinde.

- Men Guru var et filosofisk og reflekteret menneske, som fokuserede meget på positive budskaber. Så derfor gav det ikke mening for nogen, at han ville skrive så mavesurt og dårligt formuleret et afskedsbrev, hvor han brugte mere plads på at hylde DJ Solar og svine DJ Premier end på sin egen familie. At de allersidste ord, han ville give til omverdenen, var nogle, hvor han talte dårligt om andre, siger Pelle Peter Jencel og fortsætter:

- Både Gurus familie og Gang Starr-fans blev jo ekstremt sure. Alle havde det sådan lidt: 'Hvor dumme tror du, vi er?'. Og jeg tror, at det var dér, DJ Solars scam gik galt.

Gurus læge i retten

For brevet blev da også helt centralt for den hæsblæsende retssag, der blev indledt mellem Gurus familie og DJ Solar.

I retten blev Gurus kræftlæge indkaldt som vidne i sagen, og han kom til at levere det mest hårdtslående argument.

Gang Starr var med til at definere New York-hiphoppen, selvom DJ Premier kom fra Houston, og Guru var fra Boston. (© Getty Images/Grafik: Ellen Kirstine Jensen)

Lægen bekræftede manges mistanke, da han kunne fortælle, at Guru på ingen måde var i stand til at sammenfatte afskedsbrevet, da han lå i dyb koma inden sin død.

I 2014 - fire år efter Gurus død - tabte DJ Solar retssagen til Gurus familie, der fik overleveret rettighederne til Gurus eftermæle.

DJ Solar blev beordret til at tilbagebetale omkring 170.000 dollar, som han allerede havde formøblet af Gurus ejendom.

Men kampen var ikke ovre endnu. For Gurus tidligere samarbejdspartner DJ Premier var overbevist om, at DJ Solar lå inde med indspilninger af Guru.

- Jeg vidste, at der måtte være materiale derude, som Solar sad på. Jeg kunne bare mærke det. Guru var ligesom Tupac. Han indspillede konstant. Jeg følte, at jeg var på en slags redningsmission, sagde DJ Premier til The New York Times i oktober i år.

Og DJ Premier kendte sin gamle kompagnon godt.

For DJ Solar lå ganske rigtigt inde med en række indspilninger af Guru fra hele hans 30 år lange karriere. Det endte med, at DJ Premier måtte købe lydstykkerne fra DJ Solars gemmer.

Lyt til sangen 'Family and Loyalty' fra det nye Gang Starr-album. Sangen er strikket sammen af gamle Guru-indspilninger og vers fra rapperen J. Cole:

'En hiphop-tragedie'

- Det er jo en hiphop-tragedie. Et helt vanvittigt drama, hvor det lykkedes DJ Solar at forføre Guru, imens han levede, siger Pelle Peter Jencel og fortsætter:

- Han tog ét af rappens største ikoner og reducerede ham til en sørgelig skæbne. Hans afsked til verden blev ikke en hyldest, men i stedet en tornado af intriger og mærkelige historier. Det er jo så absurd et forløb.

Gurus (th.) aske stod i en urne på DJ Premiers (tv.) lydmikser, da han producerede albummet 'One of the Best Yet'. (© Getty Images/ Grafik: Ellen Kirstine Jensen)

Men forløbet endte alligevel relativt lykkeligt - i hvert fald for Gang Starr-fans. For lydstykkerne havnede altså i sidste ende i DJ Premiers hænder.

Og nu har DJ Premier formået at bruge de gamle indspilninger og strikke dem sammen til et helt album.

- Det er jo så fedt, at de her vers endelig er endt i hænderne på DJ Premier, fordi det er ham, der kender Guru bedst af alle. Og det var de to, der skabte noget magisk med Gang Starr, lyder det fra Pelle Peter Jencel, der fortsætter:

- På trods af det sindssyge drama, så er det i sidste ende en historie om to venner, der ikke fik sagt farvel. I dag kender alle sandheden, og alle ved, at DJ Solar er en klovn. Der er endelig sat punktum, og Gang Starr-fans har fået en rigtig Gang Starr-plade.