Fra The Doors til Gilli: Her er kronprins Frederiks musikfavoritter

I dag spillede kronprins Frederik alle sine yndlingsnumre, da han gæstede Danmarks Radio for at lave radioudsendelsen ’Kronprins Frederik på P4’.

Kronprins Frederik sammen med sine medværter Alex Nyborg Madsen og Anders Agger i 'Kronprinsen på P4'. (Foto: Mingo /DR/Handout © (c) Ritzau Scanpix)

Det var en noget uvant stemme, der flød ud af radioen tidligere i dag, da kronprins Frederik i anledning af sin 50-års fødselsdag inviterede danskerne med på en musikrejse gennem hans liv.

Sammen med Alex Nyborg Madsen og Anders Agger sendte han i dag radioudsendelsen 'Kronprins Frederik på P4'.

Kronprinsen har tidligere medvirket i Alex Nyborg Madsens radioprogram ’Maskinen’ tilbage i 1995, hvor han fik lov til at medbringe sine yndlingsplader.

23 år senere blev det ligeledes en udsendelse, hvor al musik var nøje udvalgt af kronprins Frederik selv, men med den præmis, at der skulle være musik fra alle fem årtier, kronprinsen har levet i.

Se kronprinsens yndlingsnumre fra 60’erne til i dag i listen herunder.

1960’erne: The Doors – Queen of the Highway

0:00

Det første nummer, der bliver spillet i udsendelsen, er ’Queen of the Highway’. Et nummer, som kronprinsen har været glad for i mange år.

- Doors er jo et fantastisk band, som er svær at kategorisere i musikgenren. Nogen kalder det progressiv-rock - andre mere jazzet eller folket - men de mestrer jo også blues, lyder det fra kronprins Frederik.

- Jeg havde købt det album, Morrison Hotel, og jeg synes, det var et rigtig godt album. Morrison var stadig meget i takt med sig selv, og jeg synes, hans sang og hans vokal brænder rigtig godt igennem på netop den her sang, fortæller kronprinsen om nummeret.

1970’erne: Talking Heads – Once in a Lifetime

0:00

Et andet nummer, der optræder i programmet, er Talking Heads ’Once in a Lifetime’, som er en af kronprinsens yndlingsnumre.

- Musik er en udtryksform for kunstneren. Måske en sindstilstand, som vedkommende har været i, da han eller hun har produceret eller skrevet det. Det er meget godt, og det er fantastisk, det når ud til os som lyttere, fortæller kronprinsen helt generelt om sit syn på musik.

1980’erne: Michael Jackson – Baby Be Mine

0:00

Det er ikke kun rock, kronprins Frederik lytter til. I 80’erne begyndte han at nyde noget af det mere blide, som det her Michael Jackson-nummer, der også optræder i radioudsendelsen.

- Jeg fik hans første soloalbum, der hed ’Off the Wall’ i ’79, som jeg synes, var rigtig godt og rytmisk. Sangen var positiv, og hans stemme var klar og glad, og det var noget der appellerede til mig, selvom det er en anden slags genre, fortæller kronprins Frederik om nummeret og fortsætter:

- Og så kom den her sang ’Baby Be Mine’. Den er fra Thriller-albummet, og Thriller høres af alle generationer, men denne her sang er mindre hørt, men jeg synes, den er rigtig god.

1990’erne: Pearl Jam – Not For You

0:00

Kronprins Frederik har i mange år elsket det amerikanske grunge-band Pearl Jam og herunder især nummeret ’Not For You’.

- Den plade fik jeg til min fødselsdag i ’95, fortæller kronprinsen begejstret.

- Den var vild, men den passede meget godt til mit temperament lige der. Jeg var frømandselev, så der var masser af ting, der snurrede i mig.

2000’erne: Justin Timberlake – What Goes Around

0:00

En kunstner, der falder udenfor kronprinsens yndlingsgenre rock, som ikke desto mindre er en af de bedste artister ifølge kronprins Frederik.

- Justin Timberlake roses stadig af mange, og han er et musisk talent. Han er nærmest Michael Jackson bare i en anden tidsalder, han har så meget i sig, lyder det fra kronprins Frederik.

- Min ældste søn, Christian, blev glad for de to første plader for nogle år tilbage, og det gør en far glad, når det er den slags musik.

2010’erne: Gilli feat Kesi & Sivas – Rica

0:00

At den kommende konge lytter til Gilli, Kesi og Sivas kan måske komme bag på nogle, men det er nu alligevel sandt. Kronprins Frederik sluttede radioprogrammet af med at spille nummeret ’Rica’, som han vurderer er et af de bedste danske numre for tiden.

- For mig er det et relativt nyt nummer, og det er godt at slutte den her snak af med. Det er et spørgsmål om at være glad og slå sit hår ud. Nyde det, man kan nyde nu, og det man er glad for, fortæller kronprinsen.

Facebook
Twitter