Gik konkurs og mistede medlem i ulykke: Derfor er 90'er-trio stadig den ultimative pigegruppe

TLC dominerede hitlisterne op gennem 90'erne, og i år skulle de have spillet på Roskilde Festival. Men hvorfor elsker vi dem stadig i dag?

(Foto: Ron Davis © Getty Images)

Tosset. Sexet. Sej.

I dag var det måske ikke lige de tillægsord, man ville bruge om sin egen, nyopstartede musikgruppe.

Men ikke desto mindre var det de ingredienser, R&B-trioen TLC brugte for at skabe den perfekte hitliste-succes op gennem 90'erne: Ét ord for hver af deres personligheder. Og desuden titlen på deres andet album, der sendte trioen afsted mod stjernene med raketfart: 'CrazySexyCool'.

Med monsterhits som 'Creep', 'Waterfalls' og senere 'No Scrubs' red de på en bølge af succes og blev den bedst sælgende pigegruppe i USA.

Selvom gruppens popularitet dalede i starten af 00'erne, og den til sidst opløste sig selv - tragisk hjulpet på vej af medlemmet Lisa Lopes' død i en trafikulykke - tyder meget på, at musikken stadig holder i dag. Faktisk i sådan en grad, at gruppen skulle have optrådt som et af hovednavnene på Roskilde Festival 2020 og allerede er booket til næste års festival.

Få genopfrisket TLC-klassikeren 'No Scrubs' fra 1999, mens du læser videre:

0:00

Ifølge den danske popmusiker Anya, som selv opdagede og elskede TLC, da hun var barn, skyldes TLC's fortsatte succes, at de har lavet mindst ét nummer, som stadig kan få alle på dansegulvet.

- 'No Scrubs' er et af de ubestridt bedste dansenumre, jeg kan komme i tanker om. Der har de bare ramt fuldstændig plet. Det er sådan et nummer, der får alle på gulvet, mens de står og vifter med deres pegefingre, griner hun.

Det bekræfter P3-vært og dj Pelle Peter Jencel. Han har nemlig selv oplevet, hvordan også unge, som ikke engang var født, da hittet blev udgivet, danser og synger med på det, når han sætter det på i løbet af sine dj-sets på landets klubber.

Nummeret er faktisk så populært herhjemme, at TopGunn og Medina for nylig sendte en hyldest til R&B-stjernerne i form af hittet 'No Skrub$', som allerede har næsten to millioner afspilninger på Spotify.

TLC - Tionne "T-Boz" Watkins, Lisa "Left Eye" Lopes og Rozonda "Chilli" Thomas - var med til at sætte kvindelig seksualitet på dagsordenen og promoverede sikker sex ved blandt andet at posere med et kondom i musikvideoen til deres første single 'Ain't 2 Proud 2 Beg'. (Foto: Tim Roney © Getty Images)

Der findes umiskendelig meget musik fra 1990'erne, som de fleste af os - måske med rette - har glemt for længst. Men hvad er det lige, der gør, at vi stadig husker og elsker TLC's sange, selvom nogle af dem er mere end 25 år gamle? Og hvem var kvinderne bag hitsene egentlig?

Definerede den moderne R&B

Historien om TLC starter i Atlanta i Georgia, USA, hvor Tionne "T-Boz" Watkins og Lisa "Left Eye" Lopes, som begge var omkring 20 år, danner en rapgruppe med et tredje medlem, Crystal Jones. På grund af interne konflikter ender sidstnævnte dog med at forlade gruppen.

Da de to kvinder senere i 1991 møder den jævnaldrende danser Rozonda "Chili" Thomas gennem deres netværk i musikbranchen, opstår der - bogstaveligt talt - sød musik. TLC bliver dannet, og offentligheden tager mildest talt glimrende imod debutalbummet 'Ooooooohhh... On the TLC Tip', som lander året efter.

To år senere sender det ikoniske album 'CrazySexyCool', hvor blandt andet hittet 'Waterfalls' er fra, for alvor de tre kvinder afsted mod den musikalske stjernehimmel.

Ifølge Pelle Peter Jencel kom TLC med en blanding af soul, pop og hiphop, som senere skulle vise sig at blive definerende for den moderne R&B. De havde attitude, og så var det på det tidspunkt noget helt særligt, at trioen bestod af to sangere og en rapper.

