Google og Koda kan ikke finde melodien: Lørdag kan al dansk musik forsvinde fra Youtube

Google og Koda er dybt uenige om, hvad danske kunstnere skal betales for deres indhold på Youtube.

På lørdag kan du risikere ikke at kunne lytte til dansk musik på Youtube. (Foto: © DADO RUVIC, Scanpix)

Dansk musik vil ikke længere være tilgængelig på videotjenesten Youtube, hvis Google og Koda ikke indgår en aftale inden natten til lørdag.

Partnerne er nemlig ikke nået til enighed om, hvordan danske kunstnere skal aflønnes.

Ifølge Koda ønsker Google at reducere betalingen til danske kunstnere med knap 70 procent i forhold til den midlertidige aftale. En reduktion som Koda ikke vil acceptere, siger Kodas mediedirektør Kaare Struve.

- Vi kan kun opfatte det her som en meget hård presbold fra Googles side til at få det på den måde, som de gerne vil have det, siger Kaare Struve.

Han havde håbet på, at den danske musik kunne blive liggende på Youtube mens parterne forhandlede videre. Det ønsker Google dog ikke.

- Når den danske musik forsvinder fra Youtube, så bliver et stort rør ud til danskerne lukket. Det vil betyde rigtig meget for den danske musikbranche, siger Kodas mediedirektør Kaare Struve.

Google: Koda vil have for meget

Ifølge Google kræver Koda for mange penge for brug af dansk musik på Youtube. Det mener Dan Chalmers, der er direktør for YouTube Music i Europa.

- Koda beder om væsentligt mere end det, vi betaler vores andre partnere rundt om i verden, og det mener vi ikke er rimeligt over for vores andre partnere og indholdsskabere, siger Dan Chalmers i et skriftligt svar til DR Nyheder.

Og når parterne ikke er enige, så mener Dan Chalmers, at der ikke er andet at gøre end at lukke for musikken.

- Uden licens er vi ikke i stand til at gøre indholdet tilgængeligt i Danmark. Men vores dør forbliver åben for at fortsætte dialogen og bringe musikindholdet tilbage til YouTube, skriver Dan Chalmers, der er direktør for YouTube Music i Europa.

Google og Koda har været i forhandling om en ny aftale siden april i år, hvor den nuværende aftale udløb. Aftalen er sidenhen blevet forlænget midlertidigt, mens de forhandlede en ny, men nu siger Google altså stop.

Denne gang har Koda arbejdet på at lave en fællesnordisk aftale, som skal erstatte de norske, finske og danske komponist- og sangskriverselskabers lokale aftaler.