Grammy-vinder skammer sig: 'Har jeg overhovedet lov til at være deprimeret, når jeg er hvid og hetero?'

Den britiske musiker James Blake skammer sig over sine depressive tanker. Dansk forening roser ham for at stå frem.

James Blake er en feteret musiker i dag og har haft en helt almindelig barndom. Alligevel har han været ramt af depression som voksen. Her ses han på scenen på årets svenske Way out West-festival. (Foto: Julia Reinhart © Getty Images)

Han har optrådt på Roskilde Festivals største scene, samarbejdet med stjerner som Beyoncé, Kendrick Lamar, Jay Z og Bon Iver og er gang på gang blevet overhældt med stjerner af anmelderne.

Alligevel har den britiske musiker James Blake været ramt af depression og i årevis følt, at han faktisk ikke havde ret til at være trist som en 'privilegeret hvid, heteroseksuel mand'.

Det skriver han åbent om i et nyt essay, som man kan finde i en ny bog om mental sundhed, 'It's Not Ok To Feel Blue (And Other Lies)' af Scarlett Curtis. Det skriver Billboard.

- Jeg er stadig ikke sikker på, at jeg har retten til at være deprimeret eller trist, fordi jeg er en hvid og ciskønnet mand, og fordi livet for mennesker som mig uden tvivl er det nemmeste, skriver James Blake blandt andet.

Han har skammet sig over, at han alligevel lod sig rive med af de negative følelser, når han hverken har haft en dårlig barndom eller for eksempel har måttet kæmpe med de ting, som mange minoriteter gør.

- Jeg begyndte at have den ubehagelige men rationelle tanke, at min kamp faktisk var relativt lille, og at mennesker med en anden hudfarve eller seksualitet end mig kunne have gået igennem nøjagtig det samme som mig, bare med alt muligt oveni.

James Blake har altid dyrket en melankolsk tone i sin musik. Lyt for eksempel til hans hit 'Retrograde':

0:00

'Du behøver ikke have haft en svær barndom'

Hos Depressionsforeningen er generalsekretær Morten Ronnenberg Møller glad for, at James Blake sætter fokus på netop dette.

For man behøver ikke at have oplevet vanvittige ting for at blive ramt psykisk. Faktisk bliver op mod en femtedel af den danske befolkning på et tidspunkt i en eller anden grad ramt af depression, og derfor er det 'fantastisk', at James Blake deler sin historie, mener generalsekretæren.

- Der er uden tvivl mange, der går rundt med det samme som ham, og som har svære tanker og tunge følelser, men som ikke fortæller om det. Der er naturligvis ting, der fremmer depression, som for eksempel stress, men du behøver ikke at have været igennem en hård skilsmisse eller haft en svær barndom for at blive ramt, siger han.

James Blake har lært meget af sin kæreste, Jameela Jamil, skriver han. Hun stammer fra Pakistan og har sagt til ham, at 'det hjælper jo ingen, at man sammenligner smerte'. Her ses parret ved årets Grammy Awards. (Foto: John Shearer © 2019 John Shearer)

Samtidig kan det være med til at aftabuisere depression, mener Morten Ronnenberg Møller.

- Det er stadig ikke noget, du fortæller om i omklædningsrummet, eller som du flasher til en julefrokost. Det er stadig tabubelagt, og derfor er det rigtig godt, hver gang en kendt taler åbent om det.

Bare der ikke går inflation i depression

Han har dog alligevel en lille bekymring ved, at kendte som James Blake står frem og fortæller om psykiske problemer – ligesom vi har set det med popstjerner som Justin Bieber og Ariana Grande.

Ikke at han tror, at stjernerne smører for tykt på, når de fortæller om deres depression – det må bare helst ikke blive 'poppet' og sådan, at alle pludselig har depression.

- Der skal helst ikke gå inflation i det, ligesom vi nogle gange ser det med stress. For 20 år siden var der næsten ingen, der talte om stress, men nu kan de unge finde på at sige, at de får stress, bare de ikke når bussen, siger Morten Ronnenberg Møller og tilføjer:

- Det må jo helst ikke blive sådan, at folk siger, de får en depression, hvis de mister deres iPhone.

Efter flere år med skam er James Blake efterhånden blevet bedre til at skrue ned for skammen og op for tanken om, at han har lige så meget ret til at være trist som andre.

Og det håber han, at vi alle bliver bedre til at tale om – om man så er privilegeret eller ej.

- Hvis vi ikke tager fat på den smerte, ender vi med, at flere hvide, ciskønnede, mandlige ego-galninge blæser deres lort ud til alle (og nogle af dem vil sikkert skrive et album om det), slutter James Blake.

James Blake har optrådt i Danmark adskillige gange og kan igen opleves på dansk jord til april næste år, når han spiller i K.B. Hallen i København.

FacebookTwitter