- De taler både ind i den hiphop-bølge, som især var stor i USA på det tidspunkt, og det mere bløde og poppede. Det gjorde, at de både henvendte sig til en masse, der havde opdaget hiphoppen, men samtidig også kunne spilles i radioen. Og så var de tre megaseje kvinder i en musikverden, som ikke var fyldt med det på det tidspunkt, forklarer han og fortsætter:

- De beviste, at de havde det musikalske i orden, og så havde de budskaber og fortællinger, som tapper ind i en ghetto-virkelighed og et ungdomsliv. De var med til at gøre R&B til popmusik. Det var den blanding, der var banebrydende. Og så var de tre forskellige typer, "crazy, sexy, cool", som gjorde, at der også var noget andet end musikken at være fan af.

Selv har TLC udtalt, at de havde meget at bevise på det andet album 'CrazySexyCool'. Det var dér, de skulle etablere sig i offentlighedens bevidsthed som en gruppe med noget at byde på og ikke bare en døgnflue.

Det lykkedes altså meget godt, kan man sige. Og noget tyder på, at gruppens to resterende medlemmer, som i dag er omkring 50 år, stadig er godt tilfredse med albummet:

- Det er bare god musik, der ikke har nogen alder og appellerer til alle på tværs af hudfarve. Det er lige meget hvilket køn, hvilken tro eller nationalitet du har, det er bare god musik, og det er præcis det, jeg elsker ved det. Det er tidløst, sagde Tionne "T-Boz" Watkins til NME sidste år.

TLC dominerede musikscenen og hitlisterne op gennem 90'erne med de tre album 'Oooooooh... On the TLC Tip' (1992), 'CrazySexyCool' (1994) og 'Fanmail' (1999). (Foto: Ron Davis © Getty Images)

Var forud for deres tid

Med deres tekster om alt fra aids og bandekriminalitet til seksualitet og romantik - krydret med en ungdommelig energi - havde gruppen en bred appel, mener Pelle Peter Jencel.

Radioværten opdagede selv TLC, da MTV begyndte at vise videoen til 'Waterfalls' igen og igen i midten af 1990'erne. Han husker, at de skilte sig ud fra meget andet musik, man fik præsenteret dengang, ved at kombinere elementer fra flere genrer.

Den danske sanger og sangskriver Anya - med det borgerlige navn Anja Pil Christoffersen - er 30 år og debuterede i 2015. Hun står bag hits som 'Break Up Battle', 'Overrun' og 'Doorstep', og så har hun selv lyttet meget til TLC i slutningen af 90'erne og start 00'erne, da hun var omkring ti år. (Foto: Anna Maria Kabana)

- Dengang var popmusik meget poppet, rap var meget rap og rock meget rocket - men TLC var unikke, fordi de helt naturligt kombinerede flere ting. Når man ellers både havde rap og sang, var det, fordi to forskellige artister lavede en feature. TLC havde drømmeformlen og var på den måde forud for deres tid, fortæller han.

En af dem, som trioen i høj grad appellerede til dengang, var den i dag 30-årige musiker Anya, som var omkring ti, da hun fik øjnene op for de amerikanske R&B-dronninger:

- For mig var TLC den ultimative pigegruppe. De så både pissegodt ud, var sexede, men også meget mere end det. De turde italesætte nogle tungere emner, end meget andet pop gjorde, og man fik fornemmelsen af, at det ikke kun handlede om at se godt ud, men også om at mene noget og få folk til at tænke over noget, fortæller hun.

Konkurs og skønhedsidealer

Hvis du nu tænker, at "den bedst sælgende pigegruppe i USA" med adskillelige nummer ét-singler må have tjent kassen og levet som ægte 90'er-VIP's… Så tager du fejl.

På trods af den store succes endte trioen nemlig med at gå konkurs i midten af 90'erne. De havde ikke været tilstrækkeligt opmærksomme på det forretningsmæssige aspekt af at være musikstjerner og var kommet til at indgå ikke så fordelagtige aftaler med deres daværende manager.

- Tro mig, du kan sælge ti millioner album og være broke, hvis du har grådige folk bag dig, lød det bittert fra Lisa Lopes i et interview, efter at gruppen havde vundet to Grammy Awards i 1996.

TLC var i gang med indspilningerne til deres fjerde album, da Lisa Lopes (tv.) mistede livet i en ulykke i 2002. (Foto: Ron Davis © Getty Images)

Og hele fadæsen har da også hjemsøgt gruppens to resterende medlemmer siden hen.

- Hvis jeg kunne spole tiden tilbage, ville jeg helt sikkert ændre nogle ting omkring vores forretning. Jeg har lært det på den hårde måde: Underskriv dine egne checks, vær sikker på at have dine skatter i orden. Alle i industrien har en dagsorden, sagde Thomas og Watkins om sagen til The Guardian i 2017.

