Hvis du så Eurovision, lagde du måske mærke til, at arenaen var godt fyldt op med publikum. Det samme var tilfældet, da Brit Awards blev uddelt i London tidligere i maj, og flere lande som Tyskland og Spanien har tidligere på året forsøgt at samle flere tusinde mennesker under ét tag.
Nu vil Danmark måske også give det et skud med at lave de såkaldte forsøgskoncerter og andre kulturelle begivenheder, hvor frisktestede kan deltage til store fester og koncerter, som før coronavirusset lukkede det hele ned.
Efter pres fra flere i kulturbranchen har kulturminister Joy Mogensen (S) bedt regeringens ekspertgruppe om at vurdere mulighederne for hen over sommeren at gennemføre forsøg med afholde større arrangementer.
Ifølge pressemeddelelsen fra Kulturministeriet er det planen, at ekspertgruppen i de kommende uger undersøger mulighederne. Og i midten af juni skal mulighederne så drøftes blandt de politiske partier, der deltog i rammeaftalen for genåbningen tilbage i marts.
- Vi er nu nået til et punkt, hvor store dele af samfundet er åbnet, og det giver mening at vurdere, om forsøg med arrangementer med større publikum kan give ny viden, der kan bane vejen for en fuld genåbning, siger Joy Mogensen ifølge pressemeddelelsen.
Dansk Live: Godt, men for sent
Hos Dansk Live, der er interesseorganisation for spillestederne og festivalerne, forsøgte man allerede at få gang i forsøgskoncerterne sidste år. Derfor kalder sekretariatschef Esben Marcher udmeldingen for god, men han mener også, den kommer for sent.
- Vi foreslog det allerede i 2020 til Kulturministeriet, men det var ikke en del af prioriteringerne i regeringen dengang. Nu kan det så være, der kommer en mulighed for det, men det er så langt inde i genåbningen, at det ikke hjælper så meget – og særligt ikke for sommerens festivaler, hvor mange allerede er aflyst, siger han.
Desuden frygter Esben Marcher, at regeringen kan vælge at udskyde den fulde genåbning for spillestederne, hvis de først vil gennemføre flere forsøgskoncerter, inden de træffer en beslutning om, hvorvidt der kan gennemføres større koncerter.
Han frygter, at spillestederne dermed kan ende med at vente endnu længere end til slutningen af august, når alle danskere ifølge planen skulle have fået tilbudt en vaccine.
Branchen har længe ville lave forsøgskoncerter
På baggrund af forsøgene i udlandet har flere koncertarrangører i Danmark – såsom Strøm Festival og Roskilde Festival – tidligere presset på for netop at komme i gang med forsøgskoncerter.
Blandt støtterne var også Statens Institut for Folkesundhed, som ville hjælpe med at undersøge, om de frisktestede koncertgængere rent faktisk blev smittet efter afholdelsen af koncerterne
Både Strøm Festivals leder, Frederik Birket-Smith, og Københavns kultur- og fritidsborgmester, Franciska Rosenkilde (Å), mente, at det lige frem var dumt ikke at lave forsøgskoncerter, fordi det kunne skabe mere klarhed over smitterisikoen og være med til at minimere antallet af piratfester, hvor smitterisikoen vurderes at være større.
Alligevel lød det 7. maj fra Sundhedsministeriet, at regeringen ikke havde aktuelle planer om testforsøg i forhold til afholdelse af festivaler eller koncerter.
I England, hvor der er blevet afholdt flere koncerter og prisuddelingen Brit Awards som en del af forsøgene, har det vist sig, at kun 15 ud af i alt 58.000 publikummer efterfølgende er blevet smittet med coronavirus, skriver flere britiske medier.
Afviste møde med festival om testkoncerter i fredags
Hos den københavnske eletroniske festival Strøm er Frederik Birket-Smith også glad for udmeldingen. Men mest af alt er han forvirret.
Så sent som i fredags modtog han en mail fra Kulturministeriet, hvor kulturministeren afviste en invitation til et møde med festivalen om netop forsøgskoncerter.
- Jeg er grundforvirret, og jeg ved faktisk ikke rigtig, hvad hun vil. Måske har hun fået en åbenbaring i løbet af weekenden. Jeg glæder mig da til at få en invitation fra hende nu. For jeg møder gerne op, og jeg tager også gerne kage med.
Kulturminister Joy Mogensen afviser, at testkoncerterne får negativ betydning for genåbningen, som Dansk Live frygter, men vil ikke forholde sig til de enkelte forslag, der er indsendt om testkoncerter. Hun fastholder trods kritikken over for Kulturen på P1, at testkoncerterne stadig giver mening.
Kulturminister: Det har ikke været muligt før nu
Det er blevet efterspurgt siden efteråret 2020. Nu er alle sommerens store festivaler aflyst – er det ikke for sent at bede ekspertgruppen se nærmere på de testkoncerter?
- Nej, tværtimod mener regeringen, at vi nu er et sted, hvor det er helt på sin plads at kigge på, hvordan vi kan blive klogere på at håndtere den pandemi, ligesom vi sidste sommer lavede forsøg på stadion, der dannede modellen for hele kultur- og idrætslivet i forhold til, hvordan vi kunne lukke publikummer ind. Nu har vi lavet en genåbningsplan med et stort flertal af Folketingets partier, og nu skal vi se på, om vi kan komme endnu længere.
Hvad er dit svar til de branchefolk, der sidder derude og har en oplevelse af, at det er for sent, fordi deres arrangementer er blevet aflyst?
- Jeg er fuldt opmærksom på de mange forskellige forsøg, der er blevet sendt ind siden sidste sommer her i efteråret og vinteren, men der var vi et helt andet sted med stigende smitte, nye mutationer, og hvor størstedelen af befolkningen ikke var vaccineret. Nu er vi et andet sted, hvor flere og flere vaccineres, og vi er tæt på sommer, og smitten er under kontrol, og derfor beder vi ekspertgruppen kigge på, hvilke af de her testarrangementer, der kan give os ny viden om, hvordan vi kan håndtere den her pandemi.
Anerkender du kritikken?
- Jeg kan til fulde følge utålmodigheden, men der har ikke været steder, hvor man kunne se, at det ville være forsvarligt at lave de store testarrangementer i en tid med stigende smitte, mutationer og uden vacciner. 9 ud af 10 af Folketingets partier har prioriteret at genåbne så meget, der var plads til, men med fokus på børn og det bredere foreningsliv. Jeg ville som kulturminister meget gerne have hele kulturlivet åbnet fra starten, men en pandemi rammer hele samfundet, og der synes jeg, at Folketingets måde at håndtere det på har været svær, men rigtig.