Forlod rampelyset og lagde sit liv markant om: Her er stjernerne fra 'landeplagen' MC Fight Night i dag

Det er nu 20 år siden, at freestylekonkurrencen MC's Fight Night blev afholdt for første gang.

(Foto: Christian Hjorth © (c) Ritzau Scanpix)

Det er nu 20 år siden, at den gigantiske rapturnering MC's Fight Night blev afholdt for første gang.

Et format, hvor man sætter to freestylerappere op imod hinanden i en boksering.

Men i stedet for at bokse med hænderne, skal de bokse med rim og punchlines om, hvem der er den bedste, mest originale og skarpeste rapper, som P3-vært Pelle Peter Jencel forklarer det, mens han understreger vigtigheden af konkurrencen:

- MC's Fight Night var ret afgørende i dansk raps historie.

I konkurrencen blev der kastet rim og verbale lussinger rundt i ringen, når de konkurrerende rappere på skift havde et minut til at svine deres modstander til over et publikumsbestemt emne.

Se et klip fra MC Fight Night herunder:

Sådan blev der på kreativ vis delt iørefaldende øretæver ud i mere end ti år til arrangementet, der hurtigt fik vokseværk og hastigt rykkede videre til Cirkusbygningen og senere KB Hallen.

- Hidtil havde genren mest været et undergrundsfænomen. Det var noget, nørderne i skolen med de store bukser og omvendte kasketter dyrkede, mens resten af verden hørte rock eller pop, fortæller Pelle Peter Jencel.

Men MC's Fight Night og Eminems '8 Mile'-film gjorde rapgenren relaterbar og bredte den ud til dem, der måske ikke gik sindssygt meget op i hiphop-kulturen, men bare fandt rap underholdende.

- Lige pludselig kunne man jo se politikere, sportsfolk og alle mulige andre, der ikke gik i stort tøj, til MC's Fight Night.

- Det gik fra at være en undergrundsting for et par drenge til at blive en landsdækkende landeplage - både musikalsk og kulturelt.

Dermed fik arrangementet også udbredt kendskabet til de danske kombattanter, der havde dyrket genren i mange år.

Men hvem havde regnet med, at en freestylekonkurrence i rap for en række nørder skulle danne grobund for karrierer, der blandt andet har budt på musikpriser, tv-job og optrædener for dronningen?

Herunder kan du læse om fem af de største skikkelser fra MC's Fight Night, der har kickstartet deres karriere med rapturneringen - og hvor de er i dag.

UFO

UFO har i dag lagt sit liv om og arbejder med blandt andet selvudvikling. (Foto: Christian Hjorth © (c) Ritzau Scanpix)

Du kender sikkert UFO som en del af rapduoen 'UFO Yepha', der havde deres storhedstid i 00'erne med hits som 'Hver dag', 'Op med håret' og 'Fluen på væggen'.

Hvad færre måske ved er, at UFO var en del af den første generation, der var med i MC's Fight Night - og at det var hans sejr til arrangementet i 2002, der gjorde, at han turde tage skridtet, droppe ud af studiet på Journalisthøjskolen i Aarhus og i stedet satse fuldt ud på rapkarrieren.

Det viste sig at være et klogt valg, da han sammen med Yepha fik sit store gennembrud året efter.

Sidenhen har den fynske rapper, der går under det borgerlige navn Kristian Humaidan, dog taget noget af et kvantespring og lever i dag en helt anden tilværelse.

Han valgte nemlig at træde ud af rampelyset og rykkede i stedet til Ærø, hvor han, udover at hjemmeskole sine fire børn, laver mande-retreats og spirituelle kurser som "Ind til kernen" sammen med sin kone Maj My.

0:00

Jøden

Jøden har været vært alle år på 'DM i Freestyle', der blev efterfølgeren til MC's Fight Night, der blev afholdt sidste gang i 2015. (Foto: Christian Hjorth © (c) Ritzau Scanpix)

Den 46-årige rapper Michael "Jøden" Christensen er kendt for lidt af hvert. Han har været med i tv-programmer som 'Zulu kvæg-ræs', 'Tåber på eventyr' og 'Ups! Det er live', hvor han var medvært.

Udover tv-optrædener har han de sidste 20 år haft en rapkarriere kørende, hvor de færreste næppe har kunnet undgå hans kæmpehit 'Gamle Dreng' fra 2011, som han udgav sammen med den aalborgensiske rapper Jonny Hefty.

Jøden er også en af de rappere, der var med fra starten i MC's Fight Night. Han var aktiv, dengang freestylerap endnu ikke var en selvstændig disciplin i Danmark, men blot et ekstranummer, når det lille fællesskab for undergrundsgenren alligevel mødtes rundt omkring i landet.

Første gang, Jøden hørte om MC's Fight Night, var det ikke noget, han tog videre seriøst.

- Jeg så det mest som en oplevelse og en mulighed for at få en gratis druktur til København. Vi drak megamange øl, og jeg var så heldig, at gratis øl var mit yndlingsmærke dengang, griner han.

Derfor så han det også som snyd, da den næste generation blev en del af freestylekonkurrencen. De havde nemlig en anden tilgang til arrangementet.

- I cykling er doping snyd. I freestyle er dét ikke at drikke en form for antidoping, hvilket også er snyd. Så stod de nye freestylerappere der og var ædru og fokuserede, what the fuck.

Den mere seriøse tilgang blev eksemplificeret i 2003, da Jøden mødte den dengang nye rapper MikL i en battle. Inden battlen var slut måtte Jøden give op og trække sig, da han ikke kunne færdiggøre sine sætninger, der flere gange endte i grineflip.

Ifølge Jøden selv var grunden, at han "havde røget lidt for mange af de københavnske pinde" (joints) på aftenen.

Lyt til 'Gamle Dreng' med Jonny Hefty og Jøden her:

0:00

Jøden har haft flere roller i løbet af sin tid i MC's Fight Night. Først som deltager, men senere blev han konferencier på arrangementet, da han overtog rollen efter den legendariske Martin "Preacherman" Hansen, der på tragisk vis døde i 2006, da han på vej hjem fra kvalifikationsfinalen i Aarhus røg ud af tourbussen.

Jøden havde stået på scenen den aften, og var som sejrherre af kvalifikationsfinalen i Aarhus den sidste vinder, Martin "Preacherman" Hansen nåede at kåre.

Efter lidt betænkningstid valgte Jøden at trække sig fra konkurrencen for i stedet at overtage værtsrollen fra den afdøde konferencier.

- Selvom det er sket under forfærdelige omstændigheder, tror jeg på mange måder, at MC's Fight Night har været nøglen til mange af de døre, jeg har været igennem siden, siger Jøden.

- Hvis ikke Martin "Preacherman" var faldet ud af den bus, havde jeg nok aldrig været vært. Og hvis ikke jeg havde været vært, havde jeg nok aldrig arbejdet sammen med alle de tv-folk, jeg senere blev ansat af på både DR og TV2.

Udover tv-karrieren har arrangementet også haft en kæmpe betydning for Jøden som rapper.

- Dengang Fight Night kom frem, var rap jo ikke den mest fremtrædende genre i Danmark. Men det var med til at gøre rap og rappere populært i Danmark, da konkurrencen blev vist i tv.

Senest har Jøden udgivet albummet 'Jahudi', der udkom tidligere på året.

Johnni G

Johnni G var en del af gruppen 'Ordets Magt' sammen med andre freestylerappere som Kejser A, Ham den Lange og Henrik Hass, der optrådte med freestyle til forskellige arrangementer landet rundt. (Foto: Christian Hjorth © (c) Ritzau Scanpix)

I dag er Johnni G - eller Johnni Gade som han reelt hedder - mest kendt som YouTuber.

Her fik han sit store gennembrud, da han lavede et disstrack til Fie Laursen, der fik over tre millioner visninger.

Johnni Gade startede sin karriere som freestylerapper i 2004, og han var med i MC's Fight Night helt op til 2010, hvor han nåede hele vejen til finalen, som han dog tabte til Kejser A.

Johnni G blev kendt for sin sjove stil i bokseringen, men formåede aldrig at vinde rapturneringen, selvom han var en af publikumsfavoritterne.

Et par år senere stillede han op i Rap Slam Battles - et andet arrangement, hvor man, ligesom til MC's Fight Night, battler mod en modstander. Her er rimene og svinerne dog forberedt og skrevet hjemmefra.

Her lykkedes Johnni G endelig med at vinde, da han sejrede over Eco, der er en del af det københavnske musikkollektiv Struglaz, til finalen på Roskilde Festival i 2013.

Derudover har Johnni Gade også været radiovært på den nordjyske radiokanal ANR.

I dag har han over 200.000 abonnenter på sin YouTube-kanal og har vundet flere priser til YouTube-awardshowet Guldtuben.

Pede B

Pede B har udgivet bogen 'Aktivt kreativ' sammen med psykologen Mads Koorsgaard. Bogen forklarer, hvad kreativitet består af. (Foto: Jonas Pryner Andersen © (c) Ritzau Scanpix)

Pede B er på mange måder dt, man vil betegne som en klassisk hiphopper. Hans numre former sig ikke efter tidens trends, men er, hvad mange nok vil definere som ægte, gammeldags hiphop.

Han er en af de største freestylerappere, vi har haft herhjemme, hvilket han også cementerede, da han med sin hårde og aggressive stil blev den første deltager nogensinde til at vinde turneringen hele tre gange.

Siden han trak sig fra turneringen i 2009, har han haft fokus på musikken. Han er blevet kendt som en af de mest produktive rappere herhjemme. Og så er han kendt for at have en af de mest dedikerede fanskarer, der talstærkt møder trofast op til hans arrangementer.

Men selvom det er 11 år siden, Pede B sagde farvel til MC's Fight Night, har han stadig ikke givet slip på freestylerappen, der stadig er en fast del af repertoiret ved hans liveoptrædener.

Per Vers

Inden Per Vers gik solo var han en del af 90'er rapgruppen 'Sund Fornuft'. (Foto: Lasse Lagoni © (c) Ritzau Scanpix)

Per Vers er kendt for at være dårligt forberedt og har levet af det lige siden MC's Fight Night.

Den 41-årige ordekvilibrist har gjort improvisation til en kunst og optrådt med det til utallige arrangementer. Blandt andet Dronningens 75 års fødselsdag og som opvarmning under hele Frank Hvams standupturné i 2009.

- Jeg har i bund og grund lavet det samme, siden dengang jeg debuterede i MC's Fight Night i 2000 - bare opdateret og forhåbentlig også bedre, siger Per Vers.

Den sønderjyske rapper vandt rapbattle-arrangementet i både 2000 og 2001. Tilgangen til arrangementet var dog også noget anderledes end freestylekollegaen Jøden.

- Det var en intens oplevelse for mig, husker Per Vers.

- OL-svømmere tænker i fire år kun på to bestemte uger, hvor de skal peake og præstere. Jeg havde den samme fornemmelse med MC's Fight Night, hvor jeg hele året ladede op til lige præcis dét event.

Den dedikation betød også, at han vandt arrangementet de to første år.

Da han vandt konkurrencen i 2001, trak han en takketale op ad lommen - det eneste, der ikke var improviseret den aften - hvor han fortalte, at han ubesejret valgte at trække sig fra konkurrencen for at søge nye græsgange.

- Det var super højtideligt, men jeg ville gerne bruge mine rap- og improvisationsevner inden for noget andet end de meget stramme rammer, der var under MC's Fight Night.

Per Vers havde kun haft gode oplevelser med rapkonkurrencen, men følte også, han skulle lave noget andet end at svine andre til i en boksering.

- Jeg stod jo på scenen og sagde noget, jeg ikke for alvor mente. Enten var det folk, jeg ikke kendte - og derfor på ingen måde hadede - eller folk, som jeg kendte og derfor var mere eller mindre gode venner med.

Det er dog uden tvivl MC's Fight Night, der har betydet, at Per Vers har kunnet leve af netop improvisationsrap lige siden.

- Fight Night var trædestenen, der gjorde, at flere kendte mit navn. Det gjorde, at jeg turde springe ud i det på fuld tid.

Per Vers har dog ikke kun brugt karrieren på at være uforberedt. Han har også udgivet et hav af album igennem sin karriere. Mest kendt er han nok for nummeret 'Black Power', der hylder vores varme, sorte nationaldrik - kaffen.

Lyt til det her:

0:00

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter