Gabrielas ven døde, mens de arbejdede et album sammen: 'Jeg kunne ikke tro det'

Gabriela Olmedo, som går under kunstnernavnet King, har dedikeret sit nye album til sin afdøde ven og producer.

(Foto: EVALD MUNKSGAARD HANSEN)

En besked tikker ind på Gabriela Olmedos telefon, da hun vågner om morgenen i sin lejlighed.

"Jeg ved ikke, hvordan jeg skal fortælle dig det her. Men Marcus er død."

Marcus Borrman er Gabriela Olmedos ven og producer.

I december 2019 var han taget på ferie til Uganda, hvor han få måneder senere - den 3. februar for at være helt præcis - døde blot 27 år gammel.

Beskeden fra Andreas, som Gabriela Olmedo vågnede op til den 4. februar, hvor han skriver, at Marcus Borrman er død af en blodprop.

- Dagen inden havde jeg haft en fornemmelse af, at noget var galt, men jeg kunne simpelthen ikke tro mine egne øjne, da jeg så beskeden, forklarer Gabriela Olmedo om Instagram-beskeden, som en fælles bekendt havde sendt hende.

Inden Marcus Borrman var taget på ferie, havde han og Gabriela Olmedo over vinteren arbejdet intenst på et nyt album.

Han bosatte sig i Malmø i flere måneder, og hun tog Øresundstoget frem og tilbage, så de kunne arbejde på det hver dag.

Gabriela Olmedo, der er musiker og går under kunstnernavnet King, besluttede sig efter Marcus Borrmans død for at gøre albummet færdigt og dedikere det til sin afdøde ven.

- Selvfølgelig skulle albummet dedikeres til ham, og det skulle hedde 'RIP MB' ('Rest in Peace Marcus Borrman'), siger hun om pladen, der udkom den 10. september - dagen, hvor Marcus Borrman ville være fyldt 28 år.

Lyt til 'Blood', der er det første nummer, King og Marcus Borrmann lavede sammen:

0:00

Men hvordan kommer en dansk sanger i kontakt med en svensk producer, og hvordan bliver de så tætte, at de ikke kun er samarbejdspartnere, men faktisk ender med at blive venner?

'Kan du synge, bliver du en stjerne'

Gabriela Olmedo havde sig egentlig en fin karriere som danser, da hun i 2014, i en brandert, skrev sin første sang om sit forliste forhold til den danske musiker Xander, som hun havde været kærester med i mere end seks år.

Til hendes store forbløffelse syntes vennerne, at det var et godt nummer, hun havde lavet.

Og tilfældighederne ville, at hun i samme uge fik en besked fra superstjernen Mariah Careys manager, der havde set en af hendes dansevideoer på YouTube.

"Hvis du også kan synge, så bliver du en verdensstjerne", skrev han.

Fra det øjeblik var hun ikke i tvivl. Og det var pladeselskabet Sony Music heller ikke, der gav hende en pladekontrakt.

Det betød, at hun kunne rejse til USA og Sverige og arbejde med forskellige folk fra musikbranchen. Det var her - på en tur til Stockholm -, at hun og Marcus Borrman stødte på hinanden.

Gabriela Olmedo så den svenske producer som et musikalsk geni og besluttede sig derfor for at lave musik med ham.

Tog på job samme dag

Tilbage til den skæbnesvangre morgen. Gabriela Olmedos står på sit badeværelse og græder, mens hun børster tænder. Hun er i chok, efter den besked hun lige har modtaget.

Alligevel beslutter hun sig for at tage på arbejde på det plejehjem, hvor hun arbejder.

- Jeg tror, at jeg havde godt af at blive afledt i stedet for at skulle tænke på Marcus' død hele dagen.

I samme øjeblik hun fortæller sine kollegaer, at hvis hun virker lidt fraværende, er det, fordi hendes ven lige er død, bryder hun sammen i gråd.

- Det var mine kollegaer og beboerne, der gjorde, at jeg alligevel kom igennem dagen, fortæller hun.

Gabriela Olmedo følte, at en del af King døde med Marcus Borrman. (Foto: Charlotte Guldberg)

Album en hyldest til Marcus Borrman

Det var nogle uger senere, på vej til begravelsen i Sverige, at Gabriela Olmedo besluttede sig for, at hun ville lave albummet færdigt. Det album, som hun og Marcus Borrman havde arbejdet på sammen.

- Jeg snakkede med søsteren til begravelsen og sagde, at hvis familien var okay med det, ville jeg gerne samle numrene og lave et "rest in peace"-album dedikeret til Marcus.

Det var vigtigt for Gabriela Olmedo at udgive albummet for at hylde Marcus Borrman og vise de allersidste ting, han arbejdede på som musiker.

- Jeg ville gerne vise, at han var et musikalsk geni. Nu er alt det sidste, han har lavet, kommet ud. 'Saved', der er det sidste nummer på albummet, er de sidste akkorder, han har spillet i sit liv.

Lyt til det sidste nummer, de lavede, her:

0:00

Selvom Gabriela Olmedo ikke tænkte over det, da de lavede sangene, så er mange af dem ubevidst kommet til at handle om Marcus Borrman.

- Marcus' følelser kom til udtryk i hans akkorder, og jeg skrev sangene på de følelser, akkorderne gav mig. På den måde har jeg skrevet om, hvordan han havde det. Jeg blev et talerør for hans humør.

Men Gabriela Olmedo har ikke kun udgivet albummet for Marcus Borrmans skyld. Hun har også gjort det for sin egen.

At færdiggøre albummet har været med til at bearbejde den sorg og smerte, som Marcus Borrmans død medførte. Det har hjulpet hende med at sætte et punktum og sige farvel.

- For mange mennesker er det begravelsens funktion. For mig havde albummet samme virkning.

Og så har tabet af en god ven også været med til at ændre hendes syn på døden.

- Selvom sorgen stadigvæk er der, så har jeg lært, at man skal fokusere på den tid, vi fik med ham, og være glad for det lys, han gav, mens han var her. Sådan ser jeg på døden nu.

Facebook
Twitter