Gimi på 26 synger om at være queer: 'Der er stadig mange ting, vi skal snakke om'

Sangeren Gimi skriver musik om LGBTQ-personers udfordringer rundt om i verden.

(Foto: © Andreas Bro, dr)

- Vi er kommet rigtig langt med LGBTQ-rettigheder. Men der er stadig mange ting, vi skal snakke om og adressere.

Sådan lyder det fra 26-årige Mergim Krasniqi, som laver musik under navnet Gimi. Og det er netop, hvad han gør gennem musikken.

I sin egen tidlige ungdom og gymnasietid savnede han selv kunstnere at spejle sig i.

- Jeg gik rundt med så mange følelser, og det ville have betydet meget for mig, hvis jeg havde haft en kunstner at se op til eller kunne lytte til sange, der beskrev, hvordan jeg havde det.

Lyt til Gimis single 'The Boys Downtown They Keep on Eyefucking Me':

0:00

Gimis forældre flygtede fra Kosovo til Danmark, året inden han blev født.

Og han tilbragte de første fire år af sit liv på ét enkelt værelse i et asylcenter i Nordjylland sammen med sine forældre og to søstre. Efter at have flyttet rundt til forskellige asylcentre endte familien i Sønderjylland, hvor Gimi er vokset op.

Gennem familiebesøg i Kosovo har Gimi med egne øjne set, hvordan seksuelle minoriteter ofte kun kan være sig selv i små undergrundsmiljøer, og hvordan nogle må leve dobbeltliv og skjule dele af deres identitet.

Og hvordan det generelt, også i Danmark, kan være svært at holde i hånd med sin partner i offentligheden som LGBTQ-person (fællesbetegnelse for køns- og seksuelle minoriteter, der ikke er heteroseksuelle eller kønsbinære).

Gimi er finalist i talentudviklingsforløbet og konkurrencen KarriereKanonen. - Jeg begyndte at skrive sange, da jeg var omkring 15. Der var mange ting, der skulle bearbejdes i den alder. Jeg havde mange følelser, jeg gerne ville udtrykke, fortæller han. (Foto: © Andreas Bro, dr)

Det er den slags emner, hans sange handler om. Han identificerer sig selv som queer, som han ikke kun forbinder med seksualitet, men lige så meget med køn og aktivisme.

- For mig er det et bredt paraplybegreb, som ikke lukker en inde i at være én bestemt ting, forklarer han.

Passede ikke ind

Han fortæller, hvordan han egentlig har sine forældre at takke for, at han blev introduceret til at udtrykke sig gennem musik.

Ifølge Gimi har hans forældre nemlig arbejdet hårdt for at give deres børn de muligheder, de ikke selv havde. De lod hans søstre og ham frit vælge, hvilke fritidsinteresser de ville gå til, og de begyndte alle til musik.

Det holdt den i dag 26-årige sanger og sangskriver fast i.

Det startede med sammenspil med andre børn, dernæst bas og guitar. Og så sang.

Som 15-årig blev han sanger i et band, begyndte at skrive sange selv og lærte at spille klaver. Gimi endte i musikklassen på gymnasiet og brugte sin fritid på musikskolen.

På sit efterfølgende højskoleophold fik Gimi for alvor blod på tanden efter at jagte musikdrømmen.

- Jeg fandt pludselig ud af, at man godt kunne have musik som profession. Og mange af lærerne forklarede, hvordan der var større musikscener uden for Danmark. Man kunne jo bare flytte og forfølge musikerdrømmen, fortæller han.

Gimi havde nemlig svært ved at finde sig til rette i Sønderjylland. Han følte ikke, han passede ind, og det virkede nemmere at tage til et større sted for at finde sig selv.

Derfor endte han på en musikalsk bacheloruddannelse i London og blev så forelsket i byen og i sine nye venner fra skolen, at han blev boende bagefter. Her udgav han sin første sang og blev booket til at spille på forskellige barer, klubber og spillesteder.

- Jeg boede i et lille kollektiv. Vi startede i Vestlondon, hvor skolen lå. Da vi blev færdige, flyttede vi til Østlondon, hvor kunsten og musikken lever. Jeg savner det vildt meget, siger Gimi om sin tid i London. (Foto: © Daniele d'Ingeo)

Et bankende pophjerte

Men efter nogle år begyndte Danmark at trække i ham igen.

- Jeg havde hjemvé, og alle de penge, jeg tjente, gik til at betale husleje. På et tidspunkt var det også, som om der begyndte at ske vildt meget på musikfronten i København. Der var pludselig en scene, jeg kunne spejle mig i. Det var også en af grundene til, at jeg flyttede hjem, siger Gimi, som var begyndt at lytte til danske navne som Chinah, Vera, Off Bloom og Goss.

Navne, som bevæger sig i et lydunivers, han kunne relatere til. Det var, som om den dominerende lyd i København var blevet mere poppet.

Og Gimis hjerte har banket for popmusikken, siden han som lille labbede de store stjerners musikvideoer i sig på MTV.

- Det var Britney Spears og Backstreet Boys og alle de der typer. Hele popmusikkens verden. Det var så fængende, og det tog mig med storm, forklarer han.

Vil være noget for nogen

Men selvom han musikalsk følte sig hjemme, var det sidste år ikke udelukkende en dans på roser at flytte til den danske hovedstad, hvor han aldrig tidligere havde boet.

- Jeg følte, jeg havde fundet mig selv i London og var blevet en person, jeg selv var glad for. At komme tilbage til Danmark var svært, fordi jeg pludselig blev mindet om, hvor usikker jeg var, inden jeg tog afsted, siger han og fortsætter:

- Ligesom når man møder en gammel ven eller bekendt, som stadig ser en, som den man var, da man kendte hinanden. Det var, som om jeg associerede min selvtillid med det engelske sprog og min usikkerhed med det danske. Men sådan har jeg det heldigvis ikke mere. Jeg skulle bare vænne mig til det.

- Om et år er min ep forhåbentlig helt færdigproduceret. Jeg kunne også godt tænke mig at skrive for andre kunstnere. Jeg elsker at skrive popsange, og det gør jeg også for mig selv, men det kan jo blive endnu mere poppet, end min egen musik er, fortæller Gimi om fremtidsplanerne. (Foto: © Daniele d'Ingeo)

Og efter et år i København, hvor han er startet på en kandidatuddannelse på Det Rytmiske Musikkonservatorium, føler han, at han er lige, hvor han skal være.

Her dyrker han musikken på fuld tid og arbejder på en ep, han forhåbentlig bliver klar til at udgive i løbet af året. Og øver sig i at blive lige så sikker og målrettet på en scene, som hans sangtekster er.

- Sangene peger jo på specifikke problemer og har nogle stærke budskaber, og det skal også komme til udtryk på scenen, så ordene ikke siger én ting, mens min krop siger noget andet. Jeg synes, det er vigtigt, at man bruger sin platform til at være noget for andre, hvis man har en, siger han.

- Jeg vil gerne være en, som sætter ord på noget, andre kan relatere til. Måske kan nogle føle sig repræsenteret gennem mig. Det tror jeg måske er meningen med livet. At give en stemme til nogle andre.

Gimi spiller koncert på spillestedet Stengade i København 3. juni og til KarriereKanonen-finalen på Smukfest i Skanderborg 6. august.

(Foto: © Andreas Bro, dr)