'For fucking ung til at dø': Stjernerne hylder hitrapper og skuespiller efter dødsfald

Earl 'DMX' Simmons gik bort fredag 9. april.

Efter en uges indlæggelse døde rapperen DMX fredag 9. april. (Foto: © Streeter Lecka, Scanpix)

I en uge var fans stimlet sammen foran et hospital i New York.

Holdt kunstigt i live efter et hjerteanfald, der ifølge flere medier var forårsaget af en overdosis, lå rapperen Earl 'DMX' Simmons siden fredag 2. april indlagt på hospitalet.

Fredag 9. april døde han, meddelte hans familie i en officiel udmelding.

Uden for White Plains Hospital i New York lagde folk blomster, tændte lyst og bad for rapperen Earl 'DMX' Simmons liv. (Foto: © KENA BETANCUR, (c) Ritzau Scanpix)

Over weekenden har flere store stjerner fra især hiphopverdenen delt deres sorg over tabet af kollegaen DMX.

- Meget, meget, meget få vil nogensinde gøre det, som du har gjort, homie…Man! Det her er nedtur… For fucking ung til at dø. Hvil roligt, X, skriver rapperen Ice T på Twitter.

Den prisvindende rapper Missy Elliott er ligeledes fløjet til tasterne for at hylde rapkollegaen, der er gået bort:

- Selvom du havde dine kampe, har du rørt så mange gennem din musik, og når du bad, følte så mange det. Det her er tungt for hiphopfamilien, men dit eftermæle og din ånd lever videre. Fortsatte bønner for X's familie og venner for styrke og heling.

Også kunstnere som The Weeknd, Snoop Dogg, Nas og DJ Khaled har hyldet DMX efter hans bortgang på deres sociale medier.

Rapperen, der nåede at runde 50 år, havde siden sit gennembrud i 90'erne leveret hårdtslående tekster og højtråbende hits som 'X Gon' Give It To Ya' og 'Party Up (Up In Here)'.

Men hvem var manden bag de mange succeser, der i flere årtier har været med til at definere hiphop-genren? Her er tre ting om DMX, du skal vide.

Hør kæmpehittet 'Party Up (Up In Here)', mens du læser videre:

0:00
1

Fik kæmpe succes - på godt og ondt

Her ses DMX med prisen 'Male Entertainer of the Year' ved Soul Train Music Awards i 2000. (Foto: © REUTERS, Scanpix)

De mange tilkendegivelser fra både sørgende fans og kollegaer, der i disse dage deler, hvor stor en indflydelse DMX' musik har haft på deres liv, siger noget om hans plads i hiphop-historien.

Det samme gør salgstallene for den prisvindende rappers albumudgivelser, der globalt set er blevet solgt i mere end 70 millioner eksemplarer.

De første fem debuterede endda alle på førstepladsen af den amerikanske hitliste Billboard 200, hvilket var første gang nogensinde, at en kunstner opnåede den milepæl. En milepæl, som ingen rappere siden har nået, i øvrigt.

På toppen af karrieren udfoldede han sig desuden også på filmlærredet, hvor han spillede med i actionfilm med blandt andre Steven Seagal og Jet Li.

Men med den enorme kommercielle succes fulgte også penge. Og i massive mængder, som Simmons, der kom fra fattige kår, hvor han havde tilbragt en stor del af sin barndom på børnehjem, ikke var vant til.

Penge, der trods adskillige afvænningsforsøg gjorde det svært for rapperen at stoppe det misbrug af hårde stoffer, der allerede startede, da han var 14 år gammel.

I et interview i 2013 i programmet 'Iyanla: Fix My Life' sagde han følgende om sit stofmisbrug før og under sin succes:

- Hvor slemt det end må have set ud før, så var det intet sammenlignet med, da jeg fik penge.

Til spørgsmålet om det nogensinde var blevet så slemt, at han frygtede, det ville tage livet af ham, svarede han, at det i højere grad var paranoiaen, der fulgte med misbruget, han var bange for:

- Jeg har mange gange overvejet at skyde mig selv. Det eneste, der holdt mig tilbage, er mine børn.

2

Den mytiske battle mod Jay-Z

Jay-Z var sammen med DMX og Ja Rule en del af supertrioen Murder, Inc., som i 1999 var alle hiphop-fans' våde drøm. En drøm, der dog hurtigt brast efter blot få singler. Angiveligt fordi særligt Jay-Z og DMX ikke kunne samarbejde. (Foto: © Anthony Barboza, Getty Images)

Gennembruddet kom i 90'erne, men inden verden for alvor fik ørerne tunet ind på den hæse rapper fra Mount Vernon, New York, var det i rap-battlesmed andre unge rappere, at DMX slog sine folder.

Særligt én battleomtales stadig som noget nær mytisk: et rap-opgør i 1993 mod en ung Jay-Z, før de begge slog igennem med hver deres bragende debutsucceser.

Der findes ikke videobeviser fra selve opgøret, men her er en animeret YouTube-rekonstruktion, der også viser autentiske klip af både en ung Jay-Z og DMX i aktion.

I 1999 blev det i øvrigt offentliggjort, at de to unge stjerner sammen med den fremadstormende Ja Rule udgjorde den nye rapgruppe Murder, Inc. under pladeskabet af samme navn.

En gruppe, der skulle overtage hiphopverdenen efter tabet af rapperne Tupac i 1996 og Notorious B.I.G. i 1997. Gruppen nåede dog kun at udgive et par singler, før samarbejdet ophørte. På grund af uoverensstemmelser mellem DMX og Jay-Z lød rygtet, som Ja Rule tilbage i december bekræftede i et interview:

- Du kunne ikke få dem i samme rum, forklarede han.

Uoverensstemmelserne lå uforløste i flere årtier, indtil DMX i 2016 udtalte i et interview, at han var klar til at begrave stridsøksen. Måneder senere dukkede der ekstraordinære backstage-billeder fra Beyoncés 'Formation Tour' op, hvor supertrioen igen var samlet. Samlet i samme rum, om ikke andet.

Hør en af de få singler, der udkom fra supertrioen, før den blev opløst igen:

0:00
3

Dyrkede sin kristne tro

Knap et år efter udgivelsen af sin debutplade står DMX i 1999 foran det største live-publikum i hiphoppens historie. 200.000 festivalgæster til Woodstock-festivalen synger med på hans vers og krydser deres arme i x-formation foran deres ansigter og gør koncerten til et nedslag i ikke bare DMX' liv, men i raphistorien generelt. Også under denne koncert bruger DMX scenen til at prædike sin kristne tro til sit publikum. (Foto: © Joe Traver, Scanpix)

Ligesom for de mange bedende fans foran hospitalet i sidste uge var troen et fast holdepunkt i Earl 'DMX' Simmons' liv. Og troen var bestemt ikke noget, han holdt for sig selv. Tværtimod.

Han plejede faktisk at afslutte sine koncerter med en bøn på scenen.

Og da Kanye West i starten af 2019 lancerede sine 'Sunday Service'-gudstjenester, optrådte DMX flere gange med sine prædikener. Her prædiker han for eksempel til 'Sunday Service'-gudstjenesten under den amerikanske musikfestival Coachella i 2019:

I et ærligt interview med magasinet GQ tilbage i september 2019 fortalte han desuden, hvordan han ofte var helt slået ud, når han gik af scenen, fordi det var så overvældende en oplevelse for ham. Og også her greb han ud efter sin tro:

- Jeg er så følelsesmæssigt overvældet, når jeg går af scenen, at jeg bare bryder sammen. (..) Så bruger jeg et øjeblik alene på at takke Ham, lovprise Ham.

Hans straffeattest afspejler dog ikke rapperen som et af Guds bedste børn med mere end 30 fængselsstraffe på det kriminelle cv. Senest blev han løsladt i januar 2019 efter at have afsonet en straf for skattesvindel.

Siden den seneste løsladelse arbejdede han mere fokuseret på sin karriere som rapper, hvor han blandt andet var på en stor turné og også arbejdede på et nyt album, som han havde teaset for siden i sommer.

Hvad der sker med albummet nu, vides ikke.