Præcis hvor meget den dårlige økonomi påvirkede medlemmernes indbyrdes forhold står hen i det uvisse, men flere af dem begyndte også at kaste sig ud i sideprojekter. Trioens rapper, Lisa Lopes, annoncerede for eksempel, at hun arbejdede på et soloalbum.

Alligevel tog TLC i studiet igen i slutningen af 90'erne, da der så småt kom styr på økonomien. Og resultatet blev trioens tredje album, 'Fanmail', med hits som 'No Scrubs' og 'Unpretty' på tracklisten.

Og det er særligt Atlanta-kvindernes kritik af urealistiske skønhedsidealer i 'Unpretty', Anya husker fra dengang, hun lyttede meget til TLC.

- Det står tydeligt for mig som en af mine tidligste minder om skønhedsidealer og kropspositivisme. Da jeg hørte den sang, var det en af de første gange, jeg som lille pige tænkte: "Gud ja, man skal da ikke gå og føle sig grim, bare fordi folk får lavet plastikoperationer og større bryster", fortæller Anya, som selv debuterede som musiker i eget navn i 2015.

Kan du ikke helt huske, hvordan 'Unpretty' lyder? Lyt til hittet fra 1999 lige her:

0:00

- Jeg var selv meget en tomboy (drengepige), da jeg var lille. Min bedste ven var min storebror, og jeg var ikke særligt 'piget' i hverken mit udseende eller mine interesser. TLC havde så meget attitude og en stil, der talte til mig. De var fysisk stærke og havde for eksempel boxershorts, der stak op af deres bukser. De viste mig, at man godt kunne være sexet og smuk uden at være traditionelt feminin, siger hun.

Sådan ville det måske have set ud fra forreste række til TLC's - første danske - koncert på årets Roskilde Festival - hvis det da ikke lige var for coronapandemien og dens konsekvenser for sommerens festivaler. Her ses duoen spille koncert i Vancouver i Canada sidste efterår. (Foto: Andrew Chin © Getty Images)

Bagkataloget har gjort dem udødelige

Efter årtusindskiftet tog trioen atter i studiet for at indspille det, der skulle følge op på 90'ernes kæmpesucces. Men undervejs i indspilningerne kørte Lisa Lopes på tragisk vis galt og mistede livet.

Tilbage stod Watkins og Thomas og anede ikke deres levende råd. De havde mistet deres rapper og - på trods af konflikterne - tætte veninde.

- Jeg modtog breve to dage efter, Lisa døde: "Hvad vil du dog gøre nu?"og "her er min demo, lyt til den" har Watkins fortalt om perioden, hvor de begge følte sig jagtet af pressen og offentligheden og forsøgte at holde sig for sig selv for at bearbejde tragedien.

De nægtede at erstatte Lopes, fortsatte som duo og færdiggjorde resten af albummet '3D', som ikke blev så succesfuldt som dets forløbere. Og i 2005 lagde duoen TLC på hylden.

Det varede dog ikke længe, før TLC så småt begyndte at dukke op i medierne igen i 2007. Og ti år senere, i 2017, gjorde de comeback med et album, som blandt andet indeholdt samarbejder med Snoop Dogg. Men interessen for TLC blev aldrig helt den samme som dengang i 90'erne.

Har du ikke fået hørt, hvordan TLC lød i 2017? Lyt til 'Way Back (feat. Snoop Dogg)':

0:00

Pelle Peter Jencel mener dog heller ikke, at det er deres nye materiale, der ligger til grund for, at mange stadig lytter til TLC i dag.

- TLC er måske ikke er det allervigtigste navn i verden lige nu, men de er relevante, fordi de var med til at definere en tid - og ikke mindst i kraft af deres stærke bagkatalog. Det er en kvalitet i en verden, hvor det hele går rigtig stærkt. Hvis du har en sang, der 25 år senere potentielt kan samle 60.000 mennesker foran Orange Scene, så er du nærmest udødeliggjort, fortæller han.

Ifølge radioværten udgør TLC en vigtig brik i musikhistorien, fordi de - kort og godt - var med til at opfinde R&B-genren.

- Hvis du er den første til at gøre noget så stort, så er du på en eller anden måde også udødelig. For så vil dine sange leve videre for evigt.

At i hvert fald et par af TLC's sange lever videre, måske for evigt, kan Anya skrive under på:

- Jeg føler, 'No Scrubs' kommer på hver gang, man er til fest. Til en grad hvor jeg tænker, at dj's må være megatrætte af det. Det må være så sygt at have lavet en sang, som rammer alles danse-gen.

Og landets danseentusiastiske musikfans kan altså folde sig ud til en TLC-koncert, når duoen optræder på Roskilde Festival næste år.

Facebook
Twitter