Fra 00'er-stjerne til kæmpe joke: Sådan er det gået flødeprinsen Craig David

Craig Davids karriere var flyvende, inden et sketchshow ødelagde det hele.

(© Pressefoto)

Husker du R&B-prinsen Craig David?

Den britiske charmør og hans flødemusik var hele verdens yndlingsdessert i starten af 00'erne, og han hittede stort med sange som '7 Days' og 'Walking Away'.

Men da det engelske sketchshow 'Bo' Selecta!' fik premiere i 2002, endte Craig David som en stor joke og karrieren led et knæk - og det skulle tage ham lang tid, før han igen fandt passionen for musik.

Få hele historien om Craig David, storhedstiden i 00'erne, og hvordan han for nyligt fik sig et noget uventet comeback.

Hør hittet '7 Days' her, mens du læser videre.

0:00

Født til at gøre det

Inden det før omtalte sketchshow satte en stopper for hans succesfulde karriere, var der ellers godt gang i den britiske R&B-stjerne.

Han havde nemlig masser af talent og formåede at stable de rigtige samarbejder på benene, mener radiovært og popekspert Sandie Westh.

- Craig David brød igennem, fordi han er sindssygt musikalsk og arbejdede sammen med de rigtige mennesker, siger Sandie Westh om musikeren, der charmerede alle i begyndelsen af 00'erne.

Nogle af de rigtige mennesker var blandt andre den engelske duo Artful Dodger, der allerede var i gang med deres album, da de hev Craig David med i studiet for at synge på deres single 'Rewind'.

Sangen blev et kæmpe hit og Craig Davids store gennembrud.

Artful Dodger producerede Craig Davids debutalbum 'Born to Do It' fra 2001, som blev det hurtigst sælgende album fra en mandlig soloartist nogensinde og en kæmpe succes internationalt.

Craig David ramte nemlig et R&B-momentum i begyndelsen af 00'erne blandet med en lyd, man ikke havde hørt før. Den skraldede R&B fik navnet garage.

(© Pressefotos)

Fra stjerne til joke

Året var 2002.

Craig Davids flødemusik blev spillet nonstop på radioen, og han var endda nomineret til en Grammy. Ja, det kunne ikke gå bedre for stjernen.

Lige indtil komikeren Leigh Francis iførte sig en latexmaske i 2002 og lavede flere sketches i sit kultshow 'Bo' Selecta!', der gjorde tykt grin med Craig David.

I sketchshowet, der var en satire over Englands celebrity-kultur, bar Leigh Francis masker, der lignede forskellige kendte mennesker. Især Craig David stod for skud.

Komikerens parodi på Craig David var en figur med en tyk Yorkshire-accent, en plastikfalk og en stomipose.

Det lyder måske bizart, men showet var et stort hit - men det gjorde ikke noget godt for Davids karriere.

Craig David sammen med komikeren Leigh Francis. (Foto: Jo Hale © Getty Images)

- Hvis man kun ser på det i forhold til branding, havde det en negativ effekt. Folk fokuserede mere på karikaturen af mig end musikken, selvom musikken ikke havde ændret sig. I en industri, der er baseret på, hvor cool du er, har det en indvirkning på en selv, sagde Craig David til The Guardian i 2013.

Hør hittet 'Rewind' herunder:

0:00

Det overrasker ikke Sandie Westh, at komikeren Leigh Francis valgte at parodiere Craig David, da han skulle spidde celebritykulturen i sit sketchshow.

- Modsat USA har England ikke en ligeså stor R&B-tradition. Derudover har englænderne den samme humor som danskerne, og derfor synes vi, at musikken er fed, men vil også distancere os fra den, fordi det i virkeligheden er alt for meget fløde, siger Sandie Westh.

Craig David selv og hans pladeselskab var i tvivl om, hvordan de skulle reagere på, at han blev gjort til grin i bedste sendetid, og at det, der havde været en popsucces, pludselig var en punchline.

Craig David var i 00'erne med til at gøre garage-genren populær. (© Pressefotos)

Han forsøgte at holde karrieren kørende med et tredje album, der ikke nåede debutalbummets popularitet, og skiftede helt kurs i 2010 med albummet 'Signed Sealed Delivered' som bestod af covers af kendte Motown-numre.

Kun brænde på bålet for dem, der mente, at Craig David var en joke.

- Det er et rædderligt album, som man ville lave i slutningen af sin karriere, når det er det sidste skud, man har i bøssen, siger Sandie Westh.

- Det ramte ham virkelig. Det coveralbum var totalt patetisk. Alle glemte ham derefter og tænkte, at der ikke var mere i ham.

I 2005 lavede musikprogrammet Boogie en Craig David-special. Se et klip fra udsendelsen herunder:

Blev en viral sensation

Efter 'Signed Sealed Delivered'-fadæsen trak Craig David sig tilbage til Miami og tog en pause fra musikken.

Craig David tilbage i 2002 og nu. (© Pressefotos)

Han begyndte at holde fester i sin penthouselejlighed, som hurtigt blev et lokalt fænomen. Festerne blev kæmpestore, og Craig David købte en mixerpult og mikrofon, så han kunne være dj og performer til festerne, der fik navn efter hans lejlighedsnummer: TS5.

Gennem sociale medier og streamingtjenesten Soundcloud fik musikbranchen øjnene op for Craig Davids dj-evner, og han begyndte at turnere verdens klubber med sit klubkoncept TS5, hvor han både spiller og mixer andre kunstneres musik og optræder med sine egne numre.

I 2015 besøgte Craig David det engelske radioprogram Sixty Minutes Live på BBC Radio 1Xtra, hvor han optrådte med et mash up af sin egen klassiker 'Fill Me In' og 'Where Are Ü Now' af Skrillex og Diplo featuring Justin Bieber.

Hør mash up'et '16' herunder:

0:00

Klippet gik viralt, og Justin Bieber selv gav et shout out på sin Twitter-profil:

I kølvandet på Justin Biebers blåstempling opdagede nye, unge fans Craig David, der havde genopfundet sig selv med sine dj-sets.

I hele verden spillede han med TS5-projektet, også i det hjemland, der tidligere havde gjort ham til en dårlig joke:

- Jeg forventede ikke denne overvældende kærlighed - især ikke her i England. Hver dag føles det som en velsignelse at se, hvor mange ting der er faldet på plads, og hvor mange mennesker, der gav mig muligheden for at komme i studiet og arbejde sammen med dem og vise dem, at jeg stadig kan skrive sange, sagde Craig David til Digital Spy i 2016.

På landevejen igen

Craig David er altså tilbage.

I 2018 kom albummet 'The Time Is Now', og han spillede på festivalen Tinderbox i Odense.

Og Sandie Westh mener, at det ville have været en skam, hvis Craig David ikke havde fået det comeback, han fortjener.

- Hans styrke lå på det første album, men hvis han ikke var så dygtig, som han er, var der ikke nogen, der havde gidet at puste liv i ham i dag, siger Sandie Westh.

Hør nummeret 'I Know You' featuring Bastille herunder:

0:00

Craig David drager om få uger på tour med TS5-projektet rundt omkring i Europa, og der er intet, der tyder på, at han sætter farten ned i den nærmeste fremtid.

- For en masse mennesker er jeg nået til min destination. Jeg er ankommet, jeg er tilbage. Men nej, jeg er stadig på en rejse, og jeg fjerner ikke foden fra speederen, sagde Craig David til Time i 2018.