Genopstår mindre festivaler og koncerter? Nyt forsamlingsforbud skaber uvished

Regeringen har nu sat et loft på forsamlinger på 500 personer indtil 1. september.

Musikfestivalen Alive er klar til at tænke i alternative kulturoplevelser med færre deltagere, men regeringens nye forsamlingsforbud gør ikke festivalen klogere på, hvad der kan lade sig gøre over sommeren. (Foto: Richo Lund Hald © Alive Festival)

Med aflysninger af koncerter og festivaler tydede alt på, at sommeren i år ville blive en musikfattig en af slagsen.

Men efter regeringen tirsdag meldte ud, at man har besluttet at fastsætte en øvre grænse for forsamlinger på 500 personer frem til 1. september, ser udsigten til en sommer med koncerter - i mindre skala - måske alligevel lidt lysere ud.

Den 6. april sagde statsminister Mette Frederiksen, at store arrangementer ville være forbudt hele sommeren - en udmelding, der betød, at stort set alle danske musikfestivaler måtte aflyse årets arrangementer.

Dengang blev der dog ikke sat en specifik grænse for antallet af personer, men nu har regeringen altså udmeldt en definition på, hvad der tæller som et stort arrangement. Det betyder, at det muligvis kan blive muligt at afholde arrangementer med op til 500 deltagere i løbet af sommeren.

Nyheden skal dog tages med det forbehold, at regeringen tidligere har forbudt forsamlinger på over ti personer, og at dette forbud fastholdes frem til den 10. maj - og det kan forlænges yderligere, hvis regeringen finder det nødvendigt.

Festival overvejer alternativ med færre deltagere

Regeringens udmelding betyder altså, at det kan vise sig at blive muligt at afholde arrangementer og koncerter med op til 500 deltagere i løbet af sommeren. En mulighed, som man hos musikfestivalen Alive, der skulle have være afholdt 30. juli - 1. august i Thy, ikke vil afvise, man kommer til at gøre brug af.

- Vi kommer ikke til at ændre på, at vi har aflyst festivalen, som vi kender den, men vi sidder klar til at finde på alternative måder at lave kultur på, som ikke influerer på den hjælpepakke, vi får. Det vil vi gerne prøve at finde en løsning på, siger Esben Halkier, presse- og kommunikationsmedarbejder på Alive Festival og fortsætter:

- Vi kan mærke, at vi dels har en masse kreative idéer, vi gerne vil have afløb for, og dels føler vi, at der også er en ekstra god grund til at lave kultur nu. Vi tænker over alternativer, både online og mindre forsamlinger, men det er bare lidt svært at arrangere noget, når vi ikke ved, om vi må være ti eller 500. Men vi sidder klar, og vi gør, hvad vi kan, så længe vi må, siger han.

Blandt de kunstnere, der skulle have optrådt på årets Alive Festival, var navne som Jada, Efterklang og Calby. Esben Halkier anslår, at festivalen i alt med gæster, frivillige, kunstnere og samarbejdspartnere ville nå op på cirka 3.500 deltagere.

Sangerinden Jada var blandt de navne, der skulle have optrådt på Alive Festival i år. Hør hende med 'Nudes' her:

0:00

Esben Halkier påpeger, at selvom man fra festivalens side altså er klar til at tænke i mindre, alternative arrangementer med publikum, så kommer det i høj grad an på, hvordan det påvirker de hjælpepakker, som regeringen tidligere har meldt ud vil komme de danske festivaler og spillesteder til gavn.

- Jeg tror, vi skal se det helt konkret på papir med lovtekst og vejledning og så se, hvordan det hænger sammen med den hjælpepakke, der gælder i den periode. For det er stadig et krav for at få vores kompensation, at vi ikke laver forretning på alt muligt andet. Så snart, der ikke er nogen lovmæssige implikationer i forhold til den hjælpepakke, der dækker vores grundlæggende underskud, så står vi klar som væddeløbsheste, der er på vej ud af båsene.

Rapperen Artigeardit var en af de kunstnere, der optrådte på Alive Festival sidste år. Her optræder han på Roskilde Festival, som også har aflyst i år. (Foto: Kim Matthäi Lela / Gonzales Photo © Ritzau Scanpix)

Kan blive svært at afholde aflyste koncerter

Men selvom det altså måske bliver muligt at afholde arrangementer med op til 500 deltagere til sommer, så vil Esben Marcher, der er sekretariatschef hos interesseorganisation for spillesteder og festivaler i Danmark, Dansk Live, ikke kalde dagens udmelding for en "god nyhed".

- Jeg synes i virkeligheden ikke, der er særligt meget godt nyt, andet end at vi nu ved, at vi ikke skal regne med at samles mere end 500 mennesker. Det skaber en vished for arrangører med en kapacitet på over 500 mennesker, som i hvert fald ikke kan afholdes over sommeren, men derudover ved vi jo stadig ikke, om man kan lave arrangementer på under 500 mennesker, siger Esben Marcher.

Coronakrisen har betydet talrige aflysninger af koncerter og festivaler i hele landet, og selvom Esben Marcher ikke vil afvise, at de nye retningslinjer kan betyde, at nogle af sommerens mindre aflyste arrangementer måske alligevel bliver til noget, så kan det blive svært for nogle arrangører at genetablere aflyste koncerter, mener han.

- Selvom man gradvist lemper på retningslinjerne, så er det nærliggende at tænke, at der kommer til at være krav om fysisk afstand mellem publikum til koncerter, og det kan godt lade sig gøre nogle steder, men mange steder kan det ikke. Det er ikke den oplevelse, man som arrangør drømmer om at skabe, siger han.

Tror du, arrangørerne kommer til at løbe en risiko ved at afholde arrangementer over sommeren i forhold til, om publikum vil dukke op?

- Jeg vil i hvert fald sige, at vi i branchen taler om, at der givetvis kommer til at være en vis skepsis eller tilbageholdenhed i forhold til at købe billetter. Det er i hvert fald et bekymringspunkt, siger Esben Marcher.

Store forsamlinger blev i første omgang begrænset den 6. marts. Her var det i form af en anbefaling fra statsministeren, hvor arrangører blev rådet til at aflyse arrangementer med flere end 1.000 personer. Det blev siden til et reelt forbud, og grænsen er som bekendt også sat mærkbart ned siden.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk