Gjort til grin for at være vild med 'Absolute Music': Nu bliver kulturministeren taget i forsvar

- Man skal passe på med at definere, hvad der er god kultur for andre, lyder formaningen fra tidligere radiovært.

Kulturminister Joy Mogensen er blevet udsat for heftig kritik i kølvandet på et interview med Gaffa, hvor hun blandt andet fortalte, at hun hørte ABBA, Aqua og Roxette i sine teenageår. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Scanpix / Eva Records)

Tragikomisk. Folkeligheds-spin. Et kæmpe problem.

Det er ikke gået stille for sig, efter kulturminister Joy Mogensen (S) i et interview med Gaffa fortalte om sin musiksmag, der blandt andet omfatter både ABBA, Madonna og Simon Kvamm.

I interviewet udtalte hun, at hun var "en håbløs poptøs som teenager", og da hun blev spurgt ind til sit yndlingsalbum lød svaret:

- Det er lang tid siden, jeg har hørt albums. Jeg har lyst til at sige 'Absolute Music 2', for den betød meget for mig som teenager.

Lyt til Charles & Eddies 'Would I Lie to You', der er med på 'Absolute Music 2', mens du læser videre:

0:00

Vi rynker på næsen af popmusik

Og dét svar har i overvældende grad fået folk til tasterne (lav selv en hurtig googlesøgning på det).

På Twitter er Joy Mogensens svar blevet hånet i stor stil, og Berlingske beskriver den ministerielle musiksmag som "et kæmpe problem", da en "kulturministers musikalske præferencer kan sige noget om, hvilken vej vinden blæser de kommende år i kulturland".

Tidligere radiovært Sandie Westh har taget ministeren til forsvar i et blogindlæg hos Ekstra Bladet, og nu uddyber hun sin støtte til Joy Mogensen overfor dr.dk.

Sandie Westh var radiovært på P7 Mix, indtil kanalen lukkede ved udgangen af 2019. (Foto: © Agnete Schlichtkrull, Type 1)

- Kritikken går meget på, at det er en opsamlingsplade. Men jeg er også overbevist om, at det har noget at gøre med den musik, der ligger på pladen. Hvis hun havde nævnt en opsamlingsplade med de største klassiske stykker musik gennem tiden, så tror jeg ikke, folk havde rynket på næsen, lyder det fra den tidligere P7 Mix-vært.

- Det har noget at gøre med, at det er popmusik, der ligger på 'Absolute Music'-pladerne, og at popmusik ikke anses som lige så fint som andre typer musik.

Det har Sandie Westh flere gange mærket på egen krop, da hun var vært på P7 Mix, der var en erklæret popkanal, fortæller hun.

- Da jeg var radiovært på P7 Mix, skulle jeg også konstant forsvare, hvorfor popmusik har lige så stor berettigelse som jazz eller rock. Det er en diskussion, jeg har taget mange gange. Popmusik bliver simpelthen ikke anset for at være lige så vigtigt som andre genrer.

Lenny Kravitz er også at finde på 'Absolute Music 2', der udkom i marts 1993. Han har nummeret 'Are You Gonna Go My Way' med på pladen. (Foto: © Ognen Teofilovski, Scanpix)

Minister med manglende anseelse

Sandie Westh understreger, at hendes forsvar for Joy Mogensen handler specifikt om ministerens musiksmag. Socialdemokratens overordnede virke som minister lader nemlig en hel del tilbage at ønske, mener Westh.

Det er også derfor, den igangværende kritik af hende er blevet så massiv, vurderer den tidligere radiovært.

- Udfordringen for Joy Mogensen er, at hun ikke har været en kulturminister, der har omfavnet det område, hun er minister for. Hun har ikke en særlig høj anseelse hos mange af os, og jeg synes heller ikke, hun har været særlig god, siger Sandie Westh og uddyber:

- For en måned siden sagde hun, at hun ikke syntes, det ville være passende at tale om kultur under coronakrisen, og det var jo lige netop dét, vi alle sammen higede efter.

- Og når hun så endelig går ud og forholder sig til kultur – og viser, at hun er en "folkelig" minister, der godt kan lide popmusik og Melodi Grand Prix – så har du balladen. For så synes kultureliten ikke, at hendes svar er godt nok.

Til spørgsmålet om, hvilken musiker Joy Mogensen helst ville på date med, lød svaret: Madonna. Såfremt det ikke var en romantisk date, understregede hun. Her ses popstjernen ved sin optræden til Eurovision Song Contest 2019 i Tel Aviv, Israel. (Foto: © handout, Scanpix)

'Smag er jo subjektivt'

Med andre ord ville den ministerielle musiksmag nok have haft hårde kår uanset hvad. Men at fremhæve eksempler som Roxette, ABBA og Aqua har nok været med til at gøre ondt værre, mener Sandie Westh.

- Vi har alle sammen råbt og skreget på, at hun skulle forholde sig til kultur. Det gjorde hun så, og nu synes folk, det er den "forkerte" kultur.

Findes der ikke god og dårlig smag?

- Vi kan sagtens sidde og beundre Mozart og Beethoven, men det er en fejlslutning at sige, at de er finere end for eksempel Madonna eller Led Zeppelin. Man skal passe på med at definere, hvad der er god kultur for andre, lyder det fra Sandie Westh.

- Smag er jo subjektivt. Smag er ikke noget, vi kan gå ind og definere for hinanden; det er jo derfor, det hedder smag.

Vi har været i kontakt med Kulturministeriet i forbindelse med denne historie. Joy Mogensen ønsker ikke at stille op til